Velmi sladká a vyvážená medovina blížící se chuťově ke slámovým vínům je dokladem, že i malá výroba může získat světová ocenění.
Medovina je starodávny, lahodný nápoj s nízkým obsahom nekoncentrovaného alkoholu. Je vyrobený prírodným kvasením kvetového medu a vody.
Medovina
Medovina je alkoholický nápoj kvašený z medu a vody s možností přídavku dalších ingrediencí jako jsou koření nebo byliny anebo v kombinaci s ovocnou šťávou. Medovina je nejstarší alkohol vyráběný člověkem a počátky výroby kvašených nápojů s medem sahají až desítky tisíc let zpět.
Přírodní medovina
Medovina se vyrábí kvašením pouze z čistého medového roztoku a následným zráním. Typický poměr medu vůči vodě je 1:2. Do medoviny označované jako "přírodní" se nepřidávají další přísady (jako koření, byliny nebo ovoce). Aroma a chuť medoviny odráží charakteristiku použitého medu. Tato kategorie medovin je nejžádanější a sommeliéry nejvíce ceněná.
Druh medu
Světlý med květový neboli nektarový je původem z nektaru rozličných květin. Včely pak v úle nektar přetvářejí na med. Obsahuje lehce stravitelné cukry.
Proces výroby
Tato medovina byla vařená před kvašením. Tepelný postup má určité technologické výhody, nicméně dochází k poškození některých drahocenných složek medu, zejména při delším varu. V chuti výrobní proces nepoznáte, ale pro vařené medoviny je typické, že jsou zlatavější barvy, neboť při vysokých teplotách med částečně karamelizuje.
Ocenění v soutěžích
Medovinka roku 2016 Nitra - Šampión výstavy / Tradičná medovina - zlatá medaile
Medovinka roku 2015 Nitra - stříbrná medaile
1. místo - Nitra Agrokomplex 2010
Stříbrná medaile - Apimedica, Maribor, 2010
Broznová medaile - 18th Apislavia Congress, Varna, 2010
2. místo - Nitra Agrokomplex 2010
Zlatá medaile - hydromel épicé - Apimondia 2009 Mont-Pelliér
Jsme oficiálními dovozci medoviny a cideru do České republiky. V případě nákupu na firmu vás tedy ušetříme všech administrativních procesů spojených se spotřební daní.
Výrobce Včelí farma Medovit
Včelařství a výroba oceněné slovenské medoviny
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Včelařství a výroba oceněné slovenské medoviny