Pohanková medovina s úžasnými vlastnostmi
„Med, který včely vyrábí z nektaru květů pohanky, mám v oblibě pro jeho výjimečné vlastnosti. Zkusil jsem z něj proto naložit medovinu, která mě samotného ve výsledku příjemně překvapila. Medovina si z pohankového medu převzala typické výrazné aroma a zajímavé chuťové tóny, které mohou oslovit i ty, kteří jinak pohanku zrovna moc nemusí.“
Jak chutná Pohanková medovina?
Medovina je především úžasně jemná - tolik, že vás pohladí na jazýčku. Oproti našim jiným medovinám má naprosto originální a specifickou chuť i vůni, zejména díky pohankovému medu. Pokud nemáte v oblibě výrazné pohankové aroma, je možné, že vás i tak tato medovina příjemně překvapí. Pohanku v její těžké vůni sice jednoznačně rozeznáte, ale v jemnějších odstínech a s nádechem vůně smůly. Pohanková medovina je skvělým způsobem, jak si dopřát úžasné vlastnosti pohankového medu a ještě si při tom pochutnat.
Proč právě pohankový med?
Med z květů pohanky pochází z blízkého Letohradu, je tmavý a má zvláštní a velmi výrazné aroma a chuť. Ta se při procesu kvašení a zrání mění v úžasně jemné tóny, které potěší vaše chuťové buňky a zároveň prospějí tělu. Pohanka je známá pro svůj obsah hořčíku a především rutinu. Hořčík je bojovník proti stresu, psychickému vypětí i svalové únavě. Rutin pomáhá při léčbách křečových žil, cévních chorob a nemocí jater a ledvin.
Jak si ji nejlépe vychutnat?
Specifická chuť medoviny z pohankového medu nejlépe vynikne při pokojové teplotě.
Také ale můžete nechat láhev medoviny vychladit v lednici a podávat ji vychlazenou.
Vyzkoušejte, která z možností vám lépe zachutná!
Medovina: Medovina je alkoholický nápoj kvašený z medu a vody s možností přídavku dalších ingrediencí jako jsou koření nebo byliny anebo v kombinaci s ovocnou šťávou. Medovina je nejstarší alkohol vyráběný člověkem a počátky výroby kvašených nápojů s medem sahají až desítky tisíc let zpět.
Přírodní medovina: Medovina se vyrábí kvašením pouze z čistého medového roztoku a následným zráním. Typický poměr medu vůči vodě je 1:2. Do medoviny označované jako "přírodní" se nepřidávají další přísady (jako koření, byliny nebo ovoce). Aroma a chuť medoviny odráží charakteristiku použitého medu. Tato kategorie medovin je nejžádanější a sommeliéry nejvíce ceněná.
Světlý med květový neboli nektarový je původem z nektaru rozličných květin. Včely pak v úle nektar přetvářejí na med. Obsahuje lehce stravitelné cukry.
Pohankový med a medovina
Tato medovina byla vyrobena za studena. To znamená, že při její výrobě nedošlo k ohřátí medu nad teplotu 40-45°C, což je běžná teplota v přírodě, vůči které je med odolný. Při vyšších teplotách může dojít k poškození a znehodnocení některých drahocenných složek medu. Medoviny vyráběné studenou cestou jsou tou nejlepší volbou.
Zvýhodněný nákup v rámci kolekcí
Tento produkt můžete zakoupit za zvýhodněnou cenu v rámci některého speciálního setu:
- Jarní divoké a jedinečné medoviny Aktuální jarní set výjimečných medovin z rodinné firmy Pleva. Součástí setu jsou divoké mladé medoviny (malinová, borůvková a meruňková), novinky (pohanková a třešňová) a poslední kousky předvánočních novinek (černý bez, levandulová a červený rybíz) (2 299 CZK)
Informace o výrobci Pleva
Výrobna včelařské firmy Pleva zahrnuje sortiment nejen medovin, ale i dalších včelích produktů a kosmetiky. Medovina je vyráběna za studena.
Více informací o výrobci se dočtete na záložce Značka.
Kvalitní produkty v Medovinárně
Medovinárna prodává pouze produkty a medoviny od lokálních nebo prověřených výrobců. Při výběru našeho sortimentu je primární kritérium jeho kvalita. Neprodáváme méně kvalitní nebo průmyslové výrobky jen proto, že mají také svojí cílovou skupinu nebo bychom na nich měli větší marži.
Naši zákazníci vyhledávají Medovinárnu právě proto, že zde najdou sortiment, kterému mohou důvěřovat a stačí si jen vybrat produkt nebo medovinu, která jim chutná. Máme tak široký výběr, že si oblíbenou medovinu v něm najde úplně každý.
V případě, že si nevíte rady s výběrem, napište e-mail na eshop@medovinarna.cz nebo vložte dotaz k produktu.
Další informace o produktu můžete nalézt na portále Degustační klub pod kódem produktu CZ1525.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Výrobna včelařské firmy Pleva zahrnuje sortiment nejen medovin, ale i dalších včelích produktů a kosmetiky. Medovina je vyráběna za studena.
Chovem včel se zabývají již od roku 1969 a zpracováním včelích produktů od roku 1990. S výrobou medovin započali ale až kolem roku 2003, nejdříve v menším množství. Od počátku chtěli jít cestou šetrnou k medu a také měli cíl nabídnout něco nového, unikátního, co na trhu chybí. Oficiálně začali medovinu nabízet až v roce 2008. První medovina byla bylinná a výrazně hořká, vyráběli též i několik medových likérů s variantou ořechovou i bylinnou. Nakonec se však zaměřili na celkem unikátní avšak nejzajímavější kategorii medovin, kterou tvoří medoviny vyráběné z jednoho druhu medu. V současné nabídce mají medoviny akátové, lipové, slunečnicové a z lesního medu, které jsou opravdovými delikatesy a jsou oblíbené pro svoji výraznou vůni a chuť původního medu. Potštejnská medovina je kvašená z klasického květového medu.
Doba zrání medovin je minimálně 1 rok, avšak některé jim v tancích ladí svoji chuť již 5 let.
My v Muzeu medoviny od Plevů odebíráme i některé druhy medové kosmetiky.