Sluneční medovina se vyrábí z medu nasbíraného ve vlastním včelíně, květů pampelišek rozkvetlých na zatopených loukách u včelína a šťávy z bobulí sbírané v okolních vesnicích.
Je to tradiční vůně a chuť černého rybízu, kterou pozná každý Litevec, propletená s jemnými tóny medu. Tato medovina vyniká svou intenzivní chutí a barvou.
Doporučená teplota podávání je 12-16 °C.
Medovina
Medovina je alkoholický nápoj kvašený z medu a vody s možností přídavku dalších ingrediencí jako jsou koření nebo byliny anebo v kombinaci s ovocnou šťávou. Medovina je nejstarší alkohol vyráběný člověkem a počátky výroby kvašených nápojů s medem sahají až desítky tisíc let zpět.
Melomela
Melomela je ovocná medovina, při jejíž výrobě se místo vody (nebo části objemu vody) použije ovocná šťáva. V našich končinách je nejčastější použití višňové nebo černorybízové šťávy. Při kombinaci s jablečným moštem se pak nápoj nazývá jako cyser.
Druh medu
Světlý med květový neboli nektarový je původem z nektaru rozličných květin. Včely pak v úle nektar přetvářejí na med. Obsahuje lehce stravitelné cukry.
Proces výroby
Tato medovina byla vařená před kvašením. Tepelný postup má určité technologické výhody, nicméně dochází k poškození některých drahocenných složek medu, zejména při delším varu. V chuti výrobní proces nepoznáte, ale pro vařené medoviny je typické, že jsou zlatavější barvy, neboť při vysokých teplotách med částečně karamelizuje.
Ocenění v soutěžích
2021 Litevský vinařský šampionát - stříbrná medaile
Produkt národního dědictví
Jsme oficiálními dovozci medoviny a cideru do České republiky. V případě nákupu na firmu vás tedy ušetříme všech administrativních procesů spojených se spotřební daní.
Výrobce Saulės midus
Litevské včelařství a medovinařství
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
V krásném předměstí Siauliai v Litvě, na cestě k Hill of Crosses, nedaleko včelařské farmy, se rodí společnost Saules midus. Saules midus zve k ochutnání exkluzivní medoviny, která se zdokonaluje již téměř 20 let. Široký sortiment medoviny je vyroben z různých květin a bobulí, které lze v Litvě nalézt.
Tvůrce Saules midus, Roma Maciene, má dlouhou zkušenost, více než 30 let, se včelařením a různými včelími produkty, jako jsou: med, pyl, včelí chléb, vosk a svíčky. Později, po cestě do Německa, přišla s nápadem vyrábět vlastní domácí medovinu.
Před mnoha lety jsem měla na cestách po Německu možnost navštívit místního včelaře, který nám dal ochutnat jeho domácí medovinu a druhý den brzy ráno vyrazil na pouliční trh, kde ji prodával. Po jeho návratu jsme požádali o ukázku, kde se medovina vyrábí, ale měli jsme možnost vidět pouze kvasnou místnost.
Když jsem se vrátila do Litvy, zkusila jsem si připravit vlastní domácí medovinu. Naštěstí se ukázalo, že má jantarovou barvu. Po ochutnání mi manžel i sousedé chválili nápoj, který jsem vyrobila. Po tomto experimentu jsme jej začali připravovat na rodinné akce a setkání.
Experimenty pokračovaly. Již v roce 2002 jsme se rozhodli pojmenovat naši nejchutnější medovinu poetickým názvem – „Saules Midus“, což je ekvivalent sluneční medoviny. Toto jméno jsme zvolili, protože bydlíme nedaleko Siauliai, kterému se říká město slunce. Město dostalo toto jméno také kvůli své poloze: město se nachází nedaleko známého místa, kde se odehrála Saules musis (Sluneční bitva) a zvítězili Litevci.
Naše medovina je přirozeně kvašená a vytváříme chuť medoviny s různými druhy bobulí a květin. V současné době vyrábíme devět různých příchutí jako: Klasická medovina, medovina s angreštem, medovina s květem pampelišky, medovina s ostružinami atd.
Roma Mačienė