Staletími prověřená kombinace 21 druhů tradičního koření a bylinek až dokonale vyvažuje medovou chuť slavného staročeského alkoholického nápoje. Staročeská medovina dozrávala v dubových sudech.
Tento tajuplný nápoj nemohl chybět na žádném hodování šlechty a dokonce si získal i své výsadní postavení na hostinách královských. Původní recepturu staročeské medoviny se nám podařilo vypátrat z dobových listin a knih. Pro výrobu této medoviny používáme vysoce kvalitní český med a vodu, kterou získáváme z pramene, jenž se nachází v samém srdci jednoho z lesů kouzelné Vysočiny. Onu výraznou a nezaměnitelnou chuť dodává tomuto starodávnému nápoji specifická směs 21 druhů koření a bylin, avšak svoji charakteristickou chuť medovina získává teprve až dlouhodobým zráním v dubových sudech, které musí být uloženy v hlubokých sklepích. Výsledkem je tradiční ušlechtilý nápoj s jemným medových buketem a lehce laděnými tóny vanilky.
Detailní příběh výroby
Medovina nejprve kvasí a krátký čas zraje v nerezových tancích. Po filtraci a pročištění je přetažena do dubových sudů. Jsou používány repasované barrique sudy středního opálení od španělských a francouzských výrobců o objemech asi 220 litrů, v kterých původně dozrávala červená vína. Doba zrání medoviny v sudech je aktuálně více jak půl roku. Tato doba se postupně prodlužuje při opakovaném použití sudů. Výsledná šarže je blend, to znamená, že dojde ke smíchání medoviny ze španělských a francouzských sudů.
Ochutnejte tedy nápoj, který si zamilovávají pokolení po pokolení. Pijte chlazené nebo ohřáté na teplotu kolem 55-60°C. Uchovávejte v chladu a temnu.
Medovina
Medovina je alkoholický nápoj kvašený z medu a vody s možností přídavku dalších ingrediencí jako jsou koření nebo byliny anebo v kombinaci s ovocnou šťávou. Medovina je nejstarší alkohol vyráběný člověkem a počátky výroby kvašených nápojů s medem sahají až desítky tisíc let zpět.
Metheglin
Tradiční kvašená medovina s přídavkem kořenění nebo bylin, které mohou být vyluhovány v různé fázi výroby.
Proces výroby
Tato medovina není vařená, nicméně při její výrobě došlo k časově omezenému ohřátí medu nad teploty 50°C. Mohlo dojít k ohřevu až k teplotám 80°C, kdy již může docházet ke znehodnocení některých složek medu.
Tato medovina je vhodná k ohřevu, avšak doporučujeme dodržovat vždy maximální teplotu ohřevu na cca 50-55°C. Při vyšších teplotách by mohlo dojít k poškození drahocenných složek medu. K ohřevu doporučujeme sladší a chuťově výraznější medoviny, zejména ty s přídavkem koření nebo bylinek, jejichž aroma příjemně vystoupí při ohřevu. Medovinu si však můžete ochutit dle vašeho přání, stejně jako svařené víno.
Ocenění v soutěžích
2. místo - Mead Madness Cup 2020: Kořeněno-bylinné polosladké medoviny
Výrobce Včelařství Sláma
Včelařská farma v Chlístově u Havlíčkova Brodu se zabývá převážně výrobou medoviny, v poslední době nejoblíbenější Staročeskou medovinou.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Včelařská farma ve Chlístově u Havlíčkova Brodu se zabývá převážně výrobou medoviny, v poslední době nejoblíbenější Staročeskou medovinou.
Jiří Sláma včelaří už od dětství, nyní má přes 170 včelstev, se kterými nekočuje, neboť je to pro včely stresující. Včely má umístěny na stanovištích, kde jsou celý rok v dosahu nektarodárné květy se spoustou pylu, ale i les s medovicí.
Naplno se věnuje včelaření a výrobě medoviny od roku 2000. Medoviny dozrávají v hlubokém sklepě minimálně rok. V nabídce prezentuje několik druhů medovin. Zcela na přírodní bázi jsou Medovina z Vysočiny přírodní i ve variantě biomedoviny. Od roku 2012 vyrábí dle starší receptury i Staročeskou medovinu, která obsahuje až 45% medu a dozrává v dubových sudech. Receptura pochází z 50.let minulého století.