Před 30 lety, 12. listopadu 1991, byla společnost PPHU Pasieka Maciej Jaros zapsána do obchodního rejstříku Úřadu obce Tomaszów Mazowiecki. Tak dávno a tak nedávno.
Je naší tradicí vyrábět Jubilejní medovinu k výročí naší společnosti. Ani letos tomu není jinak. K tématu jsme však přistoupili nostalgicky. Láhev, etiketa i obsah odkazují na naši první medovinu v keramické láhvi. Nevím, jestli víte, ale naše první medoviny zrály v dubových sudech. Trvalo skoro třicet let, než jsme se vrátili ke kořenům. Aktuální Jubilejní medovina byla nejprve něco přes tři roky skladována v tanku a poté jsme ji celých 8 měsíců nechali dozrávat v dubovém sudu po bourbonu. Díky tomu, že samotná medovina byla vyrobena z extrémně aromatických včelích medů a následně zrála v sudech, získala mimořádnou hloubku chuti. Obsah alkoholu kolem 16 %.
Plněno 1062 lahví objemu 0,75 litrů.
Etiketa současné výroční edice je také inspirována originálem z roku 1991. Níže je původní text ze zadního štítku z roku 1991:
K výrobě byl použit přírodní včelí med z pohanky a medovice získaný v Zamojski, pramenitá voda, přírodní koření a byliny. Medovina dosáhla své chuti po několikaletém zrání.
Stejně jako za starých časů se při výrobě nepoužívala umělá barviva, příchutě a stabilizátory. Přijetím těchto opatření by bylo možné zrychlit výrobu a snížit náklady – ale to by bylo v rozporu s naším cílem.
Chuť a ušlechtilost medoviny se uchovává skladováním v lahvích vyrobených starou hrnčířskou metodou z bolesławiecké hlíny - jako tomu bylo za starých časů.
Při pití je však třeba pamatovat na to, co říká přísloví:
"Trocha medu začervená, spousta medu změní řeč."
Dezertní medovina: Dezertní medovina je vyrobená s přídavkem cukru nebo lihu v kombinaci s umělými aromaty či barvivy. V Medovinárně tuto kategorii medovin běžně neprodáváme. Výjimku tvoří polské medoviny, kde je u některých druhů přídavek lihu povinný ze zákona.
Melomela: Melomela je ovocná medovina, při jejíž výrobě se místo vody (nebo části objemu vody) použije ovocná šťáva. V našich končinách je nejčastější použití višňové nebo černorybízové šťávy. Při kombinaci s jablečným moštem se pak nápoj nazývá jako cyser.
Tato medovina byla vyrobena za studena. To znamená, že při její výrobě nedošlo k ohřátí medu nad teplotu 40-45°C, což je běžná teplota v přírodě, vůči které je med odolný. Při vyšších teplotách může dojít k poškození a znehodnocení některých drahocenných složek medu. Medoviny vyráběné studenou cestou jsou tou nejlepší volbou.
Jsme oficiálními dovozci medoviny a cideru do České republiky. V případě nákupu na firmu vás tedy ušetříme všech administrativních procesů spojených se spotřební daní.
Informace o výrobci Pasieka Jaros
Rodinná výroba tradiční polské medoviny započatá v roce 1991. Rodinná výroba keramiky
Více informací o výrobci se dočtete na záložce Značka.
Kvalitní produkty v Medovinárně
Medovinárna prodává pouze produkty a medoviny od lokálních nebo prověřených výrobců. Při výběru našeho sortimentu je primární kritérium jeho kvalita. Neprodáváme méně kvalitní nebo průmyslové výrobky jen proto, že mají také svojí cílovou skupinu nebo bychom na nich měli větší marži.
Naši zákazníci vyhledávají Medovinárnu právě proto, že zde najdou sortiment, kterému mohou důvěřovat a stačí si jen vybrat produkt nebo medovinu, která jim chutná. Máme tak široký výběr, že si oblíbenou medovinu v něm najde úplně každý.
V případě, že si nevíte rady s výběrem, napište e-mail na eshop@medovinarna.cz nebo vložte dotaz k produktu.
Další informace o produktu můžete nalézt na portále Degustační klub pod kódem produktu PL0641R.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Rodinná výroba tradiční polské medoviny započatá v roce 1991. Rodinná výroba keramiky
Od roku 1991 začali s výrobou medoviny, jejíž technologie je moderní, avšak postavená na základě starých polských tradic a receptur.
Medoviny jsou vyráběny klasickými metodami, bez konzervantů, dolihování, doslazování, umělých barviv a příchutí. Surovinou pro jejich výrobu je med, voda, bylinky nebo ovocné šťávy. Vynikající chuti dosahují během několika let stárnutí.
Již několik let se úspěšně účastní i mezinárodní soutěže Mazer Cup Boulder v Coloradu.
V nabídce medoviny jsou trójniaky, dwójniaky a półtoraky. Mnohé z nich jsou plněny do originálních vlastně vyráběných keramických nádob.