Limitovaná edice
Kód: CZ1514 | Značka: Pleva

Pleva - Medovina jedinečná - ořechová - 0,5 l 11,2%, sklo

344 Kč / ks 284,30 Kč bez DPH
Vyprodáno
Medovina z mladých ořechů potštejnské zahrady. Limitovaná edice originální ořechové medoviny - další z jedinečných medovin. Sytá a sametová chuť, která zahřeje. Delikátní medovina pro pohodové chvíle
Možnosti doručení
Kategorie: Methegliny
Hmotnost: 1 kg
Země původu: Česko
Výrobce: Pleva s.r.o.
Typ medu: nektarový
Způsob výroby: za studena
Příchuť: ořechová
Alkohol: 11,2%
Sladkost: polosladká
Objem: 0,5 l
Cena/l: 688,00 Kč
Vhodné jako dárek: pro tatínka nebo dědečka, pro maminku či babičku
Složení: voda, med, zelené vlašské ořechy
Ročník: 2019
Pořadí novinky: M0435
Cena na prodejně: 365,00 Kč
Položka byla vyprodána…

Medovina z mladých ořechů potštejnské zahrady. Limitovaná edice originální ořechové medoviny - další z jedinečných medovin. Sytá a sametová chuť, která zahřeje. Delikátní medovina pro pohodové chvíle.

Jaká je medovina z mladých ořechů?
Má sytou, sametovou chuť lehce připomínající tmavý karamel, která příjemně zahřeje a skvostně jiskřivou barvu jako ohýnek v krbu. Medovina z mladých ořechů je oproti našim jiným medovinám tak nějak báječně "málo medová", hlavní slovo v chuti u ní totiž jednoznačně převzaly ořechy. Zkrátka delikátní medovina pro pohodové chvíle :-)

Proč právě mladé zelené ořechy?
Na jaře 2018 narazil Milan Pleva na recept na výrobu likéru ze zelených vlašských ořechů. A protože vždy hledá nové možnosti jak obohatit medoviny o další úžasné látky, na mladých nezralých vlašských ořeších ho zaujal velký obsah vitaminu C, schopnost detoxikovat tělo, bránit únavě i depresi a mnoho dalšího. A tak si řekl, proč je nenaložit do našeho milovaného medového nápoje?

V červnu 2018 byly ořešáky u Plevů obsypané zelenými vlašáky, takže přišel ten pravý čas pro sběr. Po dokvašení získala medovina úžasně zelenou barvu! Při postupném ochutnávání pak měnila jak barvu, tak chuť. Na podzim 2019 dosáhla své nejšpičkovější chuti a tak ji konečně můžete ochutnat i vy!

Medovina

Medovina je alkoholický nápoj kvašený z medu a vody s možností přídavku dalších ingrediencí jako jsou koření nebo byliny anebo v kombinaci s ovocnou šťávou. Medovina je nejstarší alkohol vyráběný člověkem a počátky výroby kvašených nápojů s medem sahají až desítky tisíc let zpět.

Metheglin

Tradiční kvašená medovina s přídavkem kořenění nebo bylin, které mohou být vyluhovány v různé fázi výroby.

Druh medu

Světlý med květový neboli nektarový je původem z nektaru rozličných květin. Včely pak v úle nektar přetvářejí na med. Obsahuje lehce stravitelné cukry.

Proces výroby

Tato medovina byla vyrobena za studena. To znamená, že při její výrobě nedošlo k ohřátí medu nad teplotu 40-45°C, což je běžná teplota v přírodě, vůči které je med odolný. Při vyšších teplotách může dojít k poškození a znehodnocení některých drahocenných složek medu. Medoviny vyráběné studenou cestou jsou tou nejlepší volbou.

Výrobce Pleva

Výrobna včelařské firmy Pleva zahrnuje sortiment nejen medovin, ale i dalších včelích produktů a kosmetiky. Medovina je vyráběna za studena.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Výrobna včelařské firmy Pleva zahrnuje sortiment nejen medovin, ale i dalších včelích produktů a kosmetiky. Medovina je vyráběna za studena.

Provozovna rodinné firmy Pleva se nachází v lázeňské městečku Potštejn v malebném podhůří Orlických hor. Specializuje se na zpracování léčivých včelích produktů (medu, mateří kašičky, pylu, propolisu a včelího jedu) do kosmetiky a potravinových doplňků. Pro nás je však nejzajímavější výroba medovin, v níž se Plevovi specializují na jednodruhové medoviny.

Chovem včel se zabývají již od roku 1969 a zpracováním včelích produktů od roku 1990. S výrobou medovin započali ale až kolem roku 2003, nejdříve v menším množství. Od počátku chtěli jít cestou šetrnou k medu a také měli cíl nabídnout něco nového, unikátního, co na trhu chybí. Oficiálně začali medovinu nabízet až v roce 2008. První medovina byla bylinná a výrazně hořká, vyráběli též i několik medových likérů s variantou ořechovou i bylinnou. Nakonec se však zaměřili na celkem unikátní avšak nejzajímavější kategorii medovin, kterou tvoří medoviny vyráběné z jednoho druhu medu. V současné nabídce mají medoviny akátové, lipové, slunečnicové a z lesního medu, které jsou opravdovými delikatesy a jsou oblíbené pro svoji výraznou vůni a chuť původního medu. Potštejnská medovina je kvašená z klasického květového medu.

Doba zrání medovin je minimálně 1 rok, avšak některé jim v tancích ladí svoji chuť již 5 let.

My v Muzeu medoviny od Plevů odebíráme i některé druhy medové kosmetiky.