Poslední kusy
Kód: CZ1109 | Značka: Ludvík Svítek

Ludvík Svítek - Medovina z Podhradí - staročeská - 0,5 l 14%, sklo

145 Kč / ks 119,83 Kč bez DPH
Vyprodáno
Staročeská medovina výrazně tmavé barvy obsahuje léčivé byliny, které podporují a zlepšují trávení. Je kvašená a vyráběná studenou cestou z květových medů. Má velmi výraznou hořkou chuť.
Možnosti doručení
Kategorie: Methegliny
Hmotnost: 1 kg
Země původu: Česko
Výrobce: Ludvík Svítek st.
Typ medu: nektarový
Způsob výroby: za studena
Příchuť: bylinná, kořeněná
Alkohol: 14%
Sladkost: polosladká
Objem: 0,5 l
Cena/l: 290,00 Kč
Složení: voda, med, byliny, kulér
Konzervanty: siřičitany
Vhodná k ohřevu: ano
Položka byla vyprodána…

Medovinu doporučujeme ohřát, můžete ji použít i během experimentování s míchanými drinky.

Hořká medovina je dobarvována kulérem.

Medovina: Medovina je alkoholický nápoj kvašený z medu a vody s možností přídavku dalších ingrediencí jako jsou koření nebo byliny anebo v kombinaci s ovocnou šťávou. Medovina je nejstarší alkohol vyráběný člověkem a počátky výroby kvašených nápojů s medem sahají až desítky tisíc let zpět.

Metheglin: Tradiční kvašená medovina s přídavkem kořenění nebo bylin, které mohou být vyluhovány v různé fázi výroby.

Světlý med květový neboli nektarový je původem z nektaru rozličných květin. Včely pak v úle nektar přetvářejí na med. Obsahuje lehce stravitelné cukry.

Tato medovina byla vyrobena za studena. To znamená, že při její výrobě nedošlo k ohřátí medu nad teplotu 40-45°C, což je běžná teplota v přírodě, vůči které je med odolný. Při vyšších teplotách může dojít k poškození a znehodnocení některých drahocenných složek medu. Medoviny vyráběné studenou cestou jsou tou nejlepší volbou.

Tato medovina je vhodná k ohřevu, avšak doporučujeme dodržovat vždy maximální teplotu ohřevu na cca 50-55°C. Při vyšších teplotách by mohlo dojít k poškození drahocenných složek medu. K ohřevu doporučujeme sladší a chuťově výraznější medoviny, zejména ty s přídavkem koření nebo bylinek, jejichž aroma příjemně vystoupí při ohřevu. Medovinu si však můžete ochutit dle vašeho přání, stejně jako svařené víno.

Informace o výrobci Ludvík Svítek

Výroba medoviny studenou cestou v přimdském podhradí s tradicí již od roku 2002. Výroba byla bohužel oficiálně ukončena v roce 2020. Doprodej.

Více informací o výrobci se dočtete na záložce Značka.

Kvalitní produkty v Medovinárně

Medovinárna prodává pouze produkty a medoviny od lokálních nebo prověřených výrobců. Při výběru našeho sortimentu je primární kritérium jeho kvalita. Neprodáváme méně kvalitní nebo průmyslové výrobky jen proto, že mají také svojí cílovou skupinu nebo bychom na nich měli větší marži.

Naši zákazníci vyhledávají Medovinárnu právě proto, že zde najdou sortiment, kterému mohou důvěřovat a stačí si jen vybrat produkt nebo medovinu, která jim chutná. Máme tak široký výběr, že si oblíbenou medovinu v něm najde úplně každý.

V případě, že si nevíte rady s výběrem, napište e-mail na eshop@medovinarna.cz nebo vložte dotaz k produktu.

Další informace o produktu můžete nalézt na portále Degustační klub pod kódem produktu CZ1109.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Výroba medoviny studenou cestou v přimdském podhradí s tradicí již od roku 2002. Výroba byla bohužel oficiálně ukončena v roce 2020. Doprodej.

S vlastní včelařskou výrobou a kvalitním zpracováním včelařských produktů má pan Svítek starší zkušenosti již od roku 1970. Výroba medoviny však byla započata až v roce 2000 a nyní je vyráběna převážně z řepkového medu z vlastních včelstev. Proces výroby probíhá přírodní tzv. „studenou cestou“, což znamená, že se medovina nevaří. Díky tomuto přirozenému procesu kvašení si medovina Z Podhradí uchovává veškeré zdraví prospěšné látky obsažené jak v medu, tak i v bylinách, které jsou přidávány do některých druhů. Alkohol (14 %) se tvoří samovolně při kvasném procesu z medu a tudíž není nutné přidávat jakýkoliv rafinovaný cukr či finální produkt dolihovávat. Vysoká kvalita medoviny je dána nejen pomalým kvasným procesem (trvajícím týdny), ale také následným několika měsíčním uložením.
Medovina patří mezi naše méně sladké moky a je oblíbená vychlazená. Jako ohřátá se doporučuje skořicová nebo bylinná, jejichž aroma vyniká při ohřívání.

Některé druhy medovin z Podhradí jsou díky poptávce spotřebitele vyráběny s přidanými aromaty - karamelová, mandlová a lískooříšková. V nabídce Muzea medoviny je nemáme.