Limitovaná edice
Kód: CZ1526 | Značka: Pleva

Pleva - Medovina jedinečná - borůvková - 0,5 l 13,1%, sklo

329 Kč / ks 271,90 Kč bez DPH
Skladem (7 ks)
Sladce ovocná chuť zralých borůvek z farmy v podhůří Orlických hor si můžete vychutnat v limitované edici. Sladká vzpomínka na léto
Možnosti doručení
Kategorie: Ovocné medoviny - Melomely
Hmotnost: 1 kg
Země původu: Česko
Výrobce: Pleva s.r.o.
Typ medu: nektarový
Druh medu: jarní
Způsob výroby: za studena
Příchuť: borůvková
Alkohol: 13,1%
Sladkost: sladká
Objem: 0,5 l
Cena/l: 658,00 Kč
Složení: voda, med, borůvky
Pořadí novinky: M0710
Cena na prodejně: 350,00 Kč

Sladce ovocná chuť zralých borůvek z farmy v podhůří Orlických hor si můžete vychutnat v limitované edici. Sladká vzpomínka na léto.

Borůvky z podhůří Orlických hor
Po borůvkové medovině toužil Milan Pleva už dlouho. Ale ukázalo se, že sehnat dostatečné množství akorát zralých lesních borůvek není tak jednoduché. Až jednoho dne Hanka Plevová objevila úžasnou borůvkovou farmu v Javornici v podhůří Orlických hor. Zanedlouho krásně šťavnaté borůvky sladké jako med putovaly do Potštejna, kde je Milan naložil do medoviny. A že se tedy povedla náramně! Posuďte sami :-)

Zhruba před rokem a půl jsme stočili pár lahví borůvkové medoviny ve fázi divokosti, tedy dokvašené, ale nezrající. Nyní tedy můžete tuto medovinu ochutnat již v její vyzrálé podobě, s plnou chutí. Pokud jste měli štěstí a v její mladé verzi jste ji ochutnali, budeme rádi, když se s námi podělíte o své postřehy z vývoje její chuti!

Všechny naše medoviny jsou vyráběny kvasným procesem zastudena. Proto pokud pijete jakoukoliv medovinu z naší rodinné firmy – můžete si být jisti, že med ani medovina neprošly varem, ani jsme jindy při výrobě nepoužili vysokou teplotu. Proto si medovina uchovává všechny blahodárné látky z medu.

Medovina

Medovina je alkoholický nápoj kvašený z medu a vody s možností přídavku dalších ingrediencí jako jsou koření nebo byliny anebo v kombinaci s ovocnou šťávou. Medovina je nejstarší alkohol vyráběný člověkem a počátky výroby kvašených nápojů s medem sahají až desítky tisíc let zpět.

Melomela

Melomela je ovocná medovina, při jejíž výrobě se místo vody (nebo části objemu vody) použije ovocná šťáva. V našich končinách je nejčastější použití višňové nebo černorybízové šťávy. Při kombinaci s jablečným moštem se pak nápoj nazývá jako cyser.

Druh medu

Světlý med květový neboli nektarový je původem z nektaru rozličných květin. Včely pak v úle nektar přetvářejí na med. Obsahuje lehce stravitelné cukry.

Medoviny jsou z jarního tedy květového medu.

Proces výroby

Tato medovina byla vyrobena za studena. To znamená, že při její výrobě nedošlo k ohřátí medu nad teplotu 40-45°C, což je běžná teplota v přírodě, vůči které je med odolný. Při vyšších teplotách může dojít k poškození a znehodnocení některých drahocenných složek medu. Medoviny vyráběné studenou cestou jsou tou nejlepší volbou.

Výrobce Pleva

Výrobna včelařské firmy Pleva zahrnuje sortiment nejen medovin, ale i dalších včelích produktů a kosmetiky. Medovina je vyráběna za studena.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Výrobna včelařské firmy Pleva zahrnuje sortiment nejen medovin, ale i dalších včelích produktů a kosmetiky. Medovina je vyráběna za studena.

Provozovna rodinné firmy Pleva se nachází v lázeňské městečku Potštejn v malebném podhůří Orlických hor. Specializuje se na zpracování léčivých včelích produktů (medu, mateří kašičky, pylu, propolisu a včelího jedu) do kosmetiky a potravinových doplňků. Pro nás je však nejzajímavější výroba medovin, v níž se Plevovi specializují na jednodruhové medoviny.

Chovem včel se zabývají již od roku 1969 a zpracováním včelích produktů od roku 1990. S výrobou medovin započali ale až kolem roku 2003, nejdříve v menším množství. Od počátku chtěli jít cestou šetrnou k medu a také měli cíl nabídnout něco nového, unikátního, co na trhu chybí. Oficiálně začali medovinu nabízet až v roce 2008. První medovina byla bylinná a výrazně hořká, vyráběli též i několik medových likérů s variantou ořechovou i bylinnou. Nakonec se však zaměřili na celkem unikátní avšak nejzajímavější kategorii medovin, kterou tvoří medoviny vyráběné z jednoho druhu medu. V současné nabídce mají medoviny akátové, lipové, slunečnicové a z lesního medu, které jsou opravdovými delikatesy a jsou oblíbené pro svoji výraznou vůni a chuť původního medu. Potštejnská medovina je kvašená z klasického květového medu.

Doba zrání medovin je minimálně 1 rok, avšak některé jim v tancích ladí svoji chuť již 5 let.

My v Muzeu medoviny od Plevů odebíráme i některé druhy medové kosmetiky.