Oceněná
Kód: SK0202 | Značka: Trenčianská medovina

Trenčianská medovina - Trenčianska medovina - tmavá - 0,5 l 12,5%, sklo

175 Kč / ks 144,63 Kč bez DPH
Na dotaz
Výrazně tmavá barva a jemně nahořklá chuť nemá svůj původ v lesní medu, ale v pečlivě vybraném koření a bylinkách.
Možnosti doručení
Kategorie: Methegliny
Hmotnost: 1 kg
Země původu: Slovensko
Výrobce: EMKO, s.r.o.
Způsob výroby: vařená
Příchuť: bylinná, kořeněná
Alkohol: 12,5%
Sladkost: sladká
Objem: 0,5 l
Cena/l: 350,00 Kč
Vhodné jako dárek: na popíjení s přáteli
Složení: voda, včelí med, výtažky z bylin a koření
Konzervanty: siřičitany
Vhodná k ohřevu: ano
Cena na prodejně: 185,00 Kč
Položka byla vyprodána…

Výrazně tmavá barva a jemně nahořklá chuť nemá svůj původ v lesní medu, ale v pečlivě vybraném koření a bylinkách.

Starobylý nápoj našich pradědečků, vyráběný z kvalitního včelího medu tradičním způsobem.

Tato unikátní medovina je vyrobena tradičním způsobem ze včelího medu a bylinek a není k ní přidáván cukr, líh, barviva ani aromata. Typická chuť a vůně je dosažena dlouhodobým zráním minimálně 1 rok. Je vhodná jako aperitiv a na přípravu míchaných nápojů.

Od tmavé medoviny se liší pouze drobně odlišným výrobním postupem a zejména jiným složeným bylinných a kořenících příměsí. Světlá medovina je výraznější.

Podávejte vychlazenou na 12-14°C nebo v zimě ohřátou na 50-55°C.

Medovina

Medovina je alkoholický nápoj kvašený z medu a vody s možností přídavku dalších ingrediencí jako jsou koření nebo byliny anebo v kombinaci s ovocnou šťávou. Medovina je nejstarší alkohol vyráběný člověkem a počátky výroby kvašených nápojů s medem sahají až desítky tisíc let zpět.

Metheglin

Tradiční kvašená medovina s přídavkem kořenění nebo bylin, které mohou být vyluhovány v různé fázi výroby.

Proces výroby

Tato medovina byla vařená před kvašením. Tepelný postup má určité technologické výhody, nicméně dochází k poškození některých drahocenných složek medu, zejména při delším varu. V chuti výrobní proces nepoznáte, ale pro vařené medoviny je typické, že jsou zlatavější barvy, neboť při vysokých teplotách med částečně karamelizuje.

Tato medovina je vhodná k ohřevu, avšak doporučujeme dodržovat vždy maximální teplotu ohřevu na cca 50-55°C. Při vyšších teplotách by mohlo dojít k poškození drahocenných složek medu. K ohřevu doporučujeme sladší a chuťově výraznější medoviny, zejména ty s přídavkem koření nebo bylinek, jejichž aroma příjemně vystoupí při ohřevu. Medovinu si však můžete ochutit dle vašeho přání, stejně jako svařené víno.

Ocenění v soutěžích

Zlatý trstenský škapuliar - 1. místo (14.7.2007)

Apimondia, broznová medaile - hydromel épicé (2009)

Apislavia Congress (18th) - zlatá medaile, bylinkové medoviny, Varna (2010)

Debínský strapec 2012, zlatá medaile

Jsme oficiálními dovozci medoviny a cideru do České republiky. V případě nákupu na firmu vás tedy ušetříme všech administrativních procesů spojených se spotřební daní.

Výrobce Trenčianská medovina

Tradiční kořeněno-bylinná medovina z Trenčína vyráběná z květových medů podle receptury z roku 1973

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Tradiční kořeněno-bylinná medovina z Trenčína vyráběná z květových medů podle receptury z roku 1973.

Začátky výroby Trenčínské medoviny sahají až do roku 1973, kdy ing. Milan Krivý st. zpracoval recept na její výrobu. Postupem času se recept zdokonaloval až do podoby, v jaké ho známe nyní. Podílel se i jako spoluorganizátor prvního ročníku výstavy Včelař na Trenčínském výstavišti. V roce 1991 po změně společenských poměrů vznikla firma EMKO s.r.o., zaměřená na výkup a zpracování včelích produktů a výrobu Trenčínské medoviny.

Tmavá medovina je vyráběná cca od roku 2000.

Medovina je vyráběna vařená, na dochucení se používá vlastní směs bylin a koření, u tmavé medoviny je trochu změněna technologie vaření a jiná směs bylin a koření. Kvašení je při teplotě 20-25 °C. Medovina zraje přibližně jeden rok.