Kvalitní a poctivá čokoláda přímo z kakaových bobů s přidaným blahodárným květovým pylem. Řemeslně vyráběná, přinese jedinečný chuťový zážitek.
Blahodárný květový pyl
Věděli jste, že při sběru je květový pyl pro včelky o něco lákavější než nektar, ze kterého vyrábějí med? Díky svému jedinečnému složení totiž tvoří základ výživy celého úlu. A věděli jste, že včelí pyl vám může také nabídnout jemnou a delikátní chuť? Chuť květového pylu může být velmi rozmanitá, stejně jako jeho barva závisí totiž na druhu květů, ze kterých pochází. Obecně by se chuť pylu dala popsat jako jemně sladká s květinovými tóny, někdy s více či méně nahořklým nádechem, jindy v sobě nese jemný náznak medové chuti.
Čokoláda obsahuje rouskovaný pyl
Rousky jsou drobné kuličky pylu, které tvoří včely při jeho sběru. Pyl se při přelétávání z květu na květ zachytává včele na chloupcích jejího kožíšku, odtud ho včela sčesává kartáčky na nohách do tzv. košíčků, které má na třetím páru noh. Aby pyl držel, přidávají včely k zrnkům obsah svého medného váčku a svých žláz a do košíčků jej pěchují, čímž vytvářejí rousky. Ty pak nosí do úlu, kde je shazují pomocí trnu na druhém páru nohou. Výsledná chuť pylových rousků je tedy ovlivněná i zpracováním včelami, kdybyste ochutnali pyl přímo z květů, nejspíš byste si na něm tolik nepochutnali :-)
Jak již bylo řečeno, také barva pylu se mění v závislosti na druhu rostlin, ze kterých byl včelami nasbírán. Pohybuje se v široké škále odstínů od bílé přes žlutou, červenou, dokonce i fialovou až po černohnědou. Barevná paleta pylových rousků dodává čokoládě krásný vzhled, který láká k ochutnání.
Poctivá čokoláda přímo z kakaových bobů
Za každou tabulkou stojí mnoho lidské práce. Jordi's jako první v České republice začali vyrábět čokoládu přímo z kakaových bobů. Kakaové boby se musí nejprve ručně přebrat. Poté přijde na řadu pražení a odslupkování. Očištěné boby se dají do kamenného mlýna a zhruba po 24 hodinách mletí vznikne hladká a nádherně lesklá 100% čokoláda.
Přidáním třtinového cukru vznikne čokoláda s menším obsahem kakaové hmoty. Když se přidá ještě sušené mléko, vznikne čokoláda mléčná. U čokolád s obsahem cukru nad 25% se na podporu směsnosti přidává kakaové máslo. Hlavním kritériem při řemeslné výrobě čokolády je dostat z kakaa to nejlepší a předat to v co možná nejméně zmanipulované podobě dál.
V naší čokoládě naleznete “jen” vybrané suroviny jako jsou kakaové boby, kakaové máslo, sušené mléko, třtinový cukr a rousky květového pylu. V jednoduchosti je krása a v tomto případě také jedinečná chuť, vzhled a vůně. Vychutnejte si jedinečnou kombinaci květového pylu a kvalitní mléčné čokolády. Proměnlivé květinově medové tóny pylu v objetí lahodné čokolády vytváří symfonii chutí, které nelze odolat.
Obsah kakaové sušiny nejméně 53%.
Může obsahovat stopy lískových ořechů a mandlí. Nevhodné pro osoby alergické na včelí pyl a laktózu.
Skladujte v suchu při teplotě do 25°C.
Med
Med je produktem včel. Med byl historicky prvním a hlavním člověkem používaným sladidlem. Dnes je oblíbený zejména pro své vlastnosti. Kromě kombinace převážně jednoduchých cukrů, obsahuje i hodnotné látky jako minerály, pyl, proteiny, vitamíny a další.
Výrobce Pleva
Výrobna včelařské firmy Pleva zahrnuje sortiment nejen medovin, ale i dalších včelích produktů a kosmetiky. Medovina je vyráběna za studena.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Výrobna včelařské firmy Pleva zahrnuje sortiment nejen medovin, ale i dalších včelích produktů a kosmetiky. Medovina je vyráběna za studena.
Chovem včel se zabývají již od roku 1969 a zpracováním včelích produktů od roku 1990. S výrobou medovin započali ale až kolem roku 2003, nejdříve v menším množství. Od počátku chtěli jít cestou šetrnou k medu a také měli cíl nabídnout něco nového, unikátního, co na trhu chybí. Oficiálně začali medovinu nabízet až v roce 2008. První medovina byla bylinná a výrazně hořká, vyráběli též i několik medových likérů s variantou ořechovou i bylinnou. Nakonec se však zaměřili na celkem unikátní avšak nejzajímavější kategorii medovin, kterou tvoří medoviny vyráběné z jednoho druhu medu. V současné nabídce mají medoviny akátové, lipové, slunečnicové a z lesního medu, které jsou opravdovými delikatesy a jsou oblíbené pro svoji výraznou vůni a chuť původního medu. Potštejnská medovina je kvašená z klasického květového medu.
Doba zrání medovin je minimálně 1 rok, avšak některé jim v tancích ladí svoji chuť již 5 let.
My v Muzeu medoviny od Plevů odebíráme i některé druhy medové kosmetiky.