Kód: CZ1504 | Značka: Pleva

Pleva - Medovina ze slunečnicového medu - 0,5 l 13,9%, sklo

234 Kč / ks 193,39 Kč bez DPH
Na dotaz
Typická hořkosladká chuť charakterizuje tuto výjimečnou medovinu kvašenou pouze ze slunečnicového medu. Podobné druhové medoviny jsou opravdovou raritou a rozhodně stojí za ochutnání.
Možnosti doručení
Kategorie: Medoviny vyráběné studenou cestou
Hmotnost: 1 kg
Země původu: Česko
Výrobce: Pleva s.r.o.
Typ medu: nektarový
Druh medu: slunečnicový
Způsob výroby: za studena
Alkohol: 13,9%
Sladkost: polosladká
Objem: 0,5 l
Cena/l: 468,00 Kč
Vhodné jako dárek: pro přítele nebo manžela
Složení: voda, med
Pořadí novinky: M0139
Cena na prodejně: 255,00 Kč
Položka byla vyprodána…

Typická hořkosladká chuť charakterizuje tuto výjimečnou medovinu kvašenou pouze ze slunečnicového medu. Podobné druhové medoviny jsou opravdovou raritou a rozhodně stojí za ochutnání.

Medovina vzniká kvašením slunečnicového medu za použití speciálních kvasinek. Při výrobě se nepoužívá tepelné úpravy a tím je zaručeno zachování významných látek včelího medu. Slunečnicové víno má výraznou sladovou chuť. Prvopočátek této chuti je v poměrně velikém množství pylu, který tento med obsahuje. Má trpce hořko sladkou chuť. Ta se objevuje i v této medovině. Proto se chuť nedá posuzovat ihned po prvním doušku, ale až minimálně po třetím. Právě toto chuťové pohlazení způsobí, že doušek sklouzne do hrdla až příliš lehce a zanechá po sobě jemně nahořklý dozvuk, který láká k dalšímu doušku.

Neobsahuje žádné konzervační látky, barviva a příchutě.
Případný sediment je přirozenou vlastností.

Každé kvašení (šarže) má originální chuť, která je závislá především na druhu použitého medu. Medovina z slunečnicového medu je vyráběna podle původní receptury.

Tato medovina je vyrobena pouze z slunečnicového medu.

Medovina

Medovina je alkoholický nápoj kvašený z medu a vody s možností přídavku dalších ingrediencí jako jsou koření nebo byliny anebo v kombinaci s ovocnou šťávou. Medovina je nejstarší alkohol vyráběný člověkem a počátky výroby kvašených nápojů s medem sahají až desítky tisíc let zpět.

Přírodní medovina

Medovina se vyrábí kvašením pouze z čistého medového roztoku a následným zráním. Typický poměr medu vůči vodě je 1:2. Do medoviny označované jako "přírodní" se nepřidávají další přísady (jako koření, byliny nebo ovoce). Aroma a chuť medoviny odráží charakteristiku použitého medu. Tato kategorie medovin je nejžádanější a sommeliéry nejvíce ceněná.

Druh medu

Světlý med květový neboli nektarový je původem z nektaru rozličných květin. Včely pak v úle nektar přetvářejí na med. Obsahuje lehce stravitelné cukry.

Medoviny vyráběné z medu slunečnicového a pozdní snůšky.

Proces výroby

Tato medovina byla vyrobena za studena. To znamená, že při její výrobě nedošlo k ohřátí medu nad teplotu 40-45°C, což je běžná teplota v přírodě, vůči které je med odolný. Při vyšších teplotách může dojít k poškození a znehodnocení některých drahocenných složek medu. Medoviny vyráběné studenou cestou jsou tou nejlepší volbou.

Výrobce Pleva

Výrobna včelařské firmy Pleva zahrnuje sortiment nejen medovin, ale i dalších včelích produktů a kosmetiky. Medovina je vyráběna za studena.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Výrobna včelařské firmy Pleva zahrnuje sortiment nejen medovin, ale i dalších včelích produktů a kosmetiky. Medovina je vyráběna za studena.

Provozovna rodinné firmy Pleva se nachází v lázeňské městečku Potštejn v malebném podhůří Orlických hor. Specializuje se na zpracování léčivých včelích produktů (medu, mateří kašičky, pylu, propolisu a včelího jedu) do kosmetiky a potravinových doplňků. Pro nás je však nejzajímavější výroba medovin, v níž se Plevovi specializují na jednodruhové medoviny.

Chovem včel se zabývají již od roku 1969 a zpracováním včelích produktů od roku 1990. S výrobou medovin započali ale až kolem roku 2003, nejdříve v menším množství. Od počátku chtěli jít cestou šetrnou k medu a také měli cíl nabídnout něco nového, unikátního, co na trhu chybí. Oficiálně začali medovinu nabízet až v roce 2008. První medovina byla bylinná a výrazně hořká, vyráběli též i několik medových likérů s variantou ořechovou i bylinnou. Nakonec se však zaměřili na celkem unikátní avšak nejzajímavější kategorii medovin, kterou tvoří medoviny vyráběné z jednoho druhu medu. V současné nabídce mají medoviny akátové, lipové, slunečnicové a z lesního medu, které jsou opravdovými delikatesy a jsou oblíbené pro svoji výraznou vůni a chuť původního medu. Potštejnská medovina je kvašená z klasického květového medu.

Doba zrání medovin je minimálně 1 rok, avšak některé jim v tancích ladí svoji chuť již 5 let.

My v Muzeu medoviny od Plevů odebíráme i některé druhy medové kosmetiky.