Sladce větrná chuť máty z potštejnských zahrad a květového medu je osvěžující vzpomínkou na léto. Limitovaná edice - pouze 100 lahví.
Divokost medoviny neberte na lehkou váhu, není to ještě vyzrálý nápoj! Skladujte ji v lednici a vypijte ji nejpozději do týdne od doručení. Jakmile ji otevřete, vypijte ji nejpozději do druhého dne. Ale nejspíš vám tak dlouho ani nevydrží :-)
Máta z našich potštejnských zahrad
Abych mohl svůj nápad na mátovou medovinu uskutečnit, bylo potřeba opravdu hodně máty. Se sklizní jsme začali před naší potštejnskou provozovnou, ale hned bylo jasné, že to není dost. Pokračovali jsme tedy na zahradě našeho domu a nakonec došlo i na mátu ze zahrady po babičce.
Do medu jsem mátu naložil čerstvou, čerstvě natrhanou, užíval si její typické svěží aroma a těšil se, až medovinu prvně ochutnám. A teď už můžu říct, že mátová medovina byl opravdu dobrý nápad!
Osvěžující vzpomínka na léto
Přestože výrazné aroma máty zjemňuje sladká vůně medu, poznáte ji v medovině na první přičichnutí. A nezklame ani při ochutnání. Přesně podle očekávání, které ve vás vzbudí svou vůní, vás zalije osvěžující chutí s jemným, sladce medovým podkresem a přenese vás do letních dnů.
Typická svěží chuť a vůně máty vám možná lehce připomene domácí mátovou limonádu a možná také oblíbené mojito. Mátová medovina bude určitě skvělou volbou pro přípravu nejrůznějších míchaných nápojů. Pokud ovšem nenaznáte, že je jí na míchání škoda. Protože sama o sobě chutná báječně, sladce větrně.
Co znamená, že je medovina divoká?
Divoká medovina je vůbec nejmladší medovina, jakou můžete ochutnat. Nabízíme ji sotva pár týdnů po dokvašení, tedy ještě nezrající. Její chuť není vůbec vyzrálá, ale velmi proměnlivá a bohatá, zkrátka divoká. Často nám bylo líto, že podobné zázraky v Potštejně ochutnáváme každoročně, ale k našim zákazníkům se nedostanou.
Před několika lety přišel Milan Pleva s nápadem na limitované edice divokých medovin. Našim zákazníkům zachutnaly. A spousta z nich si po té divoké objedná ještě klasickou uzrálou medovinu stejného druhu. Chuť se s každým týdnem zrání velmi proměňuje. A každý si přijde na své.
Medovina
Medovina je alkoholický nápoj kvašený z medu a vody s možností přídavku dalších ingrediencí jako jsou koření nebo byliny anebo v kombinaci s ovocnou šťávou. Medovina je nejstarší alkohol vyráběný člověkem a počátky výroby kvašených nápojů s medem sahají až desítky tisíc let zpět.
Metheglin
Tradiční kvašená medovina s přídavkem kořenění nebo bylin, které mohou být vyluhovány v různé fázi výroby.
Proces výroby
Tato medovina byla vyrobena za studena. To znamená, že při její výrobě nedošlo k ohřátí medu nad teplotu 40-45°C, což je běžná teplota v přírodě, vůči které je med odolný. Při vyšších teplotách může dojít k poškození a znehodnocení některých drahocenných složek medu. Medoviny vyráběné studenou cestou jsou tou nejlepší volbou.
Výrobce Pleva
Výrobna včelařské firmy Pleva zahrnuje sortiment nejen medovin, ale i dalších včelích produktů a kosmetiky. Medovina je vyráběna za studena.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Výrobna včelařské firmy Pleva zahrnuje sortiment nejen medovin, ale i dalších včelích produktů a kosmetiky. Medovina je vyráběna za studena.
Chovem včel se zabývají již od roku 1969 a zpracováním včelích produktů od roku 1990. S výrobou medovin započali ale až kolem roku 2003, nejdříve v menším množství. Od počátku chtěli jít cestou šetrnou k medu a také měli cíl nabídnout něco nového, unikátního, co na trhu chybí. Oficiálně začali medovinu nabízet až v roce 2008. První medovina byla bylinná a výrazně hořká, vyráběli též i několik medových likérů s variantou ořechovou i bylinnou. Nakonec se však zaměřili na celkem unikátní avšak nejzajímavější kategorii medovin, kterou tvoří medoviny vyráběné z jednoho druhu medu. V současné nabídce mají medoviny akátové, lipové, slunečnicové a z lesního medu, které jsou opravdovými delikatesy a jsou oblíbené pro svoji výraznou vůni a chuť původního medu. Potštejnská medovina je kvašená z klasického květového medu.
Doba zrání medovin je minimálně 1 rok, avšak některé jim v tancích ladí svoji chuť již 5 let.
My v Muzeu medoviny od Plevů odebíráme i některé druhy medové kosmetiky.