Originální medovina vyrobená z lesních medů s typickými tóny pryskyřice určená pro opravdové medovinové labužníky. Ochutnávková nebo malá dárková varianta v krásné designové lahvi.
Tato medovina je delikatesou určenou pro labužníky, kteří znají a umí ocenit výjimečnost chuti a vůně medovicového medu prokvašeného do medoviny.
V hustých lesích lze cítit omamnou vůni jehličí. Bzukot včel dává na známost, že šikovnost a zručnost medovinařů přetvoří horský medovicový med na Staroslovanskou medovinu tmavou. Originální receptura a láska k přírodě jsou důvodem, proč každý labužník ocení výjimečnost a znamenitou chuť tohoto nápoje.
Medovina byla již odpradávna považována za zdroj života, moudrosti, odvahy a síly. Staří Slované pili medovinu při významných kmenových a rodinných slavnostech.
Staroslovanská tmavá medovina je vyráběna od roku 2007.
Medovina
Medovina je alkoholický nápoj kvašený z medu a vody s možností přídavku dalších ingrediencí jako jsou koření nebo byliny anebo v kombinaci s ovocnou šťávou. Medovina je nejstarší alkohol vyráběný člověkem a počátky výroby kvašených nápojů s medem sahají až desítky tisíc let zpět.
Přírodní medovina
Medovina se vyrábí kvašením pouze z čistého medového roztoku a následným zráním. Typický poměr medu vůči vodě je 1:2. Do medoviny označované jako "přírodní" se nepřidávají další přísady (jako koření, byliny nebo ovoce). Aroma a chuť medoviny odráží charakteristiku použitého medu. Tato kategorie medovin je nejžádanější a sommeliéry nejvíce ceněná.
Druh medu
Medovicový med, někdy označovaný jako lesní nebo tmavý, včely produkují z medovice na stromech a rostlinách. Medovicové medy jsou drsnější, zemitější povahy a doporučujeme je pro opravdové fajnšmekry na medovinu.
Medoviny z lesního medu
Proces výroby
Tato medovina byla vařená před kvašením. Tepelný postup má určité technologické výhody, nicméně dochází k poškození některých drahocenných složek medu, zejména při delším varu. V chuti výrobní proces nepoznáte, ale pro vařené medoviny je typické, že jsou zlatavější barvy, neboť při vysokých teplotách med částečně karamelizuje.
Tato medovina je vhodná k ohřevu, avšak doporučujeme dodržovat vždy maximální teplotu ohřevu na cca 50-55°C. Při vyšších teplotách by mohlo dojít k poškození drahocenných složek medu. K ohřevu doporučujeme sladší a chuťově výraznější medoviny, zejména ty s přídavkem koření nebo bylinek, jejichž aroma příjemně vystoupí při ohřevu. Medovinu si však můžete ochutit dle vašeho přání, stejně jako svařené víno.
Ocenění v soutěžích
Zlatá Salima 2016 - Mezinárodní potravinářská výstava v Brně
Bronzová medaile - MAZER CUP 2014, BOULDER, USA
Cena DANUBIUS GASTRO 2013 – Bratislava
Zlatá medaile - MAZER CUP 2013, BOULDER, USA
Zlatá medaile - MAZER CUP 2012, BOULDER, USA
Bronzová medaile - APIMONDIA 2011 Buenos Aires, Argentína
Stříbrná medaile - APIMEDICA 2010, LJUBLJANA, Slovinsko
Stříbrná medaile - APISLAVIA 2010, VARNA, Bulharsko
Zlatý klas - Mez.výstava ZEMĚ ŽIVITELKA 2010, Č. Budějovice
ZNAČKA KVALITY SK GOLD
Výhodnější prodej po kartonech i pro koncové zákazníky
Tuto položku můžete zakoupit po celých kartonech. Přejděte na sekci Prodej po kartonech, kde najdete kompletní aktuální nabídku.
Jsme oficiálními dovozci medoviny a cideru do České republiky. V případě nákupu na firmu vás tedy ušetříme všech administrativních procesů spojených se spotřební daní.
Výrobce Apimed
Největší výrobce medoviny na Slovensku s mnoha světovými oceněním v nejrůznějších soutěžích
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Největší výrobce medoviny na Slovensku s mnoha světovými oceněním v nejrůznějších soutěžích.
Firma APIMED byla založená v roce 1998. Začátky chovatelské činnosti včel však sahají už do roku 1982. Kromě vlastní produkce medu a včelích produktů má firma vybudovanou rozsáhlou dodavatelskou síť včelařů v rámci celého Slovenska z ekologicky nejčistších oblastí. Vzhledem k produkci medoviny přes 300tis litrů ročně, vlastní včelnice nemohou pokrýt potřeby výroby. Každá nakoupená šarže medu je laboratorně vyšetřená na ŠVaPÚ v Dolním Kubíně a až následně podle druhu zatříděná a zařazená do výroby.
V roce 2015 a 2023 získala Medovina akátová barrique ocenění Nejlepší medovina světa.
Medoviny jsou vyráběné tepelnou cestou, jsou vařené.
Medoviny značky Apimed získaly nejvíce světových ocenění ze slovenských výrobců a má my pro vás v Medovinárně máme všechny ve stálé nabídce, protože jste si je také oblíbili.