Poslední kusy
Kód: CZ1101Z12 | Značka: Ludvík Svítek

Ludvík Svítek - Medovina z Podhradí (karton 12x 0,5l)

1 490 Kč / ks 1 680 Kč Sleva 11 % 1 231,40 Kč bez DPH
Vyprodáno. Nebude
Medovina je kvašená z jarních medů Českého lesa a vyráběná studenou cestou. Jedná se přírodní chuťově jemnou a čistou variantu bez dalších přísad.
Kategorie: Přírodní medoviny
Hmotnost: 12 kg
Země původu: Česko
Výrobce: Ludvík Svítek st.
Typ medu: nektarový
Druh medu: jarní
Způsob výroby: za studena
Alkohol: 14,00%
Sladkost: polosladká
Objem: 0,5 l
Cena/l: 248,33 Kč
Vhodné jako dárek: na popíjení s přáteli
Složení: voda, med
Konzervanty: siřičitany
Vhodná k ohřevu: ano
Položka byla vyprodána…

Ryze přírodní produkt vyrobený čistým výkvasem jarních medů s převahou hlohu, akátu a řepky. Její jemně nahořklá chuť vzniká přidáním pylu do kvasu. Med v kvasném roztoku není ohříván, což zaručuje zachování zdraví prospěšných látek obsažených v medu.
Možno podávat chlazené i ohřáté. Dle libosti lze při ohřátí dochutit, například skořicí.

Medovina: Medovina je alkoholický nápoj kvašený z medu a vody s možností přídavku dalších ingrediencí jako jsou koření nebo byliny anebo v kombinaci s ovocnou šťávou. Medovina je nejstarší alkohol vyráběný člověkem a počátky výroby kvašených nápojů s medem sahají až desítky tisíc let zpět.

Přírodní medovina: Medovina se vyrábí kvašením pouze z čistého medového roztoku a následným zráním. Typický poměr medu vůči vodě je 1:2. Do medoviny označované jako "přírodní" se nepřidávají další přísady (jako koření, byliny nebo ovoce). Aroma a chuť medoviny odráží charakteristiku použitého medu. Tato kategorie medovin je nejžádanější a sommeliéry nejvíce ceněná.

Světlý med květový neboli nektarový je původem z nektaru rozličných květin. Včely pak v úle nektar přetvářejí na med. Obsahuje lehce stravitelné cukry.

Medoviny jsou z jarního tedy květového medu.

Tato medovina byla vyrobena za studena. To znamená, že při její výrobě nedošlo k ohřátí medu nad teplotu 40-45°C, což je běžná teplota v přírodě, vůči které je med odolný. Při vyšších teplotách může dojít k poškození a znehodnocení některých drahocenných složek medu. Medoviny vyráběné studenou cestou jsou tou nejlepší volbou.

Tato medovina je vhodná k ohřevu, avšak doporučujeme dodržovat vždy maximální teplotu ohřevu na cca 50-55°C. Při vyšších teplotách by mohlo dojít k poškození drahocenných složek medu. K ohřevu doporučujeme sladší a chuťově výraznější medoviny, zejména ty s přídavkem koření nebo bylinek, jejichž aroma příjemně vystoupí při ohřevu. Medovinu si však můžete ochutit dle vašeho přání, stejně jako svařené víno.

Informace o výrobci Ludvík Svítek

Výroba medoviny studenou cestou v přimdském podhradí s tradicí již od roku 2002. Výroba byla bohužel oficiálně ukončena v roce 2020. Doprodej.

Více informací o výrobci se dočtete na záložce Značka.

Další informace můžete nalézt v katalogu prodejny pod kódem produktu CZ1101.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Výroba medoviny studenou cestou v přimdském podhradí s tradicí již od roku 2002. Výroba byla bohužel oficiálně ukončena v roce 2020. Doprodej.

S vlastní včelařskou výrobou a kvalitním zpracováním včelařských produktů má pan Svítek starší zkušenosti již od roku 1970. Výroba medoviny však byla započata až v roce 2000 a nyní je vyráběna převážně z řepkového medu z vlastních včelstev. Proces výroby probíhá přírodní tzv. „studenou cestou“, což znamená, že se medovina nevaří. Díky tomuto přirozenému procesu kvašení si medovina Z Podhradí uchovává veškeré zdraví prospěšné látky obsažené jak v medu, tak i v bylinách, které jsou přidávány do některých druhů. Alkohol (14 %) se tvoří samovolně při kvasném procesu z medu a tudíž není nutné přidávat jakýkoliv rafinovaný cukr či finální produkt dolihovávat. Vysoká kvalita medoviny je dána nejen pomalým kvasným procesem (trvajícím týdny), ale také následným několika měsíčním uložením.
Medovina patří mezi naše méně sladké moky a je oblíbená vychlazená. Jako ohřátá se doporučuje skořicová nebo bylinná, jejichž aroma vyniká při ohřívání.

Některé druhy medovin z Podhradí jsou díky poptávce spotřebitele vyráběny s přidanými aromaty - karamelová, mandlová a lískooříšková. V nabídce Muzea medoviny je nemáme.