Tip Oceněná
Kód: SK0311B | Značka: Apimed

Apimed - Medovina barrique z akátového medu - 0,375 l 13,5%, sklo

339 Kč / ks 280,17 Kč bez DPH
Skladem (10 ks)
Archívní medovina dozrávala přibližně 1 rok v barikovém sudu z amerického dubu. V roce 2015 získala ocenění "Nejlepší medovina světa". Je kvašena převážně z akátového medu.
Možnosti doručení
Kategorie: Archívní medoviny
Hmotnost: 0.9 kg
Země původu: Slovensko
Výrobce: Ing. Peter Kudláč - APIMED
Typ medu: nektarový
Druh medu: akátový
Způsob výroby: vařená
Alkohol: 13,5%
Sladkost: sladká
Objem: 0,375 l
Cena/l: 904,00 Kč
Vhodné jako dárek: pro mimořádné a sváteční události
Originální název: Medovina barrique z agátového medu
Složení: včelí med květový - akátový, voda
Konzervanty: E202, siřičitany
Pořadí novinky: M0156
Cena na prodejně: 370,00 Kč

Archívní medovina dozrávala přibližně 1 rok v barikovém sudu z amerického dubu. V roce 2015 získala ocenění "Nejlepší medovina světa". Je kvašena převážně z akátového medu.

V barikových sudech po dobu jednoho roku elegantně a s noblesou rozvíjí lahodná chuť a jemný buket akátového medu s vanilkovo - čokoládovými tóny dubového dřeva.

Zlatavá barva s jemným aroma po koňaku procházející do vůně přezrálé žluté hrušky jsou hlavními lákadly Barrique medoviny.

Vyberte si pro sebe a své blízké to nejlepší a vychutnejte nápoj, který ocení i nároční gurmáni s vytříbeným vkusem.

Barikovou medovinu doporučujeme pít vychlazenou na 12-16°C ze sklenice ve tvaru tulipánu, kdy si nejvíce vychutnáte buket barikové medoviny, který se nádherně rozvine v zúženém ústí této sklenice.

Informace z roku 2015, kdy započala výroba:
Barikovou medovinu nabízíme v limitované edici 1200 lahví z 3 různých druhů dubu. 

První 1200 kusová šarže je z barikových sudů z amerického dubu. Poté bude následovat 1200 lahví z francouzského dubu a nakonec dáme do oběhu medovinu, která zrála v barikovém sudu ze slovenského dubu značky Boswell Polónyi.
Francouzský a slovenský dub jsou chuťově velmi podobné, vůně je po čokoládě a chuť doznívá po dřevě. Americký dub je "whiskovitější" s jemným dozníváním vanilky, proto jsme začali s touto edicí.
Na základě srovnání použitých sudů z první šarží byl pro další dozrávání akátové medoviny zvolen jako nejvhodnější americký dub.

Barikové sudy jsou používány na výrobu medoviny pouze 3x, tak je to běžné u vína. Sudy jsou vypálené na stupeň medium.

Barrique však neoznačuje pouze sud, ale také jeden z procesů zušlechťování vína nebo medoviny, tzv. élevage en barrique. Toto zušlechťování v barikových sudech má za cíl dodat vínům a medovině osobitou chuť, vůni a také aroma po vanilce, čokoládě, svěžím dřevě, pražené kávě, či kokosových ořeších. Tyto osobité chutě a vůně získává víno a medovina po delším kontaktu s dubovým dřevem, přičemž doba ležení moku v barikových sudech bývá většinou 6-24 měsíců.

Medovina

Medovina je alkoholický nápoj kvašený z medu a vody s možností přídavku dalších ingrediencí jako jsou koření nebo byliny anebo v kombinaci s ovocnou šťávou. Medovina je nejstarší alkohol vyráběný člověkem a počátky výroby kvašených nápojů s medem sahají až desítky tisíc let zpět.

Přírodní medovina

Medovina se vyrábí kvašením pouze z čistého medového roztoku a následným zráním. Typický poměr medu vůči vodě je 1:2. Do medoviny označované jako "přírodní" se nepřidávají další přísady (jako koření, byliny nebo ovoce). Aroma a chuť medoviny odráží charakteristiku použitého medu. Tato kategorie medovin je nejžádanější a sommeliéry nejvíce ceněná.

Druh medu

Světlý med květový neboli nektarový je původem z nektaru rozličných květin. Včely pak v úle nektar přetvářejí na med. Obsahuje lehce stravitelné cukry.

Nejžádanější a neoblíbenější jednodruhová medovina ze stále vzácnějšího akátového medu.

Proces výroby

Tato medovina byla vařená před kvašením. Tepelný postup má určité technologické výhody, nicméně dochází k poškození některých drahocenných složek medu, zejména při delším varu. V chuti výrobní proces nepoznáte, ale pro vařené medoviny je typické, že jsou zlatavější barvy, neboť při vysokých teplotách med částečně karamelizuje.

Ocenění v soutěžích

Dvě zlaté hvězdy 2017 - Great Taste 2017, Londýn, GB
Zlatá medaile - MAZER CUP 2017, BOULDER, USA
Best mead in the World „Nejlepší medovina na světe“ 2015 -2017 (putovní pohár)
Zlatá Salima 2014 - Mezinárodní potravinářská výstava v Brně
Cena DANUBIUS GASTRO 2014 – Bratislava
Stříbrná medaile 2013 – WINE COMPETETION – San Francisco
Zlatá medaile – APIMONDIA 2015, Jižní Korea

Jsme oficiálními dovozci medoviny a cideru do České republiky. V případě nákupu na firmu vás tedy ušetříme všech administrativních procesů spojených se spotřební daní.

Výrobce Apimed

Největší výrobce medoviny na Slovensku s mnoha světovými oceněním v nejrůznějších soutěžích

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

5
3x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
5
M Avatar autora | 5.1.2021
Perfektní medovina pro slavnostní příležitosti. Krásně rozvinutá chuť.
5
Avatar autora | 19.11.2020
+ Velmi dobrá

5
Avatar autora | 5.8.2019
+ výborná medovina

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Největší výrobce medoviny na Slovensku s mnoha světovými oceněním v nejrůznějších soutěžích.

Firma APIMED byla založená v roce 1998. Začátky chovatelské činnosti včel však sahají už do roku 1982. Kromě vlastní produkce medu a včelích produktů má firma vybudovanou rozsáhlou dodavatelskou síť včelařů v rámci celého Slovenska z ekologicky nejčistších oblastí. Vzhledem k produkci medoviny přes 300tis litrů ročně, vlastní včelnice nemohou pokrýt potřeby výroby. Každá nakoupená šarže medu je laboratorně vyšetřená na ŠVaPÚ v Dolním Kubíně a až následně podle druhu zatříděná a zařazená do výroby.

V roce 2015 a 2023 získala Medovina akátová barrique ocenění Nejlepší medovina světa.
Medoviny jsou vyráběné tepelnou cestou, jsou vařené.

Medoviny značky Apimed získaly nejvíce světových ocenění ze slovenských výrobců a má my pro vás v Medovinárně máme všechny ve stálé nabídce, protože jste si je také oblíbili.