Tip Limitovaná edice
Kód: CZ2113 | Značka: Jaroslav Lstibůrek

Jaroslav Lstibůrek - Medové víno z Českého lesa - cyser (jablko) - 0,5 l 14,5%, sklo

194 Kč / ks 160,33 Kč bez DPH
Na dotaz
Jedinečná varianta kombinace jablečného vína a medoviny, která vás osvěží i během horkého léta. Tento nápoj získal hodně podobné aroma a chuť, jaký má jablečný cider, ale charakterem má blíže k vínu.
Možnosti doručení
Kategorie: Medoviny vyráběné studenou cestou
Hmotnost: 1 kg
Země původu: Česko
Výrobce: Jaroslav Lstibůrek
Typ medu: nektarový
Způsob výroby: za studena
Příchuť: jablečná
Alkohol: 14,5%
Sladkost: polosuchá
Objem: 0,5 l
Cena/l: 388,00 Kč
Složení: voda, med, jablečný mošt
Pořadí novinky: M0327
Cena na prodejně: 210,00 Kč
Položka byla vyprodána…

Jedinečná varianta kombinace jablečného vína a medoviny, která vás osvěží i během horkého léta. Tento nápoj získal hodně podobné aroma a chuť, jaký má jablečný cider, ale charakterem má blíže k vínu.

Víno připravené doslazením jablečného moštu medem a následným prokvašením.

Jedná se o hluboce prokvašené, suché víno. Vyznačuje se unikátní barvou a vůní jako důsledek použití vybraných odrůd jablek.

Cyser [čti sajzr] je název kategorie jablečných medovin. Označení je podobné cideru.

Výrobek obsahuje kysličník siřičitý vzniklý přirozeným kvašením, jehož množství je nad hranicí, kdy je nutné uvádět siřičitany jako alergen.

Medovina

Medovina je alkoholický nápoj kvašený z medu a vody s možností přídavku dalších ingrediencí jako jsou koření nebo byliny anebo v kombinaci s ovocnou šťávou. Medovina je nejstarší alkohol vyráběný člověkem a počátky výroby kvašených nápojů s medem sahají až desítky tisíc let zpět.

Melomela - cyser

Cyser je ovocná kvašená medovina (Melomela), v níž se místo vody použije jablečný mošt anebo cider.

Druh medu

Světlý med květový neboli nektarový je původem z nektaru rozličných květin. Včely pak v úle nektar přetvářejí na med. Obsahuje lehce stravitelné cukry.

Proces výroby

Tato medovina byla vyrobena za studena. To znamená, že při její výrobě nedošlo k ohřátí medu nad teplotu 40-45°C, což je běžná teplota v přírodě, vůči které je med odolný. Při vyšších teplotách může dojít k poškození a znehodnocení některých drahocenných složek medu. Medoviny vyráběné studenou cestou jsou tou nejlepší volbou.

Výrobce Jaroslav Lstibůrek

Výrobce medovin a medových vín, která upoutají tím, že jsou výrazněji prokvašené a méně sladké. Zajímavostí výroby jsou speciální druhy jako melomely či cysery.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Výrobce medovin a medových vín, která upoutají tím, že jsou výrazněji prokvašené a méně sladké. Zajímavostí výroby jsou speciální druhy jako melomely či cysery.

Jaroslav Lstibůrek původně do roku 1999 působil v pivovarnictví, až poté se přestěhoval na Domažlicko a někdy v roce 2004 začínal včelařit. Impulsem k výrobě medoviny bylo hledání cesty, jak zužitkovat melicitózní (tedy cementový) med, který zůstal ztuhlý v plástvích a nebylo ho možné vytáčet. Zapojil své zkušenosti z původního oboru a začal z toho medu vyrábět medovinu. Maximálním způsobem se snaží zachovat jednak kvalitu, ale i veškeré aroma medu. Med po vytáčení skladuje v chladírně, nepovařuje jen před kvašením, jen lesní med přihřívá k 30°C, neboť se hůře rozpouští. Řízené kvašení probíhá hlubokoprokvášecími kvasinkami při teplotě 12-13°C, která zajistí, že mikroorganismy jako mléčné či octové bakterie nemohou převzít svoji aktivní roli. Výslednou medovinu po dozrání filtruje. Dozrávání probíhá při teplotě kolem 7°C. V současné době má v nabídce 4-letou archivní medovinu, medovinu s chmelem a zázvorem, rybízovou medovinu.

Při exkurzi v červnu 2016 jsme ještě měli příležitost zakoupit i poslední kusy jablečného cyseru, který nyní čeká pro opravdové fajnšmekry, a také jsme ochutnali kvasící medovinu z kaštanového medu, která za nějakou dobu obohatí nabídku.

Pan Lstibůrek velmi aktivně propaguje včelařskou práci a výrobu medovin za studena. Podobné informace o výrobě domácí i komerční medoviny najdete na jeho webu www.medovevino.cz

V současné době má asi 30 včelstev a to v čisté oblasti Českého lesa. Se včelami zásadně nekočuje, neboť je to pro ně stresující, což dokládají i výzkumy např. v USA.