Limitovaná edice
Kód: CZ6101 | Značka: Včelařství Třasoňovi

Včelařství Třasoňovi - Medovina knížecí (2018) - 0,5 l 9,5%, sklo

369 Kč / ks 304,96 Kč bez DPH
Na dotaz
Velmi sladká přírodní medovina z jarního květového medu, ročník 2018. Je luxusní medovinou s plně rozvíjející se medovou chutí a svěží kyselinkou. Na výrobu bylo použito více jak 50% medu.
Možnosti doručení
Kategorie: Přírodní medoviny
Hmotnost: 1 kg
Země původu: Česko
Výrobce: Včelařství Třasoňovi s.r.o.
Typ medu: nektarový
Druh medu: jarní
Způsob výroby: za studena
Alkohol: 9,5%
Sladkost: sladká
Objem: 0,5 l
Cena/l: 738,00 Kč
Vhodné jako dárek: pro novomanžele a na svatbu, pro přítele nebo manžela, pro maminku či babičku, pro mimořádné a sváteční události, pro přítelkyni nebo manželku
Originální název: Medovina knížecí
Složení: med, voda
Ročník: 2018
Pořadí novinky: M0659
Cena na prodejně: 395,00 Kč
Položka byla vyprodána…

Velmi sladká přírodní medovina z jarního květového medu, ročník 2018. Je luxusní medovinou s plně rozvíjející se medovou chutí a svěží kyselinkou. Na výrobu bylo použito více jak 50% medu.

Medovina

Medovina je alkoholický nápoj kvašený z medu a vody s možností přídavku dalších ingrediencí jako jsou koření nebo byliny anebo v kombinaci s ovocnou šťávou. Medovina je nejstarší alkohol vyráběný člověkem a počátky výroby kvašených nápojů s medem sahají až desítky tisíc let zpět.

Přírodní medovina

Medovina se vyrábí kvašením pouze z čistého medového roztoku a následným zráním. Typický poměr medu vůči vodě je 1:2. Do medoviny označované jako "přírodní" se nepřidávají další přísady (jako koření, byliny nebo ovoce). Aroma a chuť medoviny odráží charakteristiku použitého medu. Tato kategorie medovin je nejžádanější a sommeliéry nejvíce ceněná.

Druh medu

Světlý med květový neboli nektarový je původem z nektaru rozličných květin. Včely pak v úle nektar přetvářejí na med. Obsahuje lehce stravitelné cukry.

Medoviny jsou z jarního tedy květového medu.

Proces výroby

Tato medovina byla vyrobena za studena. To znamená, že při její výrobě nedošlo k ohřátí medu nad teplotu 40-45°C, což je běžná teplota v přírodě, vůči které je med odolný. Při vyšších teplotách může dojít k poškození a znehodnocení některých drahocenných složek medu. Medoviny vyráběné studenou cestou jsou tou nejlepší volbou.

Výrobce Včelařství Třasoňovi

Malé rodinné včelařství a medovinařství z Kudlovic u Uherského Hradiště. Produkce medu od vlastních včelstev v Chřibech.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Malé rodinné včelařství a medovinařství z Kudlovic u Uherského Hradiště. Produkce medu od vlastních včelstev v Chřibech.

Začátky včelaření se datují od roku 2007 jako zájmová činnost. Od roku 2013 obhospodařují více než 120 včelstev. Většinu včelstev mají umístěných v Chřibech na Kudlovické dolině a část v Babicích a okolí.

První medovinu vyrobili v roce 2011. Dlouho jsme váhali, zda se do něčeho takového pustit. Přeci jen víme, kolik dá včelkám práce, než donesou med, byť jen na 50 l medoviny. Prostudovali spoustu receptů, ale nakonec zvolili vlastní a do výroby medoviny se pustili. Byla to medovina vařená, ochucená kořením a chmelem. A kupodivu medovina chutnala lépe než ta kupovaná. To Třasoňovým dodalo odvahu a začali zkoušet i jiné druhy.

Hlavní zlom nastal v roce 2015, kdy poprvé vyrobili medovinu studenou cestou. Tento způsob výroby sebou nese vyšší náročnost a možná rizika neúspěchu, ovšem pokud se vše zvládne, výsledná medovina stojí za to. Při výrobě studenou cestou získáváme produkt vyšší hodnoty, v medovině je zachováno maximum cenných látek, které medy obsahují.

Zpracovávají pouze med vlastní produkce a jsou proto limitováni jeho množstvím. Proto se jsme rádi, že jsme mezi vybranými obchody a můžeme vám tuto medovinu nabídnout i v Medovinárně.

Ne každý rok je stejný, spíše je každý jiný a tak i med má vždy jinou chuť. To se samozřejmě odráží i v chuti medovin jednotlivých ročníků i šarží. Je to v podstatě podobné jako u vína, které se vyrábí přírodní cestou a tak jej nelze standardizovat. To ovšem přináší pestrost a potěšení z nových chutí, ve kterých se bude odrážet to nejlepší, co v daném roce včelky z přírody přinesly.