Oceněná Limitovaná edice
Kód: PL0411A | Značka: Augustowska Miodosytnia

Augustowska Miodosytnia - Augustowski Wczesny "jarní" (Miód Pitny Trójniak) - 0,75 l 12%, sklo

564 Kč / ks 466,12 Kč bez DPH
Skladem (3 ks)
Tato výjimečně vydařená chuťově výrazná polosladká polská medovina s květinovým buketem kvašená z jarních medů. Svěží, světlá, zlatá.
Možnosti doručení
Kategorie: Přírodní medoviny
Hmotnost: 1.4 kg
Země původu: Polsko
Výrobce: Augustowska Miodosytnia Paweł Kotwica Piotr Piłasiewicz S.C.
Způsob výroby: za studena
Alkohol: 12%
Sladkost: polosladká
Objem: 0,75 l
Cena/l: 752,00 Kč
Vhodné jako dárek: pro znalce, na popíjení s přáteli, pro přítele nebo manžela
Originální název: Augustowski Wczesny (Miód Pitny Trójniak)
Složení: voda, med
Konzervanty: siřičitany
Pořadí novinky: M0610
Cena na prodejně: 595,00 Kč
Precizně vybraný sortiment
Pečlivý výběr sortimentu
Při výběru dodavatelů je pro nás kvalita na 1. místě! Pak samozřejmě ochutnáváme.
Netajíme složení produktů
Netajíme složení produktů
Většina prodejců záměrně neuvádí složení medovin. U poctivých medovin není co tajit.

Tato výjimečně vydařená chuťově výrazná polosladká polská medovina s květinovým buketem kvašená z jarních medů. Svěží, světlá, zlatá.

Augustowski Wczesny se vyrábí z medu stočeného v květnu a červnu, kdy se úly plní světlým aromatickým medem z nektaru divokých květin a rozvětvených lip. Vychutnávejte pomalu, protože...
...na dobré drinky se vyplatí počkat.

Medovina

Medovina je alkoholický nápoj kvašený z medu a vody s možností přídavku dalších ingrediencí jako jsou koření nebo byliny anebo v kombinaci s ovocnou šťávou. Medovina je nejstarší alkohol vyráběný člověkem a počátky výroby kvašených nápojů s medem sahají až desítky tisíc let zpět.

Přírodní medovina

Medovina se vyrábí kvašením pouze z čistého medového roztoku a následným zráním. Typický poměr medu vůči vodě je 1:2. Do medoviny označované jako "přírodní" se nepřidávají další přísady (jako koření, byliny nebo ovoce). Aroma a chuť medoviny odráží charakteristiku použitého medu. Tato kategorie medovin je nejžádanější a sommeliéry nejvíce ceněná.

Proces výroby

Tato medovina byla vyrobena za studena. To znamená, že při její výrobě nedošlo k ohřátí medu nad teplotu 40-45°C, což je běžná teplota v přírodě, vůči které je med odolný. Při vyšších teplotách může dojít k poškození a znehodnocení některých drahocenných složek medu. Medoviny vyráběné studenou cestou jsou tou nejlepší volbou.

Ocenění v soutěžích

Medovina byl oceněna stříbrnou medailí na Mazer CUP 2020, zlatou medailí na Orpheus Mead Festival 2021 a získala bronzovou medaili ve výběru nejlepší medoviny ze všech přihlášených do soutěží Best of Show Orpheus Mead Fest 2021.

Mazer Cup 2020: 2. místo - Tradiční medoviny - sladké
Mazer Cup 2021: 2. místo - Tradiční medoviny - polosladké

Zvýhodněný nákup v rámci kolekcí

Tento produkt můžete zakoupit za zvýhodněnou cenu v rámci některého speciálního setu:

Jsme oficiálními dovozci medoviny a cideru do České republiky. V případě nákupu na firmu vás tedy ušetříme všech administrativních procesů spojených se spotřební daní.

Výrobce Augustowska Miodosytnia

Zakladatelé Piotr Piłasiewicz a Paweł Kotwica se rozhodli obnovit výrobu medoviny v severovýchodním Polsku založenou na tradicích této polsko-litevské oblasti. Přicházejí se zajímavými druhy medovin

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Zakladatelé Piotr Piłasiewicz a Paweł Kotwica se rozhodli obnovit výrobu medoviny v severovýchodním Polsku založenou na tradicích této polsko-litevské oblasti. Přicházejí se zajímavými druhy medovin.

Myšlenka vytvoření Augustowska Miodosytnia se zrodila z našeho zapojení do obnovy včelařství a ochoty sdílet zkušenosti s domácí výrobou medoviny. Stejně jako v případě chovu včel včel je výroba medu krásná stará polská tradice, vytlačená z trhu a povědomí veřejnosti prostřednictvím popularizace ekonomičtějších forem produkce. Otevřeli jsme Augustowska Miodosytnia, abychom tradičním způsobem vyráběli medoviny nejvyšší kvality s použitím pouze přírodních surovin získaných z pralesa Augustów a sousedních oblastí. Část zisků alokujeme na rozvoj včelařství podporou činnosti Bratrstva Bartne, ze kterého pocházíme. Recepty našich medoviny jsou odvozeny z bohaté tradice výroby medoviny v polsko-litevském společenství. Chceme znovu vytvořit chutě, které potěšily naše předky. Podle této zásady jsme jako první v Polsku zahájili výrobu zapomenutého Zbicieńu.

Správná výroba medoviny začíná rozpuštěním medu v dávce vody vhodné pro daný recept. Poté se zahřeje a vaří s kořením a kořením. Tak se vyrábí medová mladina, která se pak čerpá do nerezového fermentačního tanku, intenzivně míchá a po vychladnutí se přidávají kvasnice. Po první fázi kvašení, tedy zhruba po 3–12 týdnech, v závislosti na druhu medu (po tzv. Turbulentním kvašení) jde med do další fáze výroby, během níž klidně zraje, čiří a získání „charakteru“ s časem. Trvá to 3 až 12 měsíců. Med se plní do lahví, když jak laboratorní testy, tak organoleptické testy potvrdí jeho správnou „sílu“, stejně jako chuť, barvu a vůni. V rámci jednoho výrobního procesu se vyrobí přibližně 1300 lahví alkoholu. Například - k výrobě Trójniaku potřebujeme celý rok. Nechceme urychlovat přirozené procesy, protože víme, že na dobré nápoje se vyplatí počkat.