Jaroslav Lstibůrek
Výrobce medovin a medových vín, která upoutají tím, že jsou výrazněji prokvašené a méně sladké. Zajímavostí výroby jsou speciální druhy jako melomely či cysery.
Jaroslav Lstibůrek původně do roku 1999 působil v pivovarnictví, až poté se přestěhoval na Domažlicko a někdy v roce 2004 začínal včelařit. Impulsem k výrobě medoviny bylo hledání cesty, jak zužitkovat melicitózní (tedy cementový) med, který zůstal ztuhlý v plástvích a nebylo ho možné vytáčet. Zapojil své zkušenosti z původního oboru a začal z toho medu vyrábět medovinu. Maximálním způsobem se snaží zachovat jednak kvalitu, ale i veškeré aroma medu. Med po vytáčení skladuje v chladírně, nepovařuje jen před kvašením, jen lesní med přihřívá k 30°C, neboť se hůře rozpouští. Řízené kvašení probíhá hlubokoprokvášecími kvasinkami při teplotě 12-13°C, která zajistí, že mikroorganismy jako mléčné či octové bakterie nemohou převzít svoji aktivní roli. Výslednou medovinu po dozrání filtruje. Dozrávání probíhá při teplotě kolem 7°C. V současné době má v nabídce 4-letou archivní medovinu, medovinu s chmelem a zázvorem, rybízovou medovinu.
Při exkurzi v červnu 2016 jsme ještě měli příležitost zakoupit i poslední kusy jablečného cyseru, který nyní čeká pro opravdové fajnšmekry, a také jsme ochutnali kvasící medovinu z kaštanového medu, která za nějakou dobu obohatí nabídku.
Pan Lstibůrek velmi aktivně propaguje včelařskou práci a výrobu medovin za studena. Podobné informace o výrobě domácí i komerční medoviny najdete na jeho webu www.medovevino.cz
V současné době má asi 30 včelstev a to v čisté oblasti Českého lesa. Se včelami zásadně nekočuje, neboť je to pro ně stresující, což dokládají i výzkumy např. v USA.
![Jaroslav Lstibůrek - Medové víno z Českého lesa - archívní (javorový med) (2018) - 0,5 l 14,6%, sklo](https://cdn.myshoptet.com/usr/eshop.medovinarna.cz/user/shop/detail/4102-1_jaroslav-lstiburek-medove-vino-z-ceskeho-lesa-archivni--javorovy-med-2018-0-5-l.jpg?659268d6)
![Jaroslav Lstibůrek - Medové víno z Českého lesa - javorové - 0,5 l 14,6%, sklo](https://cdn.myshoptet.com/usr/eshop.medovinarna.cz/user/shop/detail/2600_jaroslav-lstiburek-medove-vino-z-ceskeho-lesa-javorove-0-5-l.jpg?657038a6)
Zlatavý nápoj, ve kterém vyniká chuť a vůně javorového medu. Celkový dojem je harmonický a víno je dobře pitelné. Vyrobené ze snůšky z javoru v roce 2020.
![Jaroslav Lstibůrek - Medovina z Českého lesa - chmel a zázvor - 0,5 l 13,8%, sklo](https://cdn.myshoptet.com/usr/eshop.medovinarna.cz/user/shop/detail/984_jaroslav-lstiburek-medovina-z-ceskeho-lesa-chmel-a-zazvor-0-5-l.jpg?655dd16d)
Velmi suchá medovina z květových medů Českého lesa doplněná výraznými tóny chmele a zázvoru.
![Jaroslav Lstibůrek - Medové víno z Českého lesa - lipové - 0,5 l 14,9%, sklo](https://cdn.myshoptet.com/usr/eshop.medovinarna.cz/user/shop/detail/7170_jaroslav-lstiburek-medove-vino-z-ceskeho-lesa-lipove-0-5-l.jpg?6637d5cf)
Medovina prokvašená z druhového lipového medu z oblasti Českého lesa, který medovině dává specifickou vůni a chuť.
![Jaroslav Lstibůrek - Medové víno z Českého lesa - slunečnice - 0,5 l 14,9%, sklo](https://cdn.myshoptet.com/usr/eshop.medovinarna.cz/user/shop/detail/6090-2_jaroslav-lstiburek-medove-vino-z-ceskeho-lesa-slunecnice-0-5-l.jpg?655dd16c)
Polosladké medové víno kvašené ze slunečnicového medu má velmi příjemnou chuť a vůni. Jeho mírná sladkost umocňuje chuťový vjem, který je příznivě ovlivněn i šetrnou přípravou a...
![Jaroslav Lstibůrek - Medové víno z Českého lesa - archivní (květový med) - 0,5 l 14,2%, sklo](https://cdn.myshoptet.com/usr/eshop.medovinarna.cz/user/shop/detail/987_jaroslav-lstiburek-medove-vino-z-ceskeho-lesa-archivni--kvetovy-med-0-5-l.jpg?659268d6)
Stránka 1 z 1 - 10 položek celkem