Oceněná
Kód: LT0202R | Značka: Šušvės midus

Šušvės midus - Midus Kunigaikščių (medovina vévodů) v keramice - 0,5 l 12%, keramika

619 Kč / ks 511,57 Kč bez DPH
Skladem (5 ks)
Medovina vévodů je litevská medovina jedinečné tmavé barvy a exkluzivní chuti, s velmi jemnou, hedvábnou strukturou, komplexní chutí, protože je vyrobena ze všech včelích produktů. Obsahuje min. 50% medu a je plněná do originální keramiky.
Možnosti doručení
Kategorie: Methegliny
Hmotnost: 1 kg
Země původu: Litva
Výrobce: Šušvės midus
Typ medu: medovicový
Způsob výroby: vařená
Alkohol: 12%
Sladkost: sladká
Objem: 0,5 l
Cena/l: 1 238,00 Kč
Originální název: Midus Kunigaikščių
Složení: tmavý med, voda, včelí chléb, propolis
Konzervanty: siřičitany
Cena na prodejně: 655,00 Kč
Precizně vybraný sortiment
Pečlivý výběr sortimentu
Při výběru dodavatelů je pro nás kvalita na 1. místě! Pak samozřejmě ochutnáváme.
Netajíme složení produktů
Netajíme složení produktů
Většina prodejců záměrně neuvádí složení medovin. U poctivých medovin není co tajit.

Medovina vévodů je litevská medovina jedinečné tmavé barvy a exkluzivní chuti, s velmi jemnou, hedvábnou strukturou, komplexní chutí, protože je vyrobena ze všech včelích produktů. Obsahuje min. 50% medu a je plněná do originální keramiky.

Medovina je vykvašená z tmavého lesního a pohankového medu, obsahuje nejvíce medu a kvasí až 6 měsíců.

Doporučená teplota podávání je 12-16 °C. Používá se jako aperitiv, vhodné pro sofistikované masové pokrmy nebo dezerty.

Hodnocení a ocenění:

2015 Uznáno jako nejlepší litevská medovina na litevském mistrovství vína.
21. mezinárodní výstava zemědělství a potravinářství „AgroBalt 2016“ - vítěz zlaté medaile.
8. výstava litevských výrobců „Made in Lithuania 2016“ - oceněna diplomem.
Stříbrná medaile na evropské soutěži medovin „KRAFT ROKU“ 2018

Medovina

Medovina je alkoholický nápoj kvašený z medu a vody s možností přídavku dalších ingrediencí jako jsou koření nebo byliny anebo v kombinaci s ovocnou šťávou. Medovina je nejstarší alkohol vyráběný člověkem a počátky výroby kvašených nápojů s medem sahají až desítky tisíc let zpět.

Metheglin

Tradiční kvašená medovina s přídavkem kořenění nebo bylin, které mohou být vyluhovány v různé fázi výroby.

Druh medu

Medovicový med, někdy označovaný jako lesní nebo tmavý, včely produkují z medovice na stromech a rostlinách. Medovicové medy jsou drsnější, zemitější povahy a doporučujeme je pro opravdové fajnšmekry na medovinu.

Proces výroby

Tato medovina byla vařená před kvašením. Tepelný postup má určité technologické výhody, nicméně dochází k poškození některých drahocenných složek medu, zejména při delším varu. V chuti výrobní proces nepoznáte, ale pro vařené medoviny je typické, že jsou zlatavější barvy, neboť při vysokých teplotách med částečně karamelizuje.

Ocenění v soutěžích

1. místo: Mead Madness Cup 2022 - Tradiční druhová medovina

Jsme oficiálními dovozci medoviny a cideru do České republiky. V případě nákupu na firmu vás tedy ušetříme všech administrativních procesů spojených se spotřební daní.

Výrobce Šušvės midus

V blízkosti slavného hradiště Plinkaigalio, na břehu rychle tekoucí řeky Šušvė, kde již naši předkové prosperovali v prehistorických dobách, došlo k oživení starého řemesla výroby medoviny

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

V blízkosti slavného hradiště Plinkaigalio, na břehu rychle tekoucí řeky Šušvė, kde již naši předkové prosperovali v prehistorických dobách, došlo k oživení starého řemesla výroby medoviny

Vyrábí nejstarší tradiční alkoholický nápoj na světě - medovinu, která byla již populární mezi starými Egypťany, Římany, Řeky a která se brzy rozšířila do celého světa. Litevci pili různé druhy medoviny od „antiky“ až do 18. století; proto je medovina považována za náš národní nápoj.

Medovina je přírodní fermentovaný, nefortifikovaný alkoholický nápoj. Medovina Šušvės midus je vyrobena z přírodního medu sbíraného včelami z vlastního včelína, takže vždy zaručuje vysokou kvalitu medoviny.

Erikas Augustinavičius je třetí generací včelařů v rodině, včelaři také jeho dědeček a matka. V současné době mají vlastní včelín, kde bzučí 150 včelích úlů. Medovinu již vyráběl jeho dědeček a matka, od nichž převzal tajemství výroby medoviny. Před několika lety se rozhodl proměnit svůj koníček v legitimní podnikání.

Naše rodina je z okresu Kėdainiai, vesnice Plinkaigalio, na břehu řeky Šušvė, poblíž slavné mohyly Plinkaigalio a hřbitova z doby železné. Podle archeologů byla medovina známá a používána na různých slavnostech a oslavách v našem regionu již v pravěku.

Navázal na starou tradici regionu a na základě zkušeností své matky a svých vlastních znalostí založil medovinařství. Při výrobě medoviny nešetří medem - každý litr medoviny obsahuje až 750 g medu. Při výrobě nepoužívají žádné chemické přísady, pouze přírodní suroviny (během výroby se přirozeně vyskytuje malé množství siřičitanu). Tím se odlišují od ostatních výrobců.

Medovina zraje nejméně 1 rok, některé druhy medoviny minimálně 3 roky. Med je hlavní složkou, která dodává medovině barvu, chuť a vůni. Chuť zralé medoviny je ušlechtilá, nenápadně sladká, plná.

Medovinu plní do lahví originálního designu; zátky jsou pokryty přírodním včelím voskem, takže se příjemné aroma šíří i bez otevření lahve.