Tip Oceněná
Kód: CZ5701 | Značka: Zahrádka u Tomíků

Zahrádka u Tomíků - Medovina Original - 0,5 l 14%

245 Kč / ks 202,48 Kč bez DPH
Momentálně nedostupné
Klasická kvašená medovina z medu přímo od včelaře vařená podle starých receptů bez dalších přísad. Tato medovina získala mnohá ocenění v regionálních soutěžích.
Možnosti doručení
Kategorie: Přírodní medoviny
Hmotnost: 1 kg
Země původu: Česko
Výrobce: Gabriela Macholdová
Typ medu: nektarový
Způsob výroby: vařená
Alkohol: 14%
Sladkost: sladká
Objem: 0,5 l
Cena/l: 490,00 Kč
Originální název: Medovina Originál
Složení: voda, med
Pořadí novinky: M0093
Cena na prodejně: 255,00 Kč
Položka byla vyprodána…

Klasická kvašená medovina z medu přímo od včelaře vařená podle starých receptů bez dalších přísad. Tato medovina získala mnohá ocenění v regionálních soutěžích.

Medovina neboli medové víno je vyráběna z vlastního medu včelařské farmy a z kojenecké pramenité vody. Při kvašení je dodržována technologie našich předků. Není používáno žádné urychlování, dolihování, doslazování, žádná umělá dochucovadla, barviva apod.

Každá šarže je svým způsobem originál.

Název medoviny byl změněn z "přírodní" na "original".

Medovina

Medovina je alkoholický nápoj kvašený z medu a vody s možností přídavku dalších ingrediencí jako jsou koření nebo byliny anebo v kombinaci s ovocnou šťávou. Medovina je nejstarší alkohol vyráběný člověkem a počátky výroby kvašených nápojů s medem sahají až desítky tisíc let zpět.

Přírodní medovina

Medovina se vyrábí kvašením pouze z čistého medového roztoku a následným zráním. Typický poměr medu vůči vodě je 1:2. Do medoviny označované jako "přírodní" se nepřidávají další přísady (jako koření, byliny nebo ovoce). Aroma a chuť medoviny odráží charakteristiku použitého medu. Tato kategorie medovin je nejžádanější a sommeliéry nejvíce ceněná.

Druh medu

Světlý med květový neboli nektarový je původem z nektaru rozličných květin. Včely pak v úle nektar přetvářejí na med. Obsahuje lehce stravitelné cukry.

Proces výroby

Tato medovina byla vařená před kvašením. Tepelný postup má určité technologické výhody, nicméně dochází k poškození některých drahocenných složek medu, zejména při delším varu. V chuti výrobní proces nepoznáte, ale pro vařené medoviny je typické, že jsou zlatavější barvy, neboť při vysokých teplotách med částečně karamelizuje.

Ocenění v soutěžích

Šampión výstavy Medovina roku 2017.
1. místo Klasická medovina 2017

Výrobce Zahrádka u Tomíků

Pod vrchem Strážiště mezi Želivkou a Blaníkem včelaří rodina Macholdů a věnují se výrobě medoviny, ale i dalším jedinečným včelím produktům a nejen těm.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Pod vrchem Strážiště mezi Želivkou a Blaníkem včelaří rodina Macholdů a věnují se výrobě medoviny, ale i dalším jedinečným včelím produktům a nejen těm.

První medovinu vyrobili Macholdovi ještě před tím než měli vlastní včely. Byly okouzleni slovenskou medovinou a chtěli podobnou také zkusit vyrábět. Ve vesnici brali med od místního včelaře a první várky medoviny se vydařily. Rozhodnutí začít včelařit padlo až v roce 2006 a od té doby pokročili velmi dopředu.

Kromě medoviny se věnují i výrobě medutely, což je zdravá varianta nechvalně proslulé nutely. Kromě těchto medových produktů nabízejí i domácí sirupy anebo pečené čaje.

Medovina od Tomíků je výrazně prokvašená, ale i tak hodně sladká.