Speciální edice v keramické "retro" lahvi. Medovina vyrobená podle originální receptury z nejlepších druhů slovenských medů je držitelkou spousty světových ocenění. Sladká intenzivní medová chuť s delikátním kořenitým podtónem.
Na rozdíl od většiny medovin kvasí Včelovina při nízkých teplotách kolem 17 °C. Výroba za studena je náročnější, avšak odměnou za trpělivost je, že se v nápoji lépe zachovají chuťové nuance medu.
Včelovina je výsledek dlouhého experimentování s medem. Důmyslnou chuť, kterou nenajdete nikde jinde, získala smícháním třech různých druhů medu: lipový med, letní slunečnicový a jarní z ovocných stromů. Jejich vyvážená kupáž je základem budoucí chuti a aroma Včeloviny.
Při výrobě Včeloviny se nepoužívají žádné chemické konzervanty, aroma ani barviva. Základem je med, voda a mistrovství včelařů. Při výrobě je používána čistá pitná voda z oblasti Malých Karpat, která je čtyřnásobně filtrovaná a s vhodným poměrem minerálů.
Než ve Včelco našli kvasinky, které podávají excelentní výkon, vyzkoušeli až 34 nesprávných druhů. Nakonec se osvědčil třicátý pátý kmen v pořadí. Jedná se o kvasinky z Francie. Latinské jméno Saccharomyces cerevisiae si asi nezapamatujete, ale dlouho si budete pamatovat chuť, kterou díky němu Včelovina má.
Mnohonásobný držitel ocenění za chuť. Delikátní chuť a jedinečná vůně je dána charakterem použitých druhů medů a bylin prokvašených do této lahodné medoviny.
Medovina
Medovina je alkoholický nápoj kvašený z medu a vody s možností přídavku dalších ingrediencí jako jsou koření nebo byliny anebo v kombinaci s ovocnou šťávou. Medovina je nejstarší alkohol vyráběný člověkem a počátky výroby kvašených nápojů s medem sahají až desítky tisíc let zpět.
Metheglin
Tradiční kvašená medovina s přídavkem kořenění nebo bylin, které mohou být vyluhovány v různé fázi výroby.
Druh medu
V medu je zastoupen květový a lesní med, zdrojem tedy byl jak nektar z květů, tak snůška z medovice.
Proces výroby
Tato medovina není vařená, nicméně při její výrobě došlo k časově omezenému ohřátí medu nad teploty 50°C. Mohlo dojít k ohřevu až k teplotám 80°C, kdy již může docházet ke znehodnocení některých složek medu.
Ocenění v soutěžích
Zlatá Salima Brno 2008, Zlatý klas České Budějovice 2008
Gold Apimondia Montpellier France 2009
Zlatá medaila Apimondia 2013 Kyjev
Zlatá medaila Apimondia Montpellier, Denver, Indianapolis
Zlatá Salima - Brno
Zlatý Klas - České Budějovice, Varna, Ljubljana, San Francisco, Buenos Aires
Značka kvality od Ministerstva pôdohospodárstva SR
Jsme oficiálními dovozci medoviny a cideru do České republiky. V případě nákupu na firmu vás tedy ušetříme všech administrativních procesů spojených se spotřební daní.
Výrobce Včelco
Firma Včelco sídlí na úpatí Malých Karpat ve Smolenicích přímo pod majestátním Smolenickým zámkem. Vyrábějí širokou škálu druhů medovin a nebojí se experimentovat. Každá lahev je prvotřídní kvality.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Firma Včelco sídlí na úpatí Malých Karpat ve Smolenicích přímo pod majestátním Smolenickým zámkem. Vyrábějí širokou škálu druhů medovin a nebojí se experimentovat. Každá lahev je prvotřídní kvality.
Společnost Včelco byla založena v roce 2007 a jak zakladatelé zdůrazňují, jedná se o "malou výrobu s velkým srdcem". Již následující rok získali 1. medaili na nejprestižnější mezinárodní soutěži Mazer Cup v Americe a to je hodně motivovalo v další práci.
Pavol Kudláč, spolumajitel firmy, původně působil se svým bratrem ve společnosti Apimed. Společně se již od dětství věnovali včelám a velmi brzy začali vyrábět svoji první medovinu. V počátcích využívali prostory, kde se vyráběla Trenčianská medovina. V roce 2007 se rozhodl jít se svými přáteli trochu jiným směrem, jak sám řekl "víc se s medovinou piplat" a založili značku Včelco.
Málo se ví, že do roku 2008 byla Včelovina vyráběna vařená, od roku 2009 teprve nevařená novým šetrnějším technologickým postupem při zachování stejného složení medů a stejné receptury.
Včelovina Originál byla doplněná v dalších letech Včelovinou Špeciál dozrávanou v dubových sudech. Později byly přidány další druhy medovin, jako Přírodní nyní Klasická medovina, Prešporská a nejrůznější ovocné medoviny, z nichž ve stálé nabídce je Rybízová medovina. Prémiové řady drží Barrique Včeloviny dozrávané v různých druzích dřevěných sudů. Oblíbené jsou ty sarže, které se nechávaly ležet v použitých sudech po jiném alkoholu (rumy, whiskey apod.).
Některé řady medovin byly postupně nahrazeny jinými. Například svěží ovocné Bobulky byly nahrazeny v roce 2020 novou řadou Craft Včelovin.
Díky značné oblíbenosti Včelco medovin a přátelským vztahům s výrobcem nám v Medovinárně neunikne žádná limitovaná edice. Dozvíte se nejpodrobnější informace o produktech, kde za každým stojí jedinečný příběh a obrovské úsilí a nadšení celého Včelco týmu.