Je to pecka! Výjimečná jemná šťavnatá broskvová chuť, ovocná medovina vyrobená z českých broskví.
Máme rádi všechno ovoce, kterým nás obdarovává bohatá česká příroda, ale musíme uznat, že málo co trumfne zakousnutí do tak akorát uzrálé, krásně šťavnaté broskve. S myšlenkou naložení broskvové medoviny jsme si pohrávali už dlouho a jen jsme čekali na to, až natrefíme na ty správné broskve.
No a když jsme letos ve Slemeně narazili u místního zahrádkáře na obsypaný broskvový sad, hned jsme věděli, že tohle bude mimořádná medovina, a to nejen kvůli chuti. Pro nás je totiž navíc ještě okořeněná špetkou nostalgie, protože ve Slemenu jsme kdysi žili, a právě tam jsme taky založili a rozjeli naši firmu.
Tenhle rok je to poprvé, co máme broskvovou medovinu v nabídce a už se nemůžeme dočkat, až ji budete moci ochutnat taky.
Limitovaná divoká broskvová medovina, pleva
Divoká chuť se špetkou nostalgie
Šťavnaté broskve, uzrálé na českém sluníčku, byly tak lákavé, že jsme měli co dělat, abychom je před naložením do medu nesnědli. Řekli bychom, že medovině velmi prospívá fakt, že jsme je do medoviny naložili celé i s peckami. Díky tomu si můžete vychutnat i jemnou chuť jadřinců, která při degustaci dodá šmrnc.
Výsledná chuť je dlouhá, vřelá a možná vás překvapí jemným závanem jablek na patře. Po druhém doušku se rozvine broskvová chuť s peckovinovým koncem a lehkou jiskrou, přece jen se jedná o mladou medovinu. Úplně nejlépe její chuť vynikne zastudena, nebo při pokojové teplotě.
Objem: 0,5 l
Obsah alkoholu: 11,6 %
Důležité! Divokost medoviny neberte na lehkou váhu, není to ještě vyzrálý nápoj! Skladujte ji v lednici a vypijte ji nejpozději do týdne od doručení. Jakmile ji otevřete, vypijte ji nejpozději do druhého dne. Ale řekl bych, že tak dlouho vám ani nevydrží :-)
"Tahle medovina je jednoduše pecková! Doslova, naložili jsme do ní totiž celé broskve od našeho oblíbeného zahrádkáře ze Slemena, což je vesnice, která má v našich srdcích speciální místo. Přesně tam jsme před téměř 29 lety založili naši firmu. Chuť medoviny je vřelá a dlouhá, překvapivě s lehkým podtónem jablek. A díky naložení celých broskví se neochudíte o jemnou chuť jadřinců, která broskvové medovině rozhodně sluší."
Milan Pleva
zakladatel rodinné firmy
Medovina
Medovina je alkoholický nápoj kvašený z medu a vody s možností přídavku dalších ingrediencí jako jsou koření nebo byliny anebo v kombinaci s ovocnou šťávou. Medovina je nejstarší alkohol vyráběný člověkem a počátky výroby kvašených nápojů s medem sahají až desítky tisíc let zpět.
Melomela
Melomela je ovocná medovina, při jejíž výrobě se místo vody (nebo části objemu vody) použije ovocná šťáva. V našich končinách je nejčastější použití višňové nebo černorybízové šťávy. Při kombinaci s jablečným moštem se pak nápoj nazývá jako cyser.
Druh medu
Světlý med květový neboli nektarový je původem z nektaru rozličných květin. Včely pak v úle nektar přetvářejí na med. Obsahuje lehce stravitelné cukry.
Proces výroby
Tato medovina byla vyrobena za studena. To znamená, že při její výrobě nedošlo k ohřátí medu nad teplotu 40-45°C, což je běžná teplota v přírodě, vůči které je med odolný. Při vyšších teplotách může dojít k poškození a znehodnocení některých drahocenných složek medu. Medoviny vyráběné studenou cestou jsou tou nejlepší volbou.
Výrobce Pleva
Výrobna včelařské firmy Pleva zahrnuje sortiment nejen medovin, ale i dalších včelích produktů a kosmetiky. Medovina je vyráběna za studena.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Výrobna včelařské firmy Pleva zahrnuje sortiment nejen medovin, ale i dalších včelích produktů a kosmetiky. Medovina je vyráběna za studena.
Chovem včel se zabývají již od roku 1969 a zpracováním včelích produktů od roku 1990. S výrobou medovin započali ale až kolem roku 2003, nejdříve v menším množství. Od počátku chtěli jít cestou šetrnou k medu a také měli cíl nabídnout něco nového, unikátního, co na trhu chybí. Oficiálně začali medovinu nabízet až v roce 2008. První medovina byla bylinná a výrazně hořká, vyráběli též i několik medových likérů s variantou ořechovou i bylinnou. Nakonec se však zaměřili na celkem unikátní avšak nejzajímavější kategorii medovin, kterou tvoří medoviny vyráběné z jednoho druhu medu. V současné nabídce mají medoviny akátové, lipové, slunečnicové a z lesního medu, které jsou opravdovými delikatesy a jsou oblíbené pro svoji výraznou vůni a chuť původního medu. Potštejnská medovina je kvašená z klasického květového medu.
Doba zrání medovin je minimálně 1 rok, avšak některé jim v tancích ladí svoji chuť již 5 let.
My v Muzeu medoviny od Plevů odebíráme i některé druhy medové kosmetiky.