Limitovaná edice levandulová medoviny zalité sluncem je vyráběná studenou cestou v rodinné firmě Pleva v Potštejně.
Levandulová medovina pohladí vaše chuťové buňky, zalije je sluníčkem a vy se najednou ocitnete v Provence. Po spolknutí vám na jazyku zůstane sladká chuť levandule, a s každým dalším douškem se tento pocit zintenzivní. Medovina je úžasná k degustování, užijete si ji i zastudena, i mírně zahřátou. Voní po čerstvě vytočeném tekutém medu. Určitě není suchá, takže počítejte s něžnou sladkostí.
Pokud máte také na zahrádce levanduli, určitě víte, jak moc včelkám a motýlům chutná. Jako ingredience do medoviny se proto vyloženě nabízí! Kombinace s českým medem je úžasná – medovina tak získává jemnou květinovou chuť. Pohladí vás na jazyku po náročném dni, kdy si vyloženě zasloužíte chvilku pro sebe, a naplní vás sluncem Provence.
Nápad na kombinaci kvašeného medového nápoje s levandulí se zrodil v létě roku 2016, když Milan Pleva seděl na terase a poslouchal bzučení včel a dalšího hmyzu. Všechen ten bzukot se odehrával v kvetoucích levandulích, kterých je v Potštejně u domu Plevových skutečně hodně. Včely je zbožňují díky sladkému nektaru a užitečnému pylu. A když tak chutná včelám, jak by asi tahle krásná fialová rostlinka vynikla v medovině?
Levanduli ale Milan nejprve nechal odkvést, aby z ní měly včely i ostatní hmyz co největší užitek, pak ji sklidil a nasušil. Usušenou levanduli pak na zkoušku naložil do medoviny a po roce zrání ochutnal. Připadala mu výborná, tak proběhlo také testování s rodinou a okolím. Všichni z ní byli nadšení!
Milan se tedy rozhodl naložit větší množství pro levandulovou limitovanou edici. A výsledek byl opět úžasný! Nabídnout vám ji k ochutnání je tak pro nás, hlavně pro Milana, velká radost. Rok zrající medovinu si dopřejte po náročném, ale i po krásném dni. Můžete si jen tak zafilozofovat nad životem, ať už vaším nebo třeba včelím. Jemná Levandulová medovina vás pohladí svou květinově sladkou vůní a něžnou chutí levandule :-) Doufáme, že vám bude také tak chutnat!
Výroba za studena
Naše medoviny jsou vyráběny kvasným procesem zastudena. Proto pokud pijete jakoukoliv medovinu z naší rodinné firmy – můžete si být jisti, že med ani medovina neprošly varem, ani jsme jindy při výrobě nepoužili vysokou teplotu. Proto si medovina uchovává všechny blahodárné látky z medu.
Medovina
Medovina je alkoholický nápoj kvašený z medu a vody s možností přídavku dalších ingrediencí jako jsou koření nebo byliny anebo v kombinaci s ovocnou šťávou. Medovina je nejstarší alkohol vyráběný člověkem a počátky výroby kvašených nápojů s medem sahají až desítky tisíc let zpět.
Metheglin
Tradiční kvašená medovina s přídavkem kořenění nebo bylin, které mohou být vyluhovány v různé fázi výroby.
Druh medu
Světlý med květový neboli nektarový je původem z nektaru rozličných květin. Včely pak v úle nektar přetvářejí na med. Obsahuje lehce stravitelné cukry.
Proces výroby
Tato medovina byla vyrobena za studena. To znamená, že při její výrobě nedošlo k ohřátí medu nad teplotu 40-45°C, což je běžná teplota v přírodě, vůči které je med odolný. Při vyšších teplotách může dojít k poškození a znehodnocení některých drahocenných složek medu. Medoviny vyráběné studenou cestou jsou tou nejlepší volbou.
Zvýhodněný nákup v rámci kolekcí
Tento produkt můžete zakoupit za zvýhodněnou cenu v rámci některého speciálního setu:
- Jarní divoké a jedinečné medoviny Aktuální jarní set výjimečných medovin z rodinné firmy Pleva. Součástí setu jsou divoké mladé medoviny (malinová, borůvková a meruňková), novinky (pohanková a třešňová) a poslední kousky předvánočních novinek (černý bez, levandulová a červený rybíz) (2 299 CZK)
Výrobce Pleva
Výrobna včelařské firmy Pleva zahrnuje sortiment nejen medovin, ale i dalších včelích produktů a kosmetiky. Medovina je vyráběna za studena.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Výrobna včelařské firmy Pleva zahrnuje sortiment nejen medovin, ale i dalších včelích produktů a kosmetiky. Medovina je vyráběna za studena.
Chovem včel se zabývají již od roku 1969 a zpracováním včelích produktů od roku 1990. S výrobou medovin započali ale až kolem roku 2003, nejdříve v menším množství. Od počátku chtěli jít cestou šetrnou k medu a také měli cíl nabídnout něco nového, unikátního, co na trhu chybí. Oficiálně začali medovinu nabízet až v roce 2008. První medovina byla bylinná a výrazně hořká, vyráběli též i několik medových likérů s variantou ořechovou i bylinnou. Nakonec se však zaměřili na celkem unikátní avšak nejzajímavější kategorii medovin, kterou tvoří medoviny vyráběné z jednoho druhu medu. V současné nabídce mají medoviny akátové, lipové, slunečnicové a z lesního medu, které jsou opravdovými delikatesy a jsou oblíbené pro svoji výraznou vůni a chuť původního medu. Potštejnská medovina je kvašená z klasického květového medu.
Doba zrání medovin je minimálně 1 rok, avšak některé jim v tancích ladí svoji chuť již 5 let.
My v Muzeu medoviny od Plevů odebíráme i některé druhy medové kosmetiky.