Včelařství Třasoňovi
Malé rodinné včelařství a medovinařství z Kudlovic u Uherského Hradiště. Produkce medu od vlastních včelstev v Chřibech.
Začátky včelaření se datují od roku 2007 jako zájmová činnost. Od roku 2013 obhospodařují více než 120 včelstev. Většinu včelstev mají umístěných v Chřibech na Kudlovické dolině a část v Babicích a okolí.
První medovinu vyrobili v roce 2011. Dlouho jsme váhali, zda se do něčeho takového pustit. Přeci jen víme, kolik dá včelkám práce, než donesou med, byť jen na 50 l medoviny. Prostudovali spoustu receptů, ale nakonec zvolili vlastní a do výroby medoviny se pustili. Byla to medovina vařená, ochucená kořením a chmelem. A kupodivu medovina chutnala lépe než ta kupovaná. To Třasoňovým dodalo odvahu a začali zkoušet i jiné druhy.
Hlavní zlom nastal v roce 2015, kdy poprvé vyrobili medovinu studenou cestou. Tento způsob výroby sebou nese vyšší náročnost a možná rizika neúspěchu, ovšem pokud se vše zvládne, výsledná medovina stojí za to. Při výrobě studenou cestou získáváme produkt vyšší hodnoty, v medovině je zachováno maximum cenných látek, které medy obsahují.
Zpracovávají pouze med vlastní produkce a jsou proto limitováni jeho množstvím. Proto se jsme rádi, že jsme mezi vybranými obchody a můžeme vám tuto medovinu nabídnout i v Medovinárně.
Ne každý rok je stejný, spíše je každý jiný a tak i med má vždy jinou chuť. To se samozřejmě odráží i v chuti medovin jednotlivých ročníků i šarží. Je to v podstatě podobné jako u vína, které se vyrábí přírodní cestou a tak jej nelze standardizovat. To ovšem přináší pestrost a potěšení z nových chutí, ve kterých se bude odrážet to nejlepší, co v daném roce včelky z přírody přinesly.

Vinná melomela pyment je vyrobená z hroznů Rulandského modrého a květového medu, ovocitého buketu po černém rybízu, plné chuti s vyšší tříslovinou.

Středně sladká medovina metheglin, je vyrobena studenou cestou z květového medu a květů bezu. Buket je medový, chuť je svěží, jemně bezová. Dochuť je dlouhá po bezových květech.

Polosuchá přírodní medovina, ročník 2017, je vyrobena ze směsi tmavých a květových medů studenou cestou. Posledních 18 měsíců ležela v sudu. Chuť je lehce hořká s tóny medu, s...

Polosladká medovina z plně vyzrálých višní z buchlovických sadů a lipového medu, ročník 2018 Vás osloví svěžím lipovým buketem a delikátní dlouhou višňovou dochutí.

Polosladká, přírodní vařená medovina, ročník 2020. Medovina je vyrobena z melecitózního lesního medu ze stanovišť v Chřibských lesích. Chuť je plná, harmonická po lesním medu s...

Vanilková medovina kvašená z jarního květového medu a přírodní vanilky. Vanilkový buket se harmonicky snoubí s jemnými tóny květového medu.

Středně sladká medovina metheglin, je vyrobena studenou cestou z květového medu a vanilkových lusků, zrání dovršila v barikovém sudu. Buket je dřevitý, chuť je sladká, medová s...

Suchá melomela pyment, ročník 2018. Medovina je vyrobena z hroznů Donfenderu a květového medu. Buket má lehce dřevitý, chuť je výrazná s tóny dřeva a vanilky , dochuť je dlouhá...

Velmi sladká přírodní medovina z jarního květového medu, ročník 2018. Je luxusní medovinou s plně rozvíjející se medovou chutí a svěží kyselinkou. Na výrobu bylo použito více...

Medovina Speciál je vyrobená ze směsi různých druhů medů a medných plástů obsahujících pyl a propolis, zrající v dubovém sudu. Medovina vyniká výrazným medovým a dřevitým...

Stránka 1 z 1 - 19 položek celkem