Akce Oceněná
Kód: LT0324 | Značka: Saulės midus

Saulės midus - Sluneční medovina - černorybízová - 0,5 l 15,8%, sklo

299 Kč / ks 499 Kč Sleva 40 % 247,11 Kč bez DPH
Skladem (3 ks)
Sluneční medovina se vyrábí z medu nasbíraného ve vlastním včelíně, květů pampelišek rozkvetlých na zatopených loukách u včelína a šťávy z bobulí sbírané v okolních vesnicích.
Možnosti doručení
Kategorie: Ovocné medoviny - Melomely
Hmotnost: 1 kg
Země původu: Litva
Výrobce: Saulės midus
Typ medu: nektarový
Způsob výroby: vařená
Příchuť: rybízová
Alkohol: 15,8%
Sladkost: polosladká
Objem: 0,5 l
Cena/l: 998,00 Kč
Originální název: Saulės midus – Juodasis serbentas
Složení: voda, med, černý rybíz
Konzervanty: siřičitany
Pořadí novinky: M0670
Cena na prodejně: 525,00 Kč
Precizně vybraný sortiment
Pečlivý výběr sortimentu
Při výběru dodavatelů je pro nás kvalita na 1. místě! Pak samozřejmě ochutnáváme.
Netajíme složení produktů
Netajíme složení produktů
Většina prodejců záměrně neuvádí složení medovin. U poctivých medovin není co tajit.

Sluneční medovina se vyrábí z medu nasbíraného ve vlastním včelíně, květů pampelišek rozkvetlých na zatopených loukách u včelína a šťávy z bobulí sbírané v okolních vesnicích.

Je to tradiční vůně a chuť černého rybízu, kterou pozná každý Litevec, propletená s jemnými tóny medu. Tato medovina vyniká svou intenzivní chutí a barvou.

Doporučená teplota podávání je 12-16 °C.

Medovina

Medovina je alkoholický nápoj kvašený z medu a vody s možností přídavku dalších ingrediencí jako jsou koření nebo byliny anebo v kombinaci s ovocnou šťávou. Medovina je nejstarší alkohol vyráběný člověkem a počátky výroby kvašených nápojů s medem sahají až desítky tisíc let zpět.

Melomela

Melomela je ovocná medovina, při jejíž výrobě se místo vody (nebo části objemu vody) použije ovocná šťáva. V našich končinách je nejčastější použití višňové nebo černorybízové šťávy. Při kombinaci s jablečným moštem se pak nápoj nazývá jako cyser.

Druh medu

Světlý med květový neboli nektarový je původem z nektaru rozličných květin. Včely pak v úle nektar přetvářejí na med. Obsahuje lehce stravitelné cukry.

Proces výroby

Tato medovina byla vařená před kvašením. Tepelný postup má určité technologické výhody, nicméně dochází k poškození některých drahocenných složek medu, zejména při delším varu. V chuti výrobní proces nepoznáte, ale pro vařené medoviny je typické, že jsou zlatavější barvy, neboť při vysokých teplotách med částečně karamelizuje.

Ocenění v soutěžích

2021 Litevský vinařský šampionát - stříbrná medaile
Produkt národního dědictví

Jsme oficiálními dovozci medoviny a cideru do České republiky. V případě nákupu na firmu vás tedy ušetříme všech administrativních procesů spojených se spotřební daní.

Výrobce Saulės midus

Litevské včelařství a medovinařství

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Nevyplňujte toto pole:

V krásném předměstí Siauliai v Litvě, na cestě k Hill of Crosses, nedaleko včelařské farmy, se rodí společnost Saules midus. Saules midus zve k ochutnání exkluzivní medoviny, která se zdokonaluje již téměř 20 let. Široký sortiment medoviny je vyroben z různých květin a bobulí, které lze v Litvě nalézt.

Tvůrce Saules midus, Roma Maciene, má dlouhou zkušenost, více než 30 let, se včelařením a různými včelími produkty, jako jsou: med, pyl, včelí chléb, vosk a svíčky. Později, po cestě do Německa, přišla s nápadem vyrábět vlastní domácí medovinu.

Před mnoha lety jsem měla na cestách po Německu možnost navštívit místního včelaře, který nám dal ochutnat jeho domácí medovinu a druhý den brzy ráno vyrazil na pouliční trh, kde ji prodával. Po jeho návratu jsme požádali o ukázku, kde se medovina vyrábí, ale měli jsme možnost vidět pouze kvasnou místnost.
Když jsem se vrátila do Litvy, zkusila jsem si připravit vlastní domácí medovinu. Naštěstí se ukázalo, že má jantarovou barvu. Po ochutnání mi manžel i sousedé chválili nápoj, který jsem vyrobila. Po tomto experimentu jsme jej začali připravovat na rodinné akce a setkání.

Experimenty pokračovaly. Již v roce 2002 jsme se rozhodli pojmenovat naši nejchutnější medovinu poetickým názvem – „Saules Midus“, což je ekvivalent sluneční medoviny. Toto jméno jsme zvolili, protože bydlíme nedaleko Siauliai, kterému se říká město slunce. Město dostalo toto jméno také kvůli své poloze: město se nachází nedaleko známého místa, kde se odehrála Saules musis (Sluneční bitva) a zvítězili Litevci.

Naše medovina je přirozeně kvašená a vytváříme chuť medoviny s různými druhy bobulí a květin. V současné době vyrábíme devět různých příchutí jako: Klasická medovina, medovina s angreštem, medovina s květem pampelišky, medovina s ostružinami atd.

Roma Mačienė