Limitovaná edice
Kód: CZ2106 | Značka: Jaroslav Lstibůrek

Jaroslav Lstibůrek - Medové víno z Českého lesa - lipové - 0,5 l 14,9%, sklo

254 Kč / ks 209,92 Kč bez DPH
Skladem (>10 ks)
Medovina prokvašená z druhového lipového medu z oblasti Českého lesa, který medovině dává specifickou vůni a chuť.
Možnosti doručení
Kategorie: Jednodruhové medoviny
Hmotnost: 1 kg
Země původu: Česko
Výrobce: Jaroslav Lstibůrek
Druh medu: lipový
Způsob výroby: za studena
Alkohol: 14,9%
Sladkost: polosuchá
Objem: 0,5 l
Cena/l: 508,00 Kč
Originální název: Medové víno lipové
Složení: voda 70%, lipový med 30%
Pořadí novinky: M0722
Cena na prodejně: 270,00 Kč
Precizně vybraný sortiment
Pečlivý výběr sortimentu
Při výběru dodavatelů je pro nás kvalita na 1. místě! Pak samozřejmě ochutnáváme.
Netajíme složení produktů
Netajíme složení produktů
Většina prodejců záměrně neuvádí složení medovin. U poctivých medovin není co tajit.

Medovina prokvašená z druhového lipového medu z oblasti Českého lesa, který medovině dává specifickou vůni a chuť.

Medovina

Medovina je alkoholický nápoj kvašený z medu a vody s možností přídavku dalších ingrediencí jako jsou koření nebo byliny anebo v kombinaci s ovocnou šťávou. Medovina je nejstarší alkohol vyráběný člověkem a počátky výroby kvašených nápojů s medem sahají až desítky tisíc let zpět.

Přírodní medovina

Medovina se vyrábí kvašením pouze z čistého medového roztoku a následným zráním. Typický poměr medu vůči vodě je 1:2. Do medoviny označované jako "přírodní" se nepřidávají další přísady (jako koření, byliny nebo ovoce). Aroma a chuť medoviny odráží charakteristiku použitého medu. Tato kategorie medovin je nejžádanější a sommeliéry nejvíce ceněná.

Druh medu

Velmi vzácná lipová medovina z nejkvalitnějšího medu.

Proces výroby

Tato medovina byla vyrobena za studena. To znamená, že při její výrobě nedošlo k ohřátí medu nad teplotu 40-45°C, což je běžná teplota v přírodě, vůči které je med odolný. Při vyšších teplotách může dojít k poškození a znehodnocení některých drahocenných složek medu. Medoviny vyráběné studenou cestou jsou tou nejlepší volbou.

Výrobce Jaroslav Lstibůrek

Výrobce medovin a medových vín, která upoutají tím, že jsou výrazněji prokvašené a méně sladké. Zajímavostí výroby jsou speciální druhy jako melomely či cysery.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Výrobce medovin a medových vín, která upoutají tím, že jsou výrazněji prokvašené a méně sladké. Zajímavostí výroby jsou speciální druhy jako melomely či cysery.

Jaroslav Lstibůrek původně do roku 1999 působil v pivovarnictví, až poté se přestěhoval na Domažlicko a někdy v roce 2004 začínal včelařit. Impulsem k výrobě medoviny bylo hledání cesty, jak zužitkovat melicitózní (tedy cementový) med, který zůstal ztuhlý v plástvích a nebylo ho možné vytáčet. Zapojil své zkušenosti z původního oboru a začal z toho medu vyrábět medovinu. Maximálním způsobem se snaží zachovat jednak kvalitu, ale i veškeré aroma medu. Med po vytáčení skladuje v chladírně, nepovařuje jen před kvašením, jen lesní med přihřívá k 30°C, neboť se hůře rozpouští. Řízené kvašení probíhá hlubokoprokvášecími kvasinkami při teplotě 12-13°C, která zajistí, že mikroorganismy jako mléčné či octové bakterie nemohou převzít svoji aktivní roli. Výslednou medovinu po dozrání filtruje. Dozrávání probíhá při teplotě kolem 7°C. V současné době má v nabídce 4-letou archivní medovinu, medovinu s chmelem a zázvorem, rybízovou medovinu.

Při exkurzi v červnu 2016 jsme ještě měli příležitost zakoupit i poslední kusy jablečného cyseru, který nyní čeká pro opravdové fajnšmekry, a také jsme ochutnali kvasící medovinu z kaštanového medu, která za nějakou dobu obohatí nabídku.

Pan Lstibůrek velmi aktivně propaguje včelařskou práci a výrobu medovin za studena. Podobné informace o výrobě domácí i komerční medoviny najdete na jeho webu www.medovevino.cz

V současné době má asi 30 včelstev a to v čisté oblasti Českého lesa. Se včelami zásadně nekočuje, neboť je to pro ně stresující, což dokládají i výzkumy např. v USA.