Limitovaná medovina s černým rybízem, ovocná medovina s kyselinkou a výraznou chutí kombinace ovoce a medu.
Černorybízová medovina vás na první pohled zaujme tmavě rudou barvou a po přivonění naláká k ochutnání svou ovocnou vůní. Při napití pak skutečně ucítíte plnou ovocnou chuť černého rybízu, lehce do medova, ale sladkou jen tak akorát, že hezky podtrhne a nepřehluší chuť ovoce. Po polknutí doušku zůstane na patře báječná chuť černého rybízu, která má příjemně natrpklou notu.
Rybízový poklad ze zahrádky rodičů
Před pár lety objevil Milan Pleva na zahradě svých rodičů zralý černý rybíz. Všiml si, že rodiče rybíz nesklízí a protože ho má Milan rád, zejména kvůli jeho vitamínům, napadlo ho přidat ho do medoviny. Po dvouletém zrání jsme při hromadné ochutnávce u nás v Potštejně naznali, že se povedla krásně hřejivá medovina, v níž je cítit plná ovocná chuť černého rybízu v harmonii s kvalitním českým medem.
Limitovaná medovina s černým rybízem, pleva
A naši spokojenost s námi zjevně sdíleli i naši zákazníci, protože se u nás dlouho neohřála 😊 Proto Milan naložil i další ročníky a moc se těšíme, jaká chuťová překvapení na nás čekají, protože kouzlo medoviny spočívá také v tom, že každá várka je chuťově malinko jiná a umí překvapit. Nyní jsme stočili ročník 2018 a po důkladné ochutnávce musíme říci, že se medovina s černým rybízem opět podařila na výbornou. Neváhejte a ochutnejte!
Medovina
Medovina je alkoholický nápoj kvašený z medu a vody s možností přídavku dalších ingrediencí jako jsou koření nebo byliny anebo v kombinaci s ovocnou šťávou. Medovina je nejstarší alkohol vyráběný člověkem a počátky výroby kvašených nápojů s medem sahají až desítky tisíc let zpět.
Melomela
Melomela je ovocná medovina, při jejíž výrobě se místo vody (nebo části objemu vody) použije ovocná šťáva. V našich končinách je nejčastější použití višňové nebo černorybízové šťávy. Při kombinaci s jablečným moštem se pak nápoj nazývá jako cyser.
Proces výroby
Tato medovina byla vyrobena za studena. To znamená, že při její výrobě nedošlo k ohřátí medu nad teplotu 40-45°C, což je běžná teplota v přírodě, vůči které je med odolný. Při vyšších teplotách může dojít k poškození a znehodnocení některých drahocenných složek medu. Medoviny vyráběné studenou cestou jsou tou nejlepší volbou.
Výrobce Pleva
Výrobna včelařské firmy Pleva zahrnuje sortiment nejen medovin, ale i dalších včelích produktů a kosmetiky. Medovina je vyráběna za studena.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Výrobna včelařské firmy Pleva zahrnuje sortiment nejen medovin, ale i dalších včelích produktů a kosmetiky. Medovina je vyráběna za studena.
Chovem včel se zabývají již od roku 1969 a zpracováním včelích produktů od roku 1990. S výrobou medovin započali ale až kolem roku 2003, nejdříve v menším množství. Od počátku chtěli jít cestou šetrnou k medu a také měli cíl nabídnout něco nového, unikátního, co na trhu chybí. Oficiálně začali medovinu nabízet až v roce 2008. První medovina byla bylinná a výrazně hořká, vyráběli též i několik medových likérů s variantou ořechovou i bylinnou. Nakonec se však zaměřili na celkem unikátní avšak nejzajímavější kategorii medovin, kterou tvoří medoviny vyráběné z jednoho druhu medu. V současné nabídce mají medoviny akátové, lipové, slunečnicové a z lesního medu, které jsou opravdovými delikatesy a jsou oblíbené pro svoji výraznou vůni a chuť původního medu. Potštejnská medovina je kvašená z klasického květového medu.
Doba zrání medovin je minimálně 1 rok, avšak některé jim v tancích ladí svoji chuť již 5 let.
My v Muzeu medoviny od Plevů odebíráme i některé druhy medové kosmetiky.