Vánoční divoká medovina z mladých ořechů obsahuje vyluhované zelené vlašské ořechy z potštejnské zahrady. Má sametovou ořechovou chuť, která zahřeje. Delikátní medovina pro vánoční pohodu v limitovaná edici pouze 100 lahví.
Ořechové potěšení pro chuťové buňky
„Naše vánoční medovina z mladých, ještě zelených vlašských ořechů měla předloni ohromný úspěch. Letos vám přinášíme její mladou a divokou verzi se sladce ořechovou chutí s jemně nahořklým dozvukem. Doporučuji si ji dopřát třeba na konci vánočního dne plného shonu, kdy sklenička hřejivé ořechové medoviny zajisté pomůže k uklidnění roztěkané mysli.“
Milan Pleva
zakladatel rodinné firmy
Divokost medoviny neberte na lehkou váhu, není to ještě vyzrálý nápoj! Skladujte ji v lednici a vypijte ji nejpozději do týdne od doručení. Jakmile ji otevřete, vypijte ji nejpozději do druhého dne. Ale řekl bych, že tak dlouho vám ani nevydrží :-)
Jaká je divoká medovina z mladých ořechů?
Medovinu z mladých vlašských ořechů jsme poprvé představili našim zákazníkům na podzim 2019. A protože chutnala a dlouho se u nás neohřála, pustil se Milan Pleva do přípravy další várky. A když jsme jako obvykle medovinu po dokvašení ochutnali, abychom posoudili, jak se vydařila, nadchla nás natolik, že jsme se rozhodli jí část rovnou stočit, abyste si ji mohli vychutnat i vy. A tak se k vám nyní dostává ve své mladé a divoké podobě.
Zkuste si to představit – pouštíte lodičky z vlašských ořechů, domov prostupuje vůně svíček ze včelího vosku a atmosféra snad už nemůže být více vánoční. Tak přesně taková je tahle divoká vánoční ořechová medovina se skvostně jiskřivou, po ořeších nahnědlou barvou jako ohýnek v krbu. V její vůni, možná trochu překvapivě, zachytíte kvetoucí lípu. A po ochutnání vás okouzlí sametovou, sladce ořechovou chutí s jemně nahořklým dozvukem, který lehce připomíná chuť Amaretta.
Proč právě mladé zelené ořechy?
Milan Pleva vždy hledá nové možnosti jak obohatit své medoviny o další úžasné látky. K využití zelených vlašských ořechů ho inspiroval náhodně objevený recept na výrobu likéru právě ze zelených vlašských ořechů. Nadchly ho celou řadou úžasných vlastností a všeobecně známých účinků a tak si řekl, proč je nenaložit do našeho milovaného medového nápoje? A protože první várka medoviny se před dvěma lety setkala s velkým úspěchem, vypadá to, že se ořechová medovina stane jednou ze stálic našich jedinečných medovin.
Co znamená, že je medovina divoká?
Divoká medovina je vůbec nejmladší medovina, jakou můžete ochutnat. Nabízíme ji sotva pár týdnů po dokvašení, tedy ještě nezrající. Její chuť není vůbec vyzrálá, ale velmi proměnlivá a bohatá, zkrátka divoká. Často nám bylo líto, že podobné zázraky v Potštejně ochutnáváme každoročně, ale k našim zákazníkům se nedostanou.
Před několika lety přišel Milan Pleva s nápadem na limitované edice divokých medovin. Našim zákazníkům zachutnaly. A spousta z nich si po té divoké objedná ještě klasickou uzrálou medovinu stejného druhu. Chuť se s každým týdnem zrání velmi proměňuje. A každý si přijde na své.
Medovina
Medovina je alkoholický nápoj kvašený z medu a vody s možností přídavku dalších ingrediencí jako jsou koření nebo byliny anebo v kombinaci s ovocnou šťávou. Medovina je nejstarší alkohol vyráběný člověkem a počátky výroby kvašených nápojů s medem sahají až desítky tisíc let zpět.
Metheglin
Tradiční kvašená medovina s přídavkem kořenění nebo bylin, které mohou být vyluhovány v různé fázi výroby.
Druh medu
Světlý med květový neboli nektarový je původem z nektaru rozličných květin. Včely pak v úle nektar přetvářejí na med. Obsahuje lehce stravitelné cukry.
Proces výroby
Tato medovina byla vyrobena za studena. To znamená, že při její výrobě nedošlo k ohřátí medu nad teplotu 40-45°C, což je běžná teplota v přírodě, vůči které je med odolný. Při vyšších teplotách může dojít k poškození a znehodnocení některých drahocenných složek medu. Medoviny vyráběné studenou cestou jsou tou nejlepší volbou.
Výrobce Pleva
Výrobna včelařské firmy Pleva zahrnuje sortiment nejen medovin, ale i dalších včelích produktů a kosmetiky. Medovina je vyráběna za studena.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Výrobna včelařské firmy Pleva zahrnuje sortiment nejen medovin, ale i dalších včelích produktů a kosmetiky. Medovina je vyráběna za studena.
Chovem včel se zabývají již od roku 1969 a zpracováním včelích produktů od roku 1990. S výrobou medovin započali ale až kolem roku 2003, nejdříve v menším množství. Od počátku chtěli jít cestou šetrnou k medu a také měli cíl nabídnout něco nového, unikátního, co na trhu chybí. Oficiálně začali medovinu nabízet až v roce 2008. První medovina byla bylinná a výrazně hořká, vyráběli též i několik medových likérů s variantou ořechovou i bylinnou. Nakonec se však zaměřili na celkem unikátní avšak nejzajímavější kategorii medovin, kterou tvoří medoviny vyráběné z jednoho druhu medu. V současné nabídce mají medoviny akátové, lipové, slunečnicové a z lesního medu, které jsou opravdovými delikatesy a jsou oblíbené pro svoji výraznou vůni a chuť původního medu. Potštejnská medovina je kvašená z klasického květového medu.
Doba zrání medovin je minimálně 1 rok, avšak některé jim v tancích ladí svoji chuť již 5 let.
My v Muzeu medoviny od Plevů odebíráme i některé druhy medové kosmetiky.