Medovina byla oblíbeným nápojem starých Slovanů, co dokumentuje zachovaný záznam ze středověku: "Slované nemají vinohrady, nápoje si dělají z medu. Jsou mez nimi i tací, co mají i sto dbánů medoviny"
Stručně o výrobci Apimed
Největší výrobce medoviny na Slovensku s mnoha světovými oceněním v nejrůznějších soutěžíchmedovina
Medovina je alkoholický nápoj kvašený z medu a vody s možností přídavku dalších ingrediencí jako jsou koření nebo byliny anebo v kombinaci s ovocnou šťávou.přírodní
Medovina se vyrábí kvašením z medového roztoku a následným zráním. Typický poměr medu vůči vodě je 1:2. Do medoviny označované jako "přírodní" se nepřidávají další přísady (jako koření, byliny nebo ovoce). Aroma a chuť medoviny odráží charakteristiku použitého medu.Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.
Největší výrobce medoviny na Slovensku s mnoha světovými oceněním v nejrůznějších soutěžích.
Firma APIMED byla založená v roce 1998. Začátky chovatelské činnosti včel však sahají už do roku 1982. Kromě vlastní produkce medu a včelích produktů má firma vybudovanou rozsáhlou dodavatelskou síť včelařů v rámci celého Slovenska z ekologicky nejčistších oblastí. Vzhledem k produkci medoviny přes 300tis litrů ročně, vlastní včelnice nemohou pokrýt potřeby výroby. Každá nakoupená šarže medu je laboratorně vyšetřená na ŠVaPÚ v Dolním Kubíně a až následně podle druhu zatříděná a zařazená do výroby.
V roce 2015 získala Medovina akátová barrique ocenění Nejlepší medovina světa.
Medoviny jsou vyráběné tepelnou cestou, jsou vařené.