Oceněná
Kód: LT0209 | Značka: Šušvės midus

Šušvės midus - Midus Radvilų (třešňová medovina) - 0,5 l 13%, sklo

459 Kč / ks 379,34 Kč bez DPH
Skladem (2 ks)
Sladká litevská medovina vyrobená kvašením z letního medu a třešní se vyznačuje bohatou rubínovou barvou, příjemným aroma, vyváženou sladkokyselou kořenitou chutí a trpkostí v dochuti.
Možnosti doručení
Kategorie: Ovocné medoviny - Melomely
Hmotnost: 1 kg
Země původu: Litva
Výrobce: Šušvės midus
Typ medu: smíšený
Způsob výroby: vařená
Příchuť: višňová
Alkohol: 13%
Sladkost: sladká
Objem: 0,5 l
Cena/l: 918,00 Kč
Originální název: Midus Radvilų
Složení: med, třešně, voda
Konzervanty: siřičitany
Pořadí novinky: M0566
Cena na prodejně: 485,00 Kč
Precizně vybraný sortiment
Pečlivý výběr sortimentu
Při výběru dodavatelů je pro nás kvalita na 1. místě! Pak samozřejmě ochutnáváme.
Netajíme složení produktů
Netajíme složení produktů
Většina prodejců záměrně neuvádí složení medovin. U poctivých medovin není co tajit.

Sladká litevská medovina vyrobená kvašením z letního medu a třešní se vyznačuje bohatou rubínovou barvou, příjemným aroma, vyváženou sladkokyselou kořenitou chutí a trpkostí v dochuti.

Třešňová medovina byla mezi litevskými šlechtici a vévody velmi oblíbená. Na výrobu bylo použito více jak 50% medu.
Název "Radvilų" neznamená název ovoce v litevštině, ale jméno vévody, který v roce 1372 založil místní město Kėdainiai a který dle pramenů měl v oblibě právě tento druh medoviny.

Medovina

Medovina je alkoholický nápoj kvašený z medu a vody s možností přídavku dalších ingrediencí jako jsou koření nebo byliny anebo v kombinaci s ovocnou šťávou. Medovina je nejstarší alkohol vyráběný člověkem a počátky výroby kvašených nápojů s medem sahají až desítky tisíc let zpět.

Melomela

Melomela je ovocná medovina, při jejíž výrobě se místo vody (nebo části objemu vody) použije ovocná šťáva. V našich končinách je nejčastější použití višňové nebo černorybízové šťávy. Při kombinaci s jablečným moštem se pak nápoj nazývá jako cyser.

Druh medu

V medu je zastoupen květový a lesní med, zdrojem tedy byl jak nektar z květů, tak snůška z medovice.

Proces výroby

Tato medovina byla vařená před kvašením. Tepelný postup má určité technologické výhody, nicméně dochází k poškození některých drahocenných složek medu, zejména při delším varu. V chuti výrobní proces nepoznáte, ale pro vařené medoviny je typické, že jsou zlatavější barvy, neboť při vysokých teplotách med částečně karamelizuje.

Ocenění v soutěžích

2. místo: Mead Madness Cup 2020: Medovina z peckového ovoce

Jsme oficiálními dovozci medoviny a cideru do České republiky. V případě nákupu na firmu vás tedy ušetříme všech administrativních procesů spojených se spotřební daní.

Výrobce Šušvės midus

V blízkosti slavného hradiště Plinkaigalio, na břehu rychle tekoucí řeky Šušvė, kde již naši předkové prosperovali v prehistorických dobách, došlo k oživení starého řemesla výroby medoviny

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Nevyplňujte toto pole:

V blízkosti slavného hradiště Plinkaigalio, na břehu rychle tekoucí řeky Šušvė, kde již naši předkové prosperovali v prehistorických dobách, došlo k oživení starého řemesla výroby medoviny

Vyrábí nejstarší tradiční alkoholický nápoj na světě - medovinu, která byla již populární mezi starými Egypťany, Římany, Řeky a která se brzy rozšířila do celého světa. Litevci pili různé druhy medoviny od „antiky“ až do 18. století; proto je medovina považována za náš národní nápoj.

Medovina je přírodní fermentovaný, nefortifikovaný alkoholický nápoj. Medovina Šušvės midus je vyrobena z přírodního medu sbíraného včelami z vlastního včelína, takže vždy zaručuje vysokou kvalitu medoviny.

Erikas Augustinavičius je třetí generací včelařů v rodině, včelaři také jeho dědeček a matka. V současné době mají vlastní včelín, kde bzučí 150 včelích úlů. Medovinu již vyráběl jeho dědeček a matka, od nichž převzal tajemství výroby medoviny. Před několika lety se rozhodl proměnit svůj koníček v legitimní podnikání.

Naše rodina je z okresu Kėdainiai, vesnice Plinkaigalio, na břehu řeky Šušvė, poblíž slavné mohyly Plinkaigalio a hřbitova z doby železné. Podle archeologů byla medovina známá a používána na různých slavnostech a oslavách v našem regionu již v pravěku.

Navázal na starou tradici regionu a na základě zkušeností své matky a svých vlastních znalostí založil medovinařství. Při výrobě medoviny nešetří medem - každý litr medoviny obsahuje až 750 g medu. Při výrobě nepoužívají žádné chemické přísady, pouze přírodní suroviny (během výroby se přirozeně vyskytuje malé množství siřičitanu). Tím se odlišují od ostatních výrobců.

Medovina zraje nejméně 1 rok, některé druhy medoviny minimálně 3 roky. Med je hlavní složkou, která dodává medovině barvu, chuť a vůni. Chuť zralé medoviny je ušlechtilá, nenápadně sladká, plná.

Medovinu plní do lahví originálního designu; zátky jsou pokryty přírodním včelím voskem, takže se příjemné aroma šíří i bez otevření lahve.