Tato polská medovina se vyrábí studenou cestou kvašením ze stejných dílů medu a vody a s přídavkem směsi různých lokálních polských bylin.
Medovina se vyznačuje svěžestí a jemností snoubenou s výraznou vůní polského medu.
Hlavní medovou složku tvoří různé květové luční medy spolu s pohankovým medem. Velmi nepatrně je přidáván i medovicový a vřesový med. Základ je před kvašením ještě dochucen šťávou bezinek a arónie.
Medoviny kategorie Dwójniak a Połtorak se nechávají vyzrávat 3-5 let.
Dezertní medovina
Dezertní medovina je vyrobená s přídavkem cukru nebo lihu v kombinaci s umělými aromaty či barvivy. V Medovinárně tuto kategorii medovin běžně neprodáváme. Výjimku tvoří polské medoviny, kde je u některých druhů přídavek lihu povinný ze zákona.
Melomela
Melomela je ovocná medovina, při jejíž výrobě se místo vody (nebo části objemu vody) použije ovocná šťáva. V našich končinách je nejčastější použití višňové nebo černorybízové šťávy. Při kombinaci s jablečným moštem se pak nápoj nazývá jako cyser.
Druh medu
V medu je zastoupen květový a lesní med, zdrojem tedy byl jak nektar z květů, tak snůška z medovice.
Proces výroby
Tato medovina byla vyrobena za studena. To znamená, že při její výrobě nedošlo k ohřátí medu nad teplotu 40-45°C, což je běžná teplota v přírodě, vůči které je med odolný. Při vyšších teplotách může dojít k poškození a znehodnocení některých drahocenných složek medu. Medoviny vyráběné studenou cestou jsou tou nejlepší volbou.
Ocenění v soutěžích
- Mazer Cup 2021: #1 - speciality - otevřená kategorie - sladké
- złoty medal na X Jubileuszowym Konkursie Win i Miodów Pitnych Toruń ‚2001 zorganizowanym przez Krajową Radę Winiarstwa i Miodosytnictwa.
- najwyższa ocena wśród licznie prezentowanych miodów z wielu krajów podczas Laboratorium Smaku w Turynie we Włoszech, 2003
- brązowy medal Międzynarodowego Festiwalu Miodów Pitnych Boulder (Co) 2004
- złoty medal Międzynarodowego Konkursu Miodów Pitnych MAZER CUP Boulder (Co) 2009
- brązowy medal Międzynarodowego Konkursu Miodów Pitnych MAZER CUP Boulder (Co) 2012
- srebrny medal na VIII Ogólnopolskim Konkursie Miodów Pitnych, Parpary 2012
Jsme oficiálními dovozci medoviny a cideru do České republiky. V případě nákupu na firmu vás tedy ušetříme všech administrativních procesů spojených se spotřební daní.
Výrobce Pasieka Jaros
Rodinná výroba tradiční polské medoviny započatá v roce 1991. Rodinná výroba keramiky
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Rodinná výroba tradiční polské medoviny započatá v roce 1991. Rodinná výroba keramiky
Od roku 1991 začali s výrobou medoviny, jejíž technologie je moderní, avšak postavená na základě starých polských tradic a receptur.
Medoviny jsou vyráběny klasickými metodami, bez konzervantů, dolihování, doslazování, umělých barviv a příchutí. Surovinou pro jejich výrobu je med, voda, bylinky nebo ovocné šťávy. Vynikající chuti dosahují během několika let stárnutí.
Již několik let se úspěšně účastní i mezinárodní soutěže Mazer Cup Boulder v Coloradu.
V nabídce medoviny jsou trójniaky, dwójniaky a półtoraky. Mnohé z nich jsou plněny do originálních vlastně vyráběných keramických nádob.