Tip Oceněná
Kód: SK0702AZ6 | Značka: Tekovská medovina

Tekovská medovina - Tekovská medovina - světlá (karton 6x 0,7l)

1 675 Kč / ks 1 770 Kč Sleva 5 % 1 384,30 Kč bez DPH
Skladem (1 ks)
Aktuální varianta Tekovské medoviny je vyráběna již bez přidání koření a bylinek a zachovává si výrazně přírodní charakter.
Kategorie: Přírodní medoviny
Hmotnost: 7.62 kg
Země původu: Slovensko
Výrobce: Beramed, s.r.o.
Typ medu: nektarový
Druh medu: jarní
Způsob výroby: vařená
Alkohol: 12,50%
Sladkost: sladká
Objem: 0,7 l
Cena/l: 398,81 Kč
Vhodné jako dárek: na popíjení s přáteli, na návštěvu známých
Originální název: Tekovská medovina svetlá
Složení: voda, med
Konzervanty: E202

Základ výroby spočívá ve vykvašení včelího medu a vody při nízké teplotě (10°C) za přítomnosti více druhů kvasinek. Kvašení předchází uvaření vstupních surovin. Výsledná medovina zraje minimálně 6 měsíců.
Snahou je medovinu vyrábět s co největším podílem akátového medu, avšak vždy záleží na možnostech v daném roce. Někdy stane, že je akátového medu velký nedostatek. Proto je každá sarže chuťově jedinečná.

Medovina: Medovina je alkoholický nápoj kvašený z medu a vody s možností přídavku dalších ingrediencí jako jsou koření nebo byliny anebo v kombinaci s ovocnou šťávou. Medovina je nejstarší alkohol vyráběný člověkem a počátky výroby kvašených nápojů s medem sahají až desítky tisíc let zpět.

Přírodní medovina: Medovina se vyrábí kvašením pouze z čistého medového roztoku a následným zráním. Typický poměr medu vůči vodě je 1:2. Do medoviny označované jako "přírodní" se nepřidávají další přísady (jako koření, byliny nebo ovoce). Aroma a chuť medoviny odráží charakteristiku použitého medu. Tato kategorie medovin je nejžádanější a sommeliéry nejvíce ceněná.

Světlý med květový neboli nektarový je původem z nektaru rozličných květin. Včely pak v úle nektar přetvářejí na med. Obsahuje lehce stravitelné cukry.

Medoviny jsou z jarního tedy květového medu.

Tato medovina byla vařená před kvašením. Tepelný postup má určité technologické výhody, nicméně dochází k poškození některých drahocenných složek medu, zejména při delším varu. V chuti výrobní proces nepoznáte, ale pro vařené medoviny je typické, že jsou zlatavější barvy, neboť při vysokých teplotách med částečně karamelizuje.

Ocenění v soutěžích

Zlatá medaile - Medovinka roka 2017
Zlatá medaile - Medovinka roka 2016
Zlatá medaile - Medovinka roka 2015, vítěz kategorie Classic

Jsme oficiálními dovozci medoviny do České republiky. V případě nákupu na firmu vás tedy ušetříme všech administrativních procesů spojených se spotřební daní.

Informace o výrobci Tekovská medovina

Rodinná včelařská firma sídlí v Topolčiankách poblíž významného středověkého hradu Tekov. Kromě základních druhů medoviny vyrábějí i oblíbenou barrique medovinu dozrávanou v dubových sudech

Více informací o výrobci se dočtete na záložce Značka.

Kvalitní produkty v Medovinárně

Medovinárna prodává pouze produkty a medoviny od lokálních nebo prověřených výrobců. Při výběru našeho sortimentu je primární kritérium jeho kvalita. Neprodáváme méně kvalitní nebo průmyslové výrobky jen proto, že mají také svojí cílovou skupinu nebo bychom na nich měli větší marži.

Naši zákazníci vyhledávají Medovinárnu právě proto, že zde najdou sortiment, kterému mohou důvěřovat a stačí si jen vybrat produkt nebo medovinu, která jim chutná. Máme tak široký výběr, že si oblíbenou medovinu v něm najde úplně každý.

V případě, že si nevíte rady s výběrem, napište e-mail na eshop@medovinarna.cz nebo vložte dotaz k produktu.

Další informace můžete nalézt v katalogu prodejny pod kódem produktu SK0702A.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Rodinná včelařská firma sídlí v Topolčiankách poblíž významného středověkého hradu Tekov. Kromě základních druhů medoviny vyrábějí i oblíbenou barrique medovinu dozrávanou v dubových sudech

Název "Tekovská medovina" pramení z historie obce Topoľčianky, která se v roce 1561 stala sídlem Tekovské župy a byla jím až do roku 1723, tedy 162 let. Medovina, jako starobylý nápoj byla podávána slavnostně a s úctou, proto i Belicovi poctivou prací přistupují k výrobě tohoto medového vína.

Je to záliba ve včelaření a výrobě medoviny, díky které se rodinná tradice roky zachovává a rozvíjí. Osudovým spojením dvou starých včelařských rodin začala tradice výroby Tekovské medoviny. Staré tradiční postupy jsou vylepšené novou recepturou a používáním moderních technologií.

Tekovská medovina se vyrábí z akátového a květového medu, který pochází z produkce vlastních včelstev a od dlouhodobě prověřených včelařů z pomezí Pohronského Inovce a Tribečského pohoří. Tento vzácný, zdraví prospěšný přírodní produkt zanechává v medovině nezaměnitelnou chuť a vůni, která Vás myslí přenese na rodné louky, lesy, do klína přírody, tedy tam, kde se rodí.

Neméně důležitou složkou nacházející se v medovině je i voda. Tu poskytuje podzemní přírodní pramen, který se nachází v blízkosti provozu, v lese na úpatí Tribečského pohoří.

Vedle kvalitního medu a vody, i kvasinkám vděčíme za velký příspěvek do harmonie medoviny. Základ složitého procesu výroby medoviny spočívá v prokvašení včelího medu a vody za přítomnosti ušlechtilých kvasinek kmene Saccharomyces cerevisiae, které prošly výběrem zhruba z dvaceti druhů. Výjimečnost fermentace spočívá v nízké teplotě okolo 12°C, při které se lépe uchovají chuťové a vonné vlastnosti. Hladivé tóny medu v medovině jsou dosaženy dlouhodobým zráním po dobu minimálně jednoho roku.