Oceněná
Kód: LT0202 | Značka: Šušvės midus

Šušvės midus - Midus Kunigaikščių (medovina vévodů) - 0,5 l 12%, sklo

469 Kč / ks 387,60 Kč bez DPH
Skladem (>10 ks)
Medovina vévodů je litevská medovina jedinečné tmavé barvy a exkluzivní chuti, s velmi jemnou, hedvábnou strukturou, komplexní chutí, protože je vyrobena ze všech včelích produktů. Obsahuje min. 50% medu a je plněná do originální lahve.
Možnosti doručení
Kategorie: Methegliny
Hmotnost: 1 kg
Země původu: Litva
Výrobce: Šušvės midus
Typ medu: medovicový
Způsob výroby: vařená
Alkohol: 12%
Sladkost: sladká
Objem: 0,5 l
Cena/l: 938,00 Kč
Originální název: Midus Kunigaikščių
Složení: tmavý med, voda, včelí chléb, propolis
Konzervanty: siřičitany
Pořadí novinky: M0553
Cena na prodejně: 495,00 Kč

Medovina vévodů je litevská medovina jedinečné tmavé barvy a exkluzivní chuti, s velmi jemnou, hedvábnou strukturou, komplexní chutí, protože je vyrobena ze všech včelích produktů. Obsahuje min. 50% medu a je plněná do originální lahve.

Medovina je vykvašená z tmavého lesního a pohankového medu, obsahuje nejvíce medu a kvasí až 6 měsíců.

Doporučená teplota podávání je 12-16 °C. Používá se jako aperitiv, vhodné pro sofistikované masové pokrmy nebo dezerty.

Hodnocení a ocenění:

2015 Uznáno jako nejlepší litevská medovina na litevském mistrovství vína.
21. mezinárodní výstava zemědělství a potravinářství „AgroBalt 2016“ - vítěz zlaté medaile.
8. výstava litevských výrobců „Made in Lithuania 2016“ - oceněna diplomem.
Stříbrná medaile na evropské soutěži medovin „KRAFT ROKU“ 2018

Medovina

Medovina je alkoholický nápoj kvašený z medu a vody s možností přídavku dalších ingrediencí jako jsou koření nebo byliny anebo v kombinaci s ovocnou šťávou. Medovina je nejstarší alkohol vyráběný člověkem a počátky výroby kvašených nápojů s medem sahají až desítky tisíc let zpět.

Metheglin

Tradiční kvašená medovina s přídavkem kořenění nebo bylin, které mohou být vyluhovány v různé fázi výroby.

Druh medu

Medovicový med, někdy označovaný jako lesní nebo tmavý, včely produkují z medovice na stromech a rostlinách. Medovicové medy jsou drsnější, zemitější povahy a doporučujeme je pro opravdové fajnšmekry na medovinu.

Proces výroby

Tato medovina byla vařená před kvašením. Tepelný postup má určité technologické výhody, nicméně dochází k poškození některých drahocenných složek medu, zejména při delším varu. V chuti výrobní proces nepoznáte, ale pro vařené medoviny je typické, že jsou zlatavější barvy, neboť při vysokých teplotách med částečně karamelizuje.

Ocenění v soutěžích

1. místo: Mead Madness Cup 2022 - Tradiční druhová medovina

Zvýhodněný nákup v rámci kolekcí

Tento produkt můžete zakoupit za zvýhodněnou cenu v rámci některého speciálního setu:

Jsme oficiálními dovozci medoviny a cideru do České republiky. V případě nákupu na firmu vás tedy ušetříme všech administrativních procesů spojených se spotřební daní.

Výrobce Šušvės midus

V blízkosti slavného hradiště Plinkaigalio, na břehu rychle tekoucí řeky Šušvė, kde již naši předkové prosperovali v prehistorických dobách, došlo k oživení starého řemesla výroby medoviny

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

V blízkosti slavného hradiště Plinkaigalio, na břehu rychle tekoucí řeky Šušvė, kde již naši předkové prosperovali v prehistorických dobách, došlo k oživení starého řemesla výroby medoviny

Vyrábí nejstarší tradiční alkoholický nápoj na světě - medovinu, která byla již populární mezi starými Egypťany, Římany, Řeky a která se brzy rozšířila do celého světa. Litevci pili různé druhy medoviny od „antiky“ až do 18. století; proto je medovina považována za náš národní nápoj.

Medovina je přírodní fermentovaný, nefortifikovaný alkoholický nápoj. Medovina Šušvės midus je vyrobena z přírodního medu sbíraného včelami z vlastního včelína, takže vždy zaručuje vysokou kvalitu medoviny.

Erikas Augustinavičius je třetí generací včelařů v rodině, včelaři také jeho dědeček a matka. V současné době mají vlastní včelín, kde bzučí 150 včelích úlů. Medovinu již vyráběl jeho dědeček a matka, od nichž převzal tajemství výroby medoviny. Před několika lety se rozhodl proměnit svůj koníček v legitimní podnikání.

Naše rodina je z okresu Kėdainiai, vesnice Plinkaigalio, na břehu řeky Šušvė, poblíž slavné mohyly Plinkaigalio a hřbitova z doby železné. Podle archeologů byla medovina známá a používána na různých slavnostech a oslavách v našem regionu již v pravěku.

Navázal na starou tradici regionu a na základě zkušeností své matky a svých vlastních znalostí založil medovinařství. Při výrobě medoviny nešetří medem - každý litr medoviny obsahuje až 750 g medu. Při výrobě nepoužívají žádné chemické přísady, pouze přírodní suroviny (během výroby se přirozeně vyskytuje malé množství siřičitanu). Tím se odlišují od ostatních výrobců.

Medovina zraje nejméně 1 rok, některé druhy medoviny minimálně 3 roky. Med je hlavní složkou, která dodává medovině barvu, chuť a vůni. Chuť zralé medoviny je ušlechtilá, nenápadně sladká, plná.

Medovinu plní do lahví originálního designu; zátky jsou pokryty přírodním včelím voskem, takže se příjemné aroma šíří i bez otevření lahve.