O medovině

HISTORIE MEDOVINY

Jak připravit lahodnou medovinu věděli už starověcí Sumerové ve 3. tisíciletí př. n. l. Cílevědomý chov včel je zaznamenán také v Egyptě, kde se včely chovaly v hliněných válcovitých nádobách asi od 4. tisíciletí př. n. l. a v Číně. Starověkým Řekům a Římanům byla medovina také známa, ale považovali ji spíše za podřadný nápoj. Med používali spíše k doslazování trpkého vína, kdy míchali dvě třetiny vína s jednou třetinou čerstvého medu nejlepší jakosti.

V celé tisícileté historii byl med dobře ceněnou komoditou a různé prohřešky vůči včelstvům byly tvrdě trestány. Medovina byla od nejstarších dob považována za zdroj života, moudrosti, odvahy a síly a jako taková se přednostně podávala hrdinům a rekům.

Doloženo je i prastaré užívání medového vína (z doby bronzové) v Dánsku, kde se medovina pila až do začátku 17. Století, nebo v Anglii a zejména Walesu, které byly po staletí domovinou vína z medu. Existuje záznam, že na anglickém dvoře ve druhé polovině 17. století byl dobře vychlazený metheglin, kořeněná medovina, považován za největší delikatesu.

Alkoholické nápoje z medu byly dobře známy i indiánům ve Střední a Jižní Americe v době ještě před vyloděním Španělů

V naší zemi se medovina hojně užívala v období říše Velkomoravské (6.-9. stol.) přičemž v 11.-12. stol. patřily České země k významným exportérům této suroviny až do doby, kdy na Český trůn usedl Karel IV. který postavil před medoviny velikého konkurenta - víno připravované z hroznů.

VÝROBA

Medovina se vyrábí kvašením medového roztoku. Důležitou fází je následné zrání, kdy medovina získává stabilitu a výslednou nezapomenutelnou chuť.

JAK POZNAT POCTIVOU MEDOVINU?

Poctivá medovina nikdy není dolihovaná, doslazovaná ani jinak vylepšená. Má pak příjemnou chuť medu, ne chuť a vůni umělých příchutí a aromat. V Muzeu mapujeme výrobce právě těchto poctivých medovin. A že jsme jich našli už docela dost.. ale taky jsme našli některé, kterým se raději vyhnout.

SKLADOVÁNÍ

Vzhledem k tomu, že zejména medoviny vyráběné za studena jsou choulostivé na teplo nebo změny teploty, doporučujeme medoviny skladovat při teplotě do 15°C a v temnu.

PODÁVÁNÍ

Medovinu nejlépe vychutnáte chlazenou, proto ji podávejte při teplotě kolem 12°C.