Limitovaná edice
Kód: SK0103B | Značka: Tomka

Tomka - Tradičná slovenská medovina 2013 - 0,35 l sklo

245 Kč / ks 202,48 Kč bez DPH
Na dotaz
Tradiční medovina vařená ze 4 druhů nejkvalitnějších slovenských medů dozrávající několik let v dubových sudech.
Kategorie: Archívní medoviny
Hmotnost: 0.72 kg
Země původu: Slovensko
Výrobce: Tomka
Způsob výroby: vařená
Alkohol: 13,00%
Sladkost: sladká
Objem: 0,35 l
Cena/l: 700,00 Kč
Vhodné jako dárek: pro přítelkyni nebo manželku
Složení: voda, med
Položka byla vyprodána…

Tradičná medovina je najstarší slovanský nápoj. Pre svoje blahodárné účinky sa pila na svadobných, kráľovských a iných slávnostných hostinách.

Tradičnú slovenskú medovinu vyrába Dr. TOMKA od roku 1989 zo 4 druhov najkvalitnejších slovenských včelích medov. Jeden litr nápoja obsahuje cca 0,5kg medu.Následným kvasením vznikne alkoholický nápoj, ktorý svoje charakteristické chuťové vlastnosti nadobúda nielkoročným zrením v dubových sudoch v pivniciach starobylej Nitry. 

Medovina je vyrábaná bez chemických prísad. Podávejte vychladenú na 10°C, alebo ohriatu na 55°C.

Medovina: Medovina je alkoholický nápoj kvašený z medu a vody s možností přídavku dalších ingrediencí jako jsou koření nebo byliny anebo v kombinaci s ovocnou šťávou. Medovina je nejstarší alkohol vyráběný člověkem a počátky výroby kvašených nápojů s medem sahají až desítky tisíc let zpět.

Přírodní medovina: Medovina se vyrábí kvašením pouze z čistého medového roztoku a následným zráním. Typický poměr medu vůči vodě je 1:2. Do medoviny označované jako "přírodní" se nepřidávají další přísady (jako koření, byliny nebo ovoce). Aroma a chuť medoviny odráží charakteristiku použitého medu. Tato kategorie medovin je nejžádanější a sommeliéry nejvíce ceněná.

Tato medovina byla vařená před kvašením. Tepelný postup má určité technologické výhody, nicméně dochází k poškození některých drahocenných složek medu, zejména při delším varu. V chuti výrobní proces nepoznáte, ale pro vařené medoviny je typické, že jsou zlatavější barvy, neboť při vysokých teplotách med částečně karamelizuje.

Jsme oficiálními dovozci medoviny do České republiky. V případě nákupu na firmu vás tedy ušetříme všech administrativních procesů spojených se spotřební daní.

Informace o výrobci Tomka

Firma Tomka je nejstarším výrobcem medoviny na Slovensku v porevoluční době. Je typická tím, že se vyrábí tradičními postupy kvašením včelího medu ve vodě bez přídavku bylinných nebo ovocných přísad. Dozrává v dubových sudech

Více informací o výrobci se dočtete na záložce Značka.

Další informace můžete nalézt v katalogu prodejny pod kódem produktu SK0103B.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Firma Tomka je nejstarším výrobcem medoviny na Slovensku v porevoluční době. Je typická tím, že se vyrábí tradičními postupy kvašením včelího medu ve vodě bez přídavku bylinných nebo ovocných přísad. Dozrává v dubových sudech.

Název firmy je odvozen od jména jejího zakladatele. Dr. Karol Tomka působil desítky let aktivní v Slovenské svazu včelařů, kde se jako ředitel účelového zařízení v Nitře zabýval zpracováním včelího medu a v roce 1986 založil první výrobu medoviny na Slovensku.

Rok 1989 považujeme za začátek vzniku firmy, protože výroba medoviny se stala hlavní činností tehdy ještě malého živnostníka. Po společenských změnách je v roce 1990 vytvořena obchodní značka TOMIS (spojení slov Tomko + Apis). Pod tímto označením firma vyrábí medovinu a včelí produkty, účastní se prvních výstav a dělá průkopnickou práci v propagování tohoto jedinečného nápoje. Mnoho úsilí je věnovaného vybudování sídla firmy a výrobním prostorám v Nitře. V roce 1998 přichází změna názvu a obchodní značky na Tomka. Touto změnou jsme chtěli vyjádřit svou hrdost na naše produkty a doslova jsme se podepsali pod kvalitu výrobků a to včelích medů i medoviny.

Po 25-ti letech výroby dostala naše medovina oficiální obchodní název Tradiční Slovenská Medovina. V roce 2012, po úmrtí zakladatele, převzal firmu a výrobu jeho syn Mgr. Bronislav Tomka a tak tradice výroby prvotřídní medoviny může pokračovat i dál.

Receptů na výrobu medoviny je k dispozici opravdu hodně a liší se hlavně v používání různých příchutí z bylinek, koření nebo ovoce. Tradiční medovina se však dělá jen z medu, vody a kvasinek. Med si vyberete sami podle vlastní chuti. Aby medovina začala kvasit třeba na 1 l vody 350 až 500 g medu. Přesné množství záleží na druhu medu a vaší představy, jak sladká má medovina být. Vodu s medem uvedete k varu, aby se med roztál a odstraníte vzniklou pěnu z povrchu. Tento sladký a sterilní roztok ochladíme na 20-25 °C a přidáme do něj kvasinky. O 24 až 48 hodin by měla medovina začít viditelně kvasit, což bude trvat několik týdnů. Délka procesu záleží na množství cukru v medu a teplotě v místnosti, kde probíhá kvašení. Konzumovat se dá už "medovinový burčák".

Ten, kdo si medovinu po dokvašení stočí do sudu nebo demižonu a uloží si ji do chladu ve sklepě se po čase (cca 1 rok) dočká vyzrálé a čiré tradiční medoviny.

Původní receptura obsahovala 50% medu, ale pro mnoho zákazníků byla příliš sladká. Nejnovější edice obsahují o něco méně medu a jsou polosladké. V Medovinárně máme občas i archívní edice, ale bohužel pandemie pozastavila odbyt a stáčení archívních medovin se v roce 2021 zatím neplánuje.