Kód: LT0208 | Značka: Šušvės midus

Šušvės midus - Midus Pilėnų (černorybízová medovina) - 0,5 l 14%, sklo

459 Kč / ks 379,34 Kč bez DPH
Skladem (6 ks)
Med z lipových květů a šťáva z bobulí černého rybízu dává této sladké litevské medovině intenzívní rubínovou barvu a silné aroma černého rybízu. Bohatá plná chuť s tříslovinou tvoří dokonale vyváženou medovinu.
Možnosti doručení
Kategorie: Ovocné medoviny - Melomely
Hmotnost: 1 kg
Země původu: Litva
Výrobce: Šušvės midus
Typ medu: nektarový
Způsob výroby: vařená
Příchuť: rybízová
Alkohol: 14%
Sladkost: sladká
Objem: 0,5 l
Cena/l: 918,00 Kč
Originální název: Midus Pilėnų
Složení: lipový med, černý rybíz, voda
Konzervanty: siřičitany
Pořadí novinky: M0565
Cena na prodejně: 485,00 Kč

Med z lipových květů a šťáva z bobulí černého rybízu dává této sladké litevské medovině intenzívní rubínovou barvu a silné aroma černého rybízu. Bohatá plná chuť s tříslovinou tvoří dokonale vyváženou medovinu.

Na medovinu je použito min. 50% medu a divoký černý rybíz, který roste podél řeky Šušvė. Název "Pilėnų" neznamená v litevštině "černý rybíz", ale odkazuje na obyvatele středověkých hradů (čeládku, služebníky, řemeslníky..), kteří žili na hradě a holdovali podobné medovině.

Medovina

Medovina je alkoholický nápoj kvašený z medu a vody s možností přídavku dalších ingrediencí jako jsou koření nebo byliny anebo v kombinaci s ovocnou šťávou. Medovina je nejstarší alkohol vyráběný člověkem a počátky výroby kvašených nápojů s medem sahají až desítky tisíc let zpět.

Melomela

Melomela je ovocná medovina, při jejíž výrobě se místo vody (nebo části objemu vody) použije ovocná šťáva. V našich končinách je nejčastější použití višňové nebo černorybízové šťávy. Při kombinaci s jablečným moštem se pak nápoj nazývá jako cyser.

Druh medu

Světlý med květový neboli nektarový je původem z nektaru rozličných květin. Včely pak v úle nektar přetvářejí na med. Obsahuje lehce stravitelné cukry.

Proces výroby

Tato medovina byla vařená před kvašením. Tepelný postup má určité technologické výhody, nicméně dochází k poškození některých drahocenných složek medu, zejména při delším varu. V chuti výrobní proces nepoznáte, ale pro vařené medoviny je typické, že jsou zlatavější barvy, neboť při vysokých teplotách med částečně karamelizuje.

Zvýhodněný nákup v rámci kolekcí

Tento produkt můžete zakoupit za zvýhodněnou cenu v rámci některého speciálního setu:

Jsme oficiálními dovozci medoviny a cideru do České republiky. V případě nákupu na firmu vás tedy ušetříme všech administrativních procesů spojených se spotřební daní.

Výrobce Šušvės midus

V blízkosti slavného hradiště Plinkaigalio, na břehu rychle tekoucí řeky Šušvė, kde již naši předkové prosperovali v prehistorických dobách, došlo k oživení starého řemesla výroby medoviny

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Nevyplňujte toto pole:

V blízkosti slavného hradiště Plinkaigalio, na břehu rychle tekoucí řeky Šušvė, kde již naši předkové prosperovali v prehistorických dobách, došlo k oživení starého řemesla výroby medoviny

Vyrábí nejstarší tradiční alkoholický nápoj na světě - medovinu, která byla již populární mezi starými Egypťany, Římany, Řeky a která se brzy rozšířila do celého světa. Litevci pili různé druhy medoviny od „antiky“ až do 18. století; proto je medovina považována za náš národní nápoj.

Medovina je přírodní fermentovaný, nefortifikovaný alkoholický nápoj. Medovina Šušvės midus je vyrobena z přírodního medu sbíraného včelami z vlastního včelína, takže vždy zaručuje vysokou kvalitu medoviny.

Erikas Augustinavičius je třetí generací včelařů v rodině, včelaři také jeho dědeček a matka. V současné době mají vlastní včelín, kde bzučí 150 včelích úlů. Medovinu již vyráběl jeho dědeček a matka, od nichž převzal tajemství výroby medoviny. Před několika lety se rozhodl proměnit svůj koníček v legitimní podnikání.

Naše rodina je z okresu Kėdainiai, vesnice Plinkaigalio, na břehu řeky Šušvė, poblíž slavné mohyly Plinkaigalio a hřbitova z doby železné. Podle archeologů byla medovina známá a používána na různých slavnostech a oslavách v našem regionu již v pravěku.

Navázal na starou tradici regionu a na základě zkušeností své matky a svých vlastních znalostí založil medovinařství. Při výrobě medoviny nešetří medem - každý litr medoviny obsahuje až 750 g medu. Při výrobě nepoužívají žádné chemické přísady, pouze přírodní suroviny (během výroby se přirozeně vyskytuje malé množství siřičitanu). Tím se odlišují od ostatních výrobců.

Medovina zraje nejméně 1 rok, některé druhy medoviny minimálně 3 roky. Med je hlavní složkou, která dodává medovině barvu, chuť a vůni. Chuť zralé medoviny je ušlechtilá, nenápadně sladká, plná.

Medovinu plní do lahví originálního designu; zátky jsou pokryty přírodním včelím voskem, takže se příjemné aroma šíří i bez otevření lahve.