O medovině

HISTORIE MEDOVINY

Jak připravit lahodnou medovinu věděli už starověcí Sumerové ve 3. tisíciletí př. n. l. Cílevědomý chov včel je zaznamenán také v Egyptě, kde se včely chovaly v hliněných válcovitých nádobách asi od 4. tisíciletí př. n. l. a v Číně. Starověkým Řekům a Římanům byla medovina také známa, ale považovali ji spíše za podřadný nápoj. Med používali spíše k doslazování trpkého vína, kdy míchali dvě třetiny vína s jednou třetinou čerstvého medu nejlepší jakosti.

V celé tisícileté historii byl med dobře ceněnou komoditou a různé prohřešky vůči včelstvům byly tvrdě trestány. Medovina byla od nejstarších dob považována za zdroj života, moudrosti, odvahy a síly a jako taková se přednostně podávala hrdinům a rekům.

Doloženo je i prastaré užívání medového vína (z doby bronzové) v Dánsku, kde se medovina pila až do začátku 17. Století, nebo v Anglii a zejména Walesu, které byly po staletí domovinou vína z medu. Existuje záznam, že na anglickém dvoře ve druhé polovině 17. století byl dobře vychlazený metheglin, kořeněná medovina, považován za největší delikatesu.

Alkoholické nápoje z medu byly dobře známy i indiánům ve Střední a Jižní Americe v době ještě před vyloděním Španělů

V naší zemi se medovina hojně užívala v období říše Velkomoravské (6.-9. stol.) přičemž v 11.-12. stol. patřily České země k významným exportérům této suroviny až do doby, kdy na Český trůn usedl Karel IV. který postavil před medoviny velikého konkurenta - víno připravované z hroznů.

VÝROBA

Medovina se vyrábí kvašením medového roztoku. Důležitou fází je následné zrání, kdy medovina získává stabilitu a výslednou nezapomenutelnou chuť.

JAK POZNAT POCTIVOU MEDOVINU?

Poctivá medovina nikdy není dolihovaná, doslazovaná ani jinak vylepšená. Má pak příjemnou chuť medu, ne chuť a vůni umělých příchutí a aromat. V Muzeu mapujeme výrobce právě těchto poctivých medovin. A že jsme jich našli už docela dost.. ale taky jsme našli některé, kterým se raději vyhnout.

SKLADOVÁNÍ

Vzhledem k tomu, že zejména medoviny vyráběné za studena jsou choulostivé na teplo nebo změny teploty, doporučujeme medoviny skladovat při teplotě do 15°C a v temnu.

PODÁVÁNÍ

Medovinu nejlépe vychutnáte chlazenou, proto ji podávejte při teplotě kolem 12°C.

Nastavení cookies

Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost

Nezbytné (vždy aktivní nelze vypnout)
Tyto cookies jsou potřeba, aby web fungoval správně
Analytické
Pomáhají nám pochopit, jak web používáte. S jejich pomocí ho můžeme zlepšovat
Profilující (marketingové)
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat relevantní obsah a reklamy, které pro vás mohou být zajímavé a užitečné

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení