Poslední kusy Limitovaná edice
Kód: CZ6024 | Značka: Hřebečská medovina

Hřebečská medovina - Archívní 10letá dezertní medovina (staročeská - z dubového sudu) - 0,5 l sklo

530 Kč / ks 438 Kč bez DPH
Skladem (> 5 ks)
Dlouhých 10 let v dubových sudech vyzrálá staročeská medovina s výraznou medovou chutí vyváženou 17 druhy koření a bylin.
Kategorie: Archívní medoviny
Hmotnost: 1.3 kg
Země původu: Česko
Výrobce: Ivana Bakrlíková
Typ medu: smíšený
Způsob výroby: nevařená
Příchuť: bylinná, kořeněná
Alkohol: 12,00%
Sladkost: sladká
Objem: 0,5 l
Cena/l: 1 060,00 Kč
Originální název: Hřebečská medovina - archivní desetiletá medovina dezertní
Složení: voda, med, koření, byliny, kulér
Konzervanty: kys. citrónová
Ročník: 2010
Vhodná k ohřevu: ano

Hřebečská medovina je čistě přírodní produkt vzniklý kvašením kvalitního medu za účasti čisté kultury vinných kvasinek. Jejich vzácné chuti je dosaženo kvalitou medu, který pochází z lesů hřebečského hřbetu v okolí Moravské Třebové. Příjemně působí na zažívací ústrojí a uklidňuje nervový systém, přispívá ke zklidnění a k navození dobré pohody. Podává se chlazená, v chladném období se servíruje též teplá.

Medovina dozrávala 10 let v dubovém sudu od vinařů z Jižní Moravy, které se předtím používaly pro zrání červených vín.

Proč nese označení dezertní?
Původní receptura Hřebečské medoviny obsahovala přídavek kuléru pro lepší maceraci směsi koření a bylinek. Podle aktuální vyhlášky již musí být označena jako "dezertní medovina", přestože toto označení spíše nesou průmyslové konzumní medoviny s přídavkem cukru, lihu a umělých aromat.

Dezertní medovina: Dezertní medovina je vyrobená s přídavkem cukru nebo lihu v kombinaci s umělými aromaty či barvivy. Většinou se jedná o konzumní méně kvalitní medoviny. V Medovinárně tuto kategorii medovin běžně neprodáváme.

Metheglin: Tradiční kvašená medovina s přídavkem kořenění nebo bylin, které mohou být vyluhovány v různé fázi výroby.

V medu je zastoupen květový a lesní med, zdrojem tedy byl jak nektar z květů, tak snůška z medovice.

Tato medovina není vařená, nicméně při její výrobě došlo k časově omezenému ohřátí medu nad teploty 50°C. Mohlo dojít k ohřevu až k teplotám 80°C, kdy již může docházet ke znehodnocení některých složek medu.

Tato medovina je vhodná k ohřevu, avšak doporučujeme dodržovat vždy maximální teplotu ohřevu na cca 50-55°C. Při vyšších teplotách by mohlo dojít k poškození drahocenných složek medu. K ohřevu doporučujeme sladší a chuťově výraznější medoviny, zejména ty s přídavkem koření nebo bylinek, jejichž aroma příjemně vystoupí při ohřevu. Medovinu si však můžete ochutit dle vašeho přání, stejně jako svařené víno.

Výhodnější prodej po kartonech i pro koncové zákazníky

Tuto položku můžete zakoupit v kartonu po 6 ks za výhodnější cenu 2795,00 Kč (465,83 Kč / ks). Přejděte na sekci Prodej po kartonech, kde najdete kompletní nabídku.

Informace o výrobci Hřebečská medovina

V oblasti hřebečských vrchů je včelaření rodinná tradice. Výroba medoviny tvoří hlavní část produkce rodinné firmy.

Více informací o výrobci se dočtete na záložce Značka.

Další informace můžete nalézt v katalogu prodejny pod kódem produktu CZ6024.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

V oblasti hřebečských vrchů je včelaření rodinná tradice. Výroba medoviny tvoří hlavní část produkce rodinné firmy.

Hřebečská medovina se začala vyrábět již kolem roku 1995, ale komerčně oficiálně až v roce 2002. Paní Bakrlíková dává velký důraz tomu, aby nabízené medoviny byly přírodního charakteru a velkou péči věnuje i výběru na organismus blahodárně působících směsí koření a bylinek. Ty jsou většinou sbírány přímo v okolních oblastech Hřebečského hřbetu.

Až na medovinu mandlovou (kterou ale v Medovinárně neprodáváme) jsou všechny ingredience přírodní a nejvyšší kvality.

Základní medovina bez přísad je označována jako <em>tradiční</em>. Dále jsou v nabídce 4 druhy kořeněno bylinkových medovin - klášterní, knížecí, staročeská a bylinná hořká. Obsahují různé směsi 9 až 21 druhů ingrediencí. Pelyněk, puškvorec, meduňka, hořec, chmel, zázvor a mnohé další.

Ořechové medovina má základ také kořeněno-bylinkový, ale jsou v ní macerovány vlašské ořechy, díky čemuž má mírně hořkou chuť.

Skořicová medovina svoji intenzitou navodí příjemnou sváteční atmosféru.

Doporučujeme ochutnat archívní staročeskou medovinu, která dozrávala 5 let v dubovém sudu a je velmi hutná, sladká, s výraznou vůní 17ti koření a bylin.

Blahodárné účinky použitého medu a bylin příjemně působí na zažívací ústrojí a uklidňují nervový systém, přispívá ke zklidnění a k navození dobré pohody.