Netradičně suchá medovina, kterou si rozhodně oblíbí příznivci méně sladkých nápojů.
Nedoslazovaná řepným cukrem a bez konzervantů a barviv.
Medovina
Medovina je alkoholický nápoj kvašený z medu a vody s možností přídavku dalších ingrediencí jako jsou koření nebo byliny anebo v kombinaci s ovocnou šťávou. Medovina je nejstarší alkohol vyráběný člověkem a počátky výroby kvašených nápojů s medem sahají až desítky tisíc let zpět.
Přírodní medovina
Medovina se vyrábí kvašením pouze z čistého medového roztoku a následným zráním. Typický poměr medu vůči vodě je 1:2. Do medoviny označované jako "přírodní" se nepřidávají další přísady (jako koření, byliny nebo ovoce). Aroma a chuť medoviny odráží charakteristiku použitého medu. Tato kategorie medovin je nejžádanější a sommeliéry nejvíce ceněná.
Druh medu
Světlý med květový neboli nektarový je původem z nektaru rozličných květin. Včely pak v úle nektar přetvářejí na med. Obsahuje lehce stravitelné cukry.
Proces výroby
Tato medovina byla vařená před kvašením. Tepelný postup má určité technologické výhody, nicméně dochází k poškození některých drahocenných složek medu, zejména při delším varu. V chuti výrobní proces nepoznáte, ale pro vařené medoviny je typické, že jsou zlatavější barvy, neboť při vysokých teplotách med částečně karamelizuje.
Výrobce Jan Jaroš
Na jižní Moravě sídlí včelařství a malovýroba medoviny pana Jaroše. Jeho medovina je výrazně sušší a více prokvašená.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Na jižní Moravě sídlí včelařství a malovýroba medoviny pana Jaroše. Jeho medovina je výrazně sušší a více prokvašená.
Výroba medoviny započala kolem roku 2005, ke kvašení jsou používány různé druhy medu a hlubokoprokvášecí kvasinky. Medovina je bez přísad a dozrává cca 6 měsíců. Má 15% alkoholu, je výrazně suchá, na rozdíl od běžných medovin. Je opakovaně přetáčená a nejsou použity žádné konzervanty. Díky vysokému obsahu alkoholu je velmi stabilní.
Poslední edice z roku 2019 je polosladká.