Ovocná medovina vyrobená z broskví uzrálých na českém sluníčku. Výjimečná jemná šťavnatá broskvová chuť s peckovým koncem.
Je to pecka!
Máme rádi všechno ovoce, kterým nás obdarovává bohatá česká příroda, ale musíme uznat, že málo co trumfne zakousnutí do tak akorát uzrálé, krásně šťavnaté broskve. S myšlenkou naložení broskvové medoviny jsme si pohrávali už dlouho a jen jsme čekali na to, až natrefíme na ty správné broskve.
No a když jsme letos ve Slemeně narazili u místního zahrádkáře na obsypaný broskvový sad, hned jsme věděli, že tohle bude mimořádná medovina, a to nejen kvůli chuti. Pro nás je totiž navíc ještě okořeněná špetkou nostalgie, protože ve Slemenu jsme kdysi žili, a právě tam jsme taky založili a rozjeli naši firmu.
Broskvová chuť se špetkou nostalgie
Řekli bychom, že medovině velmi prospívá fakt, že jsme do medu naložili báječně zralé broskve celé i s peckami. Díky tomu si můžete vychutnat i jemnou chuť jadřinců, která při degustaci dodá medovině ten správný šmrnc.
Výsledná chuť je dlouhá, vřelá a možná vás překvapí jemným závanem jablek na patře. Po druhém doušku se rozvine broskvová chuť s peckovým koncem.
Medovinu doporučujeme před podáváním vychladit, díky tomu vyniknou všechny její tóny. Skvělá je i při pokojové teplotě, kdy lehce převáží sladká chuť medu, což se skvěle doplňuje s broskvovou chutí.
Pecková broskvová chuť
„Tahle medovina je jednoduše pecková! Doslova, naložili jsme do ní totiž celé broskve od našeho oblíbeného zahrádkáře ze Slemena, což je vesnice, která má v našich srdcích speciální místo. Přesně tam jsme před téměř 29 lety založili naši firmu. Chuť medoviny je vřelá a dlouhá, překvapivě s lehkým podtónem jablek. A díky naložení celých broskví se neochudíte o jemnou chuť jadřinců, která této medovině rozhodně sluší. Na broskvovou medovinu jsme se chystali už dlouho a jen jsme čekali na to, až natrefíme na ty správné broskve. Tyhle byly šťavnaté, uzrálé na českém sluníčku, takže jsme měli co dělat, abychom je před nakládáním nesnědli :-)“
Milan Pleva
zakladatel rodinné firmy
Medovina
Medovina je alkoholický nápoj kvašený z medu a vody s možností přídavku dalších ingrediencí jako jsou koření nebo byliny anebo v kombinaci s ovocnou šťávou. Medovina je nejstarší alkohol vyráběný člověkem a počátky výroby kvašených nápojů s medem sahají až desítky tisíc let zpět.
Melomela
Melomela je ovocná medovina, při jejíž výrobě se místo vody (nebo části objemu vody) použije ovocná šťáva. V našich končinách je nejčastější použití višňové nebo černorybízové šťávy. Při kombinaci s jablečným moštem se pak nápoj nazývá jako cyser.
Druh medu
Světlý med květový neboli nektarový je původem z nektaru rozličných květin. Včely pak v úle nektar přetvářejí na med. Obsahuje lehce stravitelné cukry.
Proces výroby
Tato medovina byla vyrobena za studena. To znamená, že při její výrobě nedošlo k ohřátí medu nad teplotu 40-45°C, což je běžná teplota v přírodě, vůči které je med odolný. Při vyšších teplotách může dojít k poškození a znehodnocení některých drahocenných složek medu. Medoviny vyráběné studenou cestou jsou tou nejlepší volbou.
Zvýhodněný nákup v rámci kolekcí
Tento produkt můžete zakoupit za zvýhodněnou cenu v rámci některého speciálního setu:
- Světově oceněné české medoviny (2023) Speciální sada českých medovin oceněných v zahraničních soutěžích v roce 2023. Obsahuje medoviny, které aktuálně stále dostupné. Některé totiž byly jen limitované edice. (1 334 CZK)
Výrobce Pleva
Výrobna včelařské firmy Pleva zahrnuje sortiment nejen medovin, ale i dalších včelích produktů a kosmetiky. Medovina je vyráběna za studena.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Výrobna včelařské firmy Pleva zahrnuje sortiment nejen medovin, ale i dalších včelích produktů a kosmetiky. Medovina je vyráběna za studena.
Chovem včel se zabývají již od roku 1969 a zpracováním včelích produktů od roku 1990. S výrobou medovin započali ale až kolem roku 2003, nejdříve v menším množství. Od počátku chtěli jít cestou šetrnou k medu a také měli cíl nabídnout něco nového, unikátního, co na trhu chybí. Oficiálně začali medovinu nabízet až v roce 2008. První medovina byla bylinná a výrazně hořká, vyráběli též i několik medových likérů s variantou ořechovou i bylinnou. Nakonec se však zaměřili na celkem unikátní avšak nejzajímavější kategorii medovin, kterou tvoří medoviny vyráběné z jednoho druhu medu. V současné nabídce mají medoviny akátové, lipové, slunečnicové a z lesního medu, které jsou opravdovými delikatesy a jsou oblíbené pro svoji výraznou vůni a chuť původního medu. Potštejnská medovina je kvašená z klasického květového medu.
Doba zrání medovin je minimálně 1 rok, avšak některé jim v tancích ladí svoji chuť již 5 let.
My v Muzeu medoviny od Plevů odebíráme i některé druhy medové kosmetiky.