Vařená medovina z květového medu s vyluhovanými vlašskými ořechy, které jsou sbírány před svatou Annou, kdy ještě netvrdne slupka a dají se lehce krájet.
Ročník na lahvi udává rok, kdy byla medovina založena.
Medovina
Medovina je alkoholický nápoj kvašený z medu a vody s možností přídavku dalších ingrediencí jako jsou koření nebo byliny anebo v kombinaci s ovocnou šťávou. Medovina je nejstarší alkohol vyráběný člověkem a počátky výroby kvašených nápojů s medem sahají až desítky tisíc let zpět.
Metheglin
Tradiční kvašená medovina s přídavkem kořenění nebo bylin, které mohou být vyluhovány v různé fázi výroby.
Druh medu
Světlý med květový neboli nektarový je původem z nektaru rozličných květin. Včely pak v úle nektar přetvářejí na med. Obsahuje lehce stravitelné cukry.
Proces výroby
Tato medovina byla vařená před kvašením. Tepelný postup má určité technologické výhody, nicméně dochází k poškození některých drahocenných složek medu, zejména při delším varu. V chuti výrobní proces nepoznáte, ale pro vařené medoviny je typické, že jsou zlatavější barvy, neboť při vysokých teplotách med částečně karamelizuje.
Výrobce Moravská medovina
Rozmanité druhy medovin od včelaře z vinařské vesničky Moravská Nová Ves
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Rozmanité druhy medovin od včelaře z vinařské vesničky Moravská Nová Ves
Začínající výrobce medoviny z Moravské Nové Vsi. Výroba započala tepelnou cestou-vařením, ale poslední rok pan Pálka přechází na výrobu studenou cestou pro zachování nejvyšší hodnoty medu.
Aktuální šarže jsou ještě vařené, ale vše další, co ve sklepě zraje, jsou již medoviny vyráběné za studena a za použití jiných kvasinek.