Kód: LV0201R | Značka: Šušvės midus

Šušvės midus - Midus Tradicinis (tradiční medovina) - 0,5 l keramika

425 Kč / ks 445 Kč Sleva 4 % 351 Kč bez DPH
Na dotaz
Litevská tradiční medovina - speciální, luxusní medovina vyrobená podle receptu na medovinu ze 14. století z nejlepšího a nejvoňavějšího lesního a lučního medu a plněná do originální keramiky. Obsahuje min. 50% medu.
Kategorie: Methegliny
Hmotnost: 1 kg
Země původu: Litva
Výrobce: Šušvės midus
Typ medu: smíšený
Způsob výroby: vařená
Příchuť: chmelová
Alkohol: 12,00%
Sladkost: sladká
Objem: 0,5 l
Cena/l: 850,00 Kč
Originální název: Midus Tradicinis
Složení: med, voda, plody jalovce, chmel
Konzervanty: siřičitany
Položka byla vyprodána…

Medovina je vyrobená podle receptu, který byl zaznamenám ve skandinávských pramenech z roku 1545.

Chuť: středně sladká, mírně hořká, chmele a jalovce příjemná dochuť.

Chmel a jalovec se používali v minulosti jako konzervant.

Doporučená teplota podávání je 12-16 °C. Používá se jako aperitiv, vhodný k mořským plodům a dezertům. Lze podávat teplé.

Hodnocení a ocenění:

Mistrovství litevského vína 2015 - bronzová medaile.
2016 Uznáno jako nejlepší litevská medovina na litevském mistrovství vína.

Medovina: Medovina je alkoholický nápoj kvašený z medu a vody s možností přídavku dalších ingrediencí jako jsou koření nebo byliny anebo v kombinaci s ovocnou šťávou. Medovina je nejstarší alkohol vyráběný člověkem a počátky výroby kvašených nápojů s medem sahají až desítky tisíc let zpět.

Metheglin: Tradiční kvašená medovina s přídavkem kořenění nebo bylin, které mohou být vyluhovány v různé fázi výroby.

V medu je zastoupen květový a lesní med, zdrojem tedy byl jak nektar z květů, tak snůška z medovice.

Tato medovina byla vařená před kvašením. Tepelný postup má určité technologické výhody, nicméně dochází k poškození některých drahocenných složek medu, zejména při delším varu. V chuti výrobní proces nepoznáte, ale pro vařené medoviny je typické, že jsou zlatavější barvy, neboť při vysokých teplotách med částečně karamelizuje.

Jsme oficiálními dovozci medoviny do České republiky. V případě nákupu na firmu vás tedy ušetříme všech administrativních procesů spojených se spotřební daní.

Informace o výrobci Šušvės midus

V blízkosti slavného hradiště Plinkaigalio, na břehu rychle tekoucí řeky Šušvė, kde již naši předkové prosperovali v prehistorických dobách, došlo k oživení starého řemesla výroby medoviny

Více informací o výrobci se dočtete na záložce Značka.

Další informace můžete nalézt v katalogu prodejny pod kódem produktu LV0201R.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

V blízkosti slavného hradiště Plinkaigalio, na břehu rychle tekoucí řeky Šušvė, kde již naši předkové prosperovali v prehistorických dobách, došlo k oživení starého řemesla výroby medoviny

Vyrábí nejstarší tradiční alkoholický nápoj na světě - medovinu, která byla již populární mezi starými Egypťany, Římany, Řeky a která se brzy rozšířila do celého světa. Litevci pili různé druhy medoviny od „antiky“ až do 18. století; proto je medovina považována za náš národní nápoj.

Medovina je přírodní fermentovaný, nefortifikovaný alkoholický nápoj. Medovina Šušvės midus je vyrobena z přírodního medu sbíraného včelami z vlastního včelína, takže vždy zaručuje vysokou kvalitu medoviny.

Erikas Augustinavičius je třetí generací včelařů v rodině, včelaři také jeho dědeček a matka. V současné době mají vlastní včelín, kde bzučí 150 včelích úlů. Medovinu již vyráběl jeho dědeček a matka, od nichž převzal tajemství výroby medoviny. Před několika lety se rozhodl proměnit svůj koníček v legitimní podnikání.

Naše rodina je z okresu Kėdainiai, vesnice Plinkaigalio, na břehu řeky Šušvė, poblíž slavné mohyly Plinkaigalio a hřbitova z doby železné. Podle archeologů byla medovina známá a používána na různých slavnostech a oslavách v našem regionu již v pravěku.

Navázal na starou tradici regionu a na základě zkušeností své matky a svých vlastních znalostí založil medovinařství. Při výrobě medoviny nešetří medem - každý litr medoviny obsahuje až 750 g medu. Při výrobě nepoužívají žádné chemické přísady, pouze přírodní suroviny (během výroby se přirozeně vyskytuje malé množství siřičitanu). Tím se odlišují od ostatních výrobců.

Medovina zraje nejméně 1 rok, některé druhy medoviny minimálně 3 roky. Med je hlavní složkou, která dodává medovině barvu, chuť a vůni. Chuť zralé medoviny je ušlechtilá, nenápadně sladká, plná.

Medovinu plní do lahví originálního designu; zátky jsou pokryty přírodním včelím voskem, takže se příjemné aroma šíří i bez otevření lahve.