Limitované edice medoviny kvašené za studena z pohankového medu z oblasti Letohradu s originální a zároveň jemnou chutí. Skvělý způsob jak si dopřát pohanku. Obsahuje prospěšné látky pohankového medu od českých včelařů.
Pohanková medovina s úžasnými vlastnostmi
„Med, který včely vyrábí z nektaru květů pohanky, mám v oblibě pro jeho výjimečné vlastnosti. Zkusil jsem z něj proto naložit medovinu, která mě samotného ve výsledku příjemně překvapila. Medovina si z pohankového medu převzala typické výrazné aroma a zajímavé chuťové tóny, které mohou oslovit i ty, kteří jinak pohanku zrovna moc nemusí.“
Jak chutná Pohanková medovina?
Medovina je především úžasně jemná - tolik, že vás pohladí na jazýčku. Oproti našim jiným medovinám má naprosto originální a specifickou chuť i vůni, zejména díky pohankovému medu. Pokud nemáte v oblibě výrazné pohankové aroma, je možné, že vás i tak tato medovina příjemně překvapí. Pohanku v její těžké vůni sice jednoznačně rozeznáte, ale v jemnějších odstínech a s nádechem vůně smůly. Pohanková medovina je skvělým způsobem, jak si dopřát úžasné vlastnosti pohankového medu a ještě si při tom pochutnat.
Proč právě pohankový med?
Med z květů pohanky pochází z blízkého Letohradu, je tmavý a má zvláštní a velmi výrazné aroma a chuť. Ta se při procesu kvašení a zrání mění v úžasně jemné tóny, které potěší vaše chuťové buňky a zároveň prospějí tělu. Pohanka je známá pro svůj obsah hořčíku a především rutinu. Hořčík je bojovník proti stresu, psychickému vypětí i svalové únavě. Rutin pomáhá při léčbách křečových žil, cévních chorob a nemocí jater a ledvin.
Jak si ji nejlépe vychutnat?
Specifická chuť medoviny z pohankového medu nejlépe vynikne při pokojové teplotě.
Také ale můžete nechat láhev medoviny vychladit v lednici a podávat ji vychlazenou.
Vyzkoušejte, která z možností vám lépe zachutná!
Medovina
Medovina je alkoholický nápoj kvašený z medu a vody s možností přídavku dalších ingrediencí jako jsou koření nebo byliny anebo v kombinaci s ovocnou šťávou. Medovina je nejstarší alkohol vyráběný člověkem a počátky výroby kvašených nápojů s medem sahají až desítky tisíc let zpět.
Přírodní medovina
Medovina se vyrábí kvašením pouze z čistého medového roztoku a následným zráním. Typický poměr medu vůči vodě je 1:2. Do medoviny označované jako "přírodní" se nepřidávají další přísady (jako koření, byliny nebo ovoce). Aroma a chuť medoviny odráží charakteristiku použitého medu. Tato kategorie medovin je nejžádanější a sommeliéry nejvíce ceněná.
Druh medu
Světlý med květový neboli nektarový je původem z nektaru rozličných květin. Včely pak v úle nektar přetvářejí na med. Obsahuje lehce stravitelné cukry.
Pohankový med a medovina
Proces výroby
Tato medovina byla vyrobena za studena. To znamená, že při její výrobě nedošlo k ohřátí medu nad teplotu 40-45°C, což je běžná teplota v přírodě, vůči které je med odolný. Při vyšších teplotách může dojít k poškození a znehodnocení některých drahocenných složek medu. Medoviny vyráběné studenou cestou jsou tou nejlepší volbou.
Zvýhodněný nákup v rámci kolekcí
Tento produkt můžete zakoupit za zvýhodněnou cenu v rámci některého speciálního setu:
- Jarní divoké a jedinečné medoviny Aktuální jarní set výjimečných medovin z rodinné firmy Pleva. Součástí setu jsou divoké mladé medoviny (malinová, borůvková a meruňková), novinky (pohanková a třešňová) a poslední kousky předvánočních novinek (černý bez, levandulová a červený rybíz) (2 299 CZK)
Výrobce Pleva
Výrobna včelařské firmy Pleva zahrnuje sortiment nejen medovin, ale i dalších včelích produktů a kosmetiky. Medovina je vyráběna za studena.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Výrobna včelařské firmy Pleva zahrnuje sortiment nejen medovin, ale i dalších včelích produktů a kosmetiky. Medovina je vyráběna za studena.
Chovem včel se zabývají již od roku 1969 a zpracováním včelích produktů od roku 1990. S výrobou medovin započali ale až kolem roku 2003, nejdříve v menším množství. Od počátku chtěli jít cestou šetrnou k medu a také měli cíl nabídnout něco nového, unikátního, co na trhu chybí. Oficiálně začali medovinu nabízet až v roce 2008. První medovina byla bylinná a výrazně hořká, vyráběli též i několik medových likérů s variantou ořechovou i bylinnou. Nakonec se však zaměřili na celkem unikátní avšak nejzajímavější kategorii medovin, kterou tvoří medoviny vyráběné z jednoho druhu medu. V současné nabídce mají medoviny akátové, lipové, slunečnicové a z lesního medu, které jsou opravdovými delikatesy a jsou oblíbené pro svoji výraznou vůni a chuť původního medu. Potštejnská medovina je kvašená z klasického květového medu.
Doba zrání medovin je minimálně 1 rok, avšak některé jim v tancích ladí svoji chuť již 5 let.
My v Muzeu medoviny od Plevů odebíráme i některé druhy medové kosmetiky.