Jaroslav Lstibůrek

Výrobce medovin a medových vín, která upoutají tím, že jsou výrazněji prokvašené a méně sladké. Zajímavostí výroby jsou speciální druhy jako melomely či cysery.

Jaroslav Lstibůrek původně do roku 1999 působil v pivovarnictví, až poté se přestěhoval na Domažlicko a někdy v roce 2004 začínal včelařit. Impulsem k výrobě medoviny bylo hledání cesty, jak zužitkovat melicitózní (tedy cementový) med, který zůstal ztuhlý v plástvích a nebylo ho možné vytáčet. Zapojil své zkušenosti z původního oboru a začal z toho medu vyrábět medovinu. Maximálním způsobem se snaží zachovat jednak kvalitu, ale i veškeré aroma medu. Med po vytáčení skladuje v chladírně, nepovařuje jen před kvašením, jen lesní med přihřívá k 30°C, neboť se hůře rozpouští. Řízené kvašení probíhá hlubokoprokvášecími kvasinkami při teplotě 12-13°C, která zajistí, že mikroorganismy jako mléčné či octové bakterie nemohou převzít svoji aktivní roli. Výslednou medovinu po dozrání filtruje. Dozrávání probíhá při teplotě kolem 7°C. V současné době má v nabídce 4-letou archivní medovinu, medovinu s chmelem a zázvorem, rybízovou medovinu.

Při exkurzi v červnu 2016 jsme ještě měli příležitost zakoupit i poslední kusy jablečného cyseru, který nyní čeká pro opravdové fajnšmekry, a také jsme ochutnali kvasící medovinu z kaštanového medu, která za nějakou dobu obohatí nabídku.

Pan Lstibůrek velmi aktivně propaguje včelařskou práci a výrobu medovin za studena. Podobné informace o výrobě domácí i komerční medoviny najdete na jeho webu www.medovevino.cz

V současné době má asi 30 včelstev a to v čisté oblasti Českého lesa. Se včelami zásadně nekočuje, neboť je to pro ně stresující, což dokládají i výzkumy např. v USA.

Cena

184210
1184210
Jaroslav Lstibůrek - Medovina z Českého lesa - chmel a zázvor - 0,5 l  13,8%, sklo
Oceněná
Jaroslav Lstibůrek - Medovina z Českého lesa - chmel a zázvor - 0,5 l 13,8%, sklo
184 Kč / ks

Velmi suchá medovina z květových medů Českého lesa doplněná výraznými tóny chmele a zázvoru.

Na dotaz 
Kód: CZ2111
Jaroslav Lstibůrek - Medové víno z Českého lesa - cyser (jablko) - 0,5 l  14,5%
Tip Limitovaná edice
Jaroslav Lstibůrek - Medové víno z Českého lesa - cyser (jablko) - 0,5 l 14,5%
194 Kč / ks

Jedinečná varianta kombinace jablečného vína a medoviny, která vás osvěží i během horkého léta. Tento nápoj získal hodně podobné aroma a chuť, jaký má jablečný cider, ale...

Skladem  (>10 ks)
Detail
Kód: CZ2113
Jaroslav Lstibůrek - Medové víno z Českého lesa - javorové - 0,5 l  14,6%, sklo
Limitovaná edice
Jaroslav Lstibůrek - Medové víno z Českého lesa - javorové - 0,5 l 14,6%, sklo
194 Kč / ks

Zlatavý nápoj, ve kterém vyniká chuť a vůně javorového medu. Celkový dojem je harmonický a víno je dobře pitelné. Vyrobené ze snůšky z javoru v roce 2020.

Na dotaz 
Kód: CZ2102
Jaroslav Lstibůrek - Medové víno z Českého lesa - rybíz - 0,5 l  13,8%
Jaroslav Lstibůrek - Medové víno z Českého lesa - rybíz - 0,5 l 13,8%
194 Kč / ks

Delikátní kombinace medu a ovoce, která potěší ty nejnáročnější milovníky medoviny. Tato rybízová medovina (medové víno) je suchá až polosuchá.

Na dotaz 
Kód: CZ2112
Jaroslav Lstibůrek - Medové víno z Českého lesa - archívní (javorový med) (2018) - 0,5 l  14,6%, sklo
Limitovaná edice
Jaroslav Lstibůrek - Medové víno z Českého lesa - archívní (javorový med) (2018) - 0,5 l 14,6%, sklo
209 Kč / ks

Zlatavý nápoj, ve kterém vyniká chuť a vůně javorového medu. Celkový dojem je harmonický a víno je dobře pitelné. Medové víno je vyrobené ze snůšky javoru v roce 2018 a...

Skladem  (2 ks)
Detail
Kód: CZ2122
Jaroslav Lstibůrek - Medové víno z Českého lesa - archivní (květový med) - 0,5 l  14,2%
Jaroslav Lstibůrek - Medové víno z Českého lesa - archivní (květový med) - 0,5 l 14,2%
210 Kč / ks

Medovina vyrobená za studena určená k dlouhodobé archivaci ve studených sklepích a pro výjimečné příležitosti.

Na dotaz 
Kód: CZ2121
6 položek celkem

Stránka 1 z 1 - 6 položek celkem

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení