Archívní medovina vyráběná studenou cestou a kvašením lesních medovicových medů. Medovina sytě starozlatavé barvy, ve vůni cítíte ořechy s medem, v chuti heřmánek a hrušková povidla. Dochuť je dlouhá, sametová.
Medovina je aktuálně nabízena z ročníku 2016 a dozrávala 4 roky.
Doporučujeme pro milovníky přírodních medovin nebo jako luxusní dárek.
Vyrobeno z medu oblasti Nízkého Jeseníku.
Medovina
Medovina je alkoholický nápoj kvašený z medu a vody s možností přídavku dalších ingrediencí jako jsou koření nebo byliny anebo v kombinaci s ovocnou šťávou. Medovina je nejstarší alkohol vyráběný člověkem a počátky výroby kvašených nápojů s medem sahají až desítky tisíc let zpět.
Přírodní medovina
Medovina se vyrábí kvašením pouze z čistého medového roztoku a následným zráním. Typický poměr medu vůči vodě je 1:2. Do medoviny označované jako "přírodní" se nepřidávají další přísady (jako koření, byliny nebo ovoce). Aroma a chuť medoviny odráží charakteristiku použitého medu. Tato kategorie medovin je nejžádanější a sommeliéry nejvíce ceněná.
Druh medu
Medovicový med, někdy označovaný jako lesní nebo tmavý, včely produkují z medovice na stromech a rostlinách. Medovicové medy jsou drsnější, zemitější povahy a doporučujeme je pro opravdové fajnšmekry na medovinu.
Proces výroby
Tato medovina byla vyrobena za studena. To znamená, že při její výrobě nedošlo k ohřátí medu nad teplotu 40-45°C, což je běžná teplota v přírodě, vůči které je med odolný. Při vyšších teplotách může dojít k poškození a znehodnocení některých drahocenných složek medu. Medoviny vyráběné studenou cestou jsou tou nejlepší volbou.
Výrobce Kubešův med
Rodinná včelařská firma z Olomoucka, která obhospodařuje včelstva v lesnaté oblasti Nízkého Jeseníku a zaměřuje se převážně na výrobu medoviny.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Rodinná včelařská firma z Olomoucka, která obhospodařuje včelstva v lesnaté oblasti Nízkého Jeseníku a zaměřuje se převážně na výrobu medoviny.
Kubešova manufaktura je malá rodinná včelařská farma, založená v roce 2002, která sídlí v Olomouci – Neředíně. Vlastní včelstva jsou z velké části umístěná v zalesněné krajině Nízkého Jeseníku. Tato oblast je pro včelstva vhodná i tím, že je poměrně ekologicky čistá. Není zatížena intenzivní průmyslovou a zemědělskou výrobou. Převažují zde louky, pastviny a lesy. Zatímco včelařské zázemí mají umístěno v kopcích, výroby medoviny mají nedaleko Olomouce.
Jejich záměrem je co nejšetrnější produkce kvalitního medu, aby se v něm zachovaly všechny biologicky aktivní látky, cenné pro naše zdraví. Zaměřují se na získávání druhových medů, tj. medů, v nichž převažuje typická vůně a chuť určité rostliny. Jak širokou paletu druhových medů se ten rok podaří získat, je dáno proměnlivostí přírody.
Z Kubešovy farmy odebíráme do Medovinárny medovinu od podzimu roku 2020 a zákazníci si hodně oblíbili přírodní varianty, bezinkovou a za zkoušku a ochutnání stojí i frizzante medoviny, které jsou unikátem na českém trhu.