Evžen Báchor
Včelařství pod Kunětickou horou je typické svým důsledně šetrným přístupem ke zpracování medu při výrobě medoviny.
Pan Báchor již v mládí v 10 letech choval čmeláky. Až v roce 1968 začal včelařit v Krkonoších, Peci pod Sněžkou. Nyní má přes 100 včelstev.
Samotnou výrobu medoviny spustil teprve v roce 2000. Důsledně sleduje šetrné metody při zpracovávání medu a medovinu tedy vyrábí za studena. Jedině tak lze zachovat v medovině veškeré zdravé látky obsažené v medu. Na mnohých studiích v tom směru spolupracuje i s univerzitou.
Ke kvašení využívá kvasné kultury vinařských kvasinek z Francie, pro každý druh medu navíc využívá odlišené kultury. Medovinu nechává kvasit v zimě, při cca 16°C. Medovinu zásadně nefiltruje, ale nechává sedimentovat a opakovaně (třeba i 6x) přetahuje do čisté nádoby. Filtrace totiž zachytí pylová zrna a sníží nutriční hodnotu medoviny.
Medoviny pana Báchora se vyznačují výraznou medovou chutí a vůní a také tím, že jsou prokvašené na vysoké % alkoholu, až 15%.
Pro svoji medovinu získal ocenění až ve Slovinsku, které považuje za kolébku nejdokonalejší výroby medoviny.