
Medovina smělé chuti (a barvy) zralých višní. Chutná skvěle na ledu i lehce ohřátá.
Ze zralých a voňavých višní z vedlejší vsi.
Voňavá višňová medovina
„Když jsme na jarmarku ve vedlejší vsi objevili voňavé a krásně zralé višně, hned nám bylo jasné, že je tam nemůžeme nechat. Oproti třešním jsou višně aromatičtější a mají o něco větší říz, a protože třešňovou medovinu jsme si oblíbili, lákalo nás vyzkoušet naložit do medoviny také višně. Nepřeháním, když napíšu, že nám výsledek vyrazil dech – višňová medovina báječně voní, chuťově je úžasná a na jazyku zanechá lehkou vzpomínku na poctivý kompot, který zavařovala naše babička. Nemůžeme se rozhodnout, jestli lépe chutná v pokojové teplotě nebo vychlazená, určitě vyzkoušejte obě varianty. A musíme vás varovat, pije se sama!“
Višně si s medovinou náramně rozumí
Tuto medovinu si užijí nejen milovníci višňovky a višňových pralinek. Oproti třešním jsou višně chuťově o trochu „drzejší“ a jejich šťavnatost se s medovinou krásně doplňuje. Višně dozrály na sluníčku a čerstvém vzduchu nedaleko naší vsi. Do medoviny jsme je naložili celé – i s peckami. Po vykvašení jsme úžasně voňavou medovinu s nádhernou narudlou barvou převzatou z višní ochutnali a spokojenost s výsledkem byla veliká. Ale narazili jsme na zajímavé dilema.
Smělá chuť višní dvakrát jinak
Každou novou medovinu totiž vždy poctivě degustujeme a zjišťujeme, v jaké podobě nejlépe vynikne její jedinečnost, abychom vám mohli doporučit, jak si ji nejlépe vychutnat. U višňové medoviny se však nemůžeme rozhodnout, jestli chutná lépe vychlazená, nebo v pokojové teplotě. Co myslíte vy?
Výroba za studena
Naše medoviny jsou vyráběny kvasným procesem zastudena. Proto pokud pijete jakoukoliv medovinu z naší rodinné firmy, můžete si být jisti, že med ani medovina neprošly varem, ani jsme jindy při výrobě nepoužili vysokou teplotu. Proto si medovina uchovává všechny blahodárné látky z medu.
Medovina
Medovina je alkoholický nápoj kvašený z medu a vody s možností přídavku dalších ingrediencí jako jsou koření nebo byliny anebo v kombinaci s ovocnou šťávou. Medovina je nejstarší alkohol vyráběný člověkem a počátky výroby kvašených nápojů s medem sahají až desítky tisíc let zpět.
Melomela
Melomela je ovocná medovina, při jejíž výrobě se místo vody (nebo části objemu vody) použije ovocná šťáva. V našich končinách je nejčastější použití višňové nebo černorybízové šťávy. Při kombinaci s jablečným moštem se pak nápoj nazývá jako cyser.
Proces výroby
Tato medovina byla vyrobena za studena. To znamená, že při její výrobě nedošlo k ohřátí medu nad teplotu 40-45°C, což je běžná teplota v přírodě, vůči které je med odolný. Při vyšších teplotách může dojít k poškození a znehodnocení některých drahocenných složek medu. Medoviny vyráběné studenou cestou jsou tou nejlepší volbou.
Výrobce Pleva
Výrobna včelařské firmy Pleva zahrnuje sortiment nejen medovin, ale i dalších včelích produktů a kosmetiky. Medovina je vyráběna za studena.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Výrobna včelařské firmy Pleva zahrnuje sortiment nejen medovin, ale i dalších včelích produktů a kosmetiky. Medovina je vyráběna za studena.
Chovem včel se zabývají již od roku 1969 a zpracováním včelích produktů od roku 1990. S výrobou medovin započali ale až kolem roku 2003, nejdříve v menším množství. Od počátku chtěli jít cestou šetrnou k medu a také měli cíl nabídnout něco nového, unikátního, co na trhu chybí. Oficiálně začali medovinu nabízet až v roce 2008. První medovina byla bylinná a výrazně hořká, vyráběli též i několik medových likérů s variantou ořechovou i bylinnou. Nakonec se však zaměřili na celkem unikátní avšak nejzajímavější kategorii medovin, kterou tvoří medoviny vyráběné z jednoho druhu medu. V současné nabídce mají medoviny akátové, lipové, slunečnicové a z lesního medu, které jsou opravdovými delikatesy a jsou oblíbené pro svoji výraznou vůni a chuť původního medu. Potštejnská medovina je kvašená z klasického květového medu.
Doba zrání medovin je minimálně 1 rok, avšak některé jim v tancích ladí svoji chuť již 5 let.
My v Muzeu medoviny od Plevů odebíráme i některé druhy medové kosmetiky.