Oceněná
Kód: SK0703L | Značka: Tekovská medovina

Tekovská medovina - metheglin - 5 l 12,5%, plast

1 149 Kč / ks 949,59 Kč bez DPH
Na dotaz
Tekovská medovina s jemným přídavkem přidání koření a bylinek.
Možnosti doručení
Kategorie: Methegliny
Hmotnost: 5.5 kg
Země původu: Slovensko
Výrobce: Beramed, s.r.o.
Typ medu: nektarový
Druh medu: jarní
Způsob výroby: vařená
Příchuť: bylinná, kořeněná
Alkohol: 12,5%
Sladkost: sladká
Objem: 5 l
Cena/l: 229,80 Kč
Složení: voda, med, extrakt z koření a bylin
Konzervanty: E202
Cena na prodejně: 1 250,00 Kč
Položka byla vyprodána…
Precizně vybraný sortiment
Pečlivý výběr sortimentu
Při výběru dodavatelů je pro nás kvalita na 1. místě! Pak samozřejmě ochutnáváme.
Netajíme složení produktů
Netajíme složení produktů
Většina prodejců záměrně neuvádí složení medovin. U poctivých medovin není co tajit.

Tekovská medovina s jemným přídavkem přidání koření a bylinek.

Základ výroby spočívá ve vykvašení včelího medu a vody při nízké teplotě (10°C) za přítomnosti více druhů kvasinek. Kvašení předchází uvaření vstupních surovin. Výsledná medovina zraje minimálně 6 měsíců.

Medovina

Medovina je alkoholický nápoj kvašený z medu a vody s možností přídavku dalších ingrediencí jako jsou koření nebo byliny anebo v kombinaci s ovocnou šťávou. Medovina je nejstarší alkohol vyráběný člověkem a počátky výroby kvašených nápojů s medem sahají až desítky tisíc let zpět.

Metheglin

Tradiční kvašená medovina s přídavkem kořenění nebo bylin, které mohou být vyluhovány v různé fázi výroby.

Druh medu

Světlý med květový neboli nektarový je původem z nektaru rozličných květin. Včely pak v úle nektar přetvářejí na med. Obsahuje lehce stravitelné cukry.

Medoviny jsou z jarního tedy květového medu.

Proces výroby

Tato medovina byla vařená před kvašením. Tepelný postup má určité technologické výhody, nicméně dochází k poškození některých drahocenných složek medu, zejména při delším varu. V chuti výrobní proces nepoznáte, ale pro vařené medoviny je typické, že jsou zlatavější barvy, neboť při vysokých teplotách med částečně karamelizuje.

Ocenění v soutěžích

Zlatá medaile - Medovinka roka 2017, vítěz v kategorii Ochucená medovina

Stříbrná medaile - Medovinka roka 2016


Jsme oficiálními dovozci medoviny a cideru do České republiky. V případě nákupu na firmu vás tedy ušetříme všech administrativních procesů spojených se spotřební daní.

Výrobce Tekovská medovina

Rodinná včelařská firma sídlí v Topolčiankách poblíž významného středověkého hradu Tekov. Kromě základních druhů medoviny vyrábějí i oblíbenou barrique medovinu dozrávanou v dubových sudech

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Rodinná včelařská firma sídlí v Topolčiankách poblíž významného středověkého hradu Tekov. Kromě základních druhů medoviny vyrábějí i oblíbenou barrique medovinu dozrávanou v dubových sudech

Název "Tekovská medovina" pramení z historie obce Topoľčianky, která se v roce 1561 stala sídlem Tekovské župy a byla jím až do roku 1723, tedy 162 let. Medovina, jako starobylý nápoj byla podávána slavnostně a s úctou, proto i Belicovi poctivou prací přistupují k výrobě tohoto medového vína.

Je to záliba ve včelaření a výrobě medoviny, díky které se rodinná tradice roky zachovává a rozvíjí. Osudovým spojením dvou starých včelařských rodin začala tradice výroby Tekovské medoviny. Staré tradiční postupy jsou vylepšené novou recepturou a používáním moderních technologií.

Tekovská medovina se vyrábí z akátového a květového medu, který pochází z produkce vlastních včelstev a od dlouhodobě prověřených včelařů z pomezí Pohronského Inovce a Tribečského pohoří. Tento vzácný, zdraví prospěšný přírodní produkt zanechává v medovině nezaměnitelnou chuť a vůni, která Vás myslí přenese na rodné louky, lesy, do klína přírody, tedy tam, kde se rodí.

Neméně důležitou složkou nacházející se v medovině je i voda. Tu poskytuje podzemní přírodní pramen, který se nachází v blízkosti provozu, v lese na úpatí Tribečského pohoří.

Vedle kvalitního medu a vody, i kvasinkám vděčíme za velký příspěvek do harmonie medoviny. Základ složitého procesu výroby medoviny spočívá v prokvašení včelího medu a vody za přítomnosti ušlechtilých kvasinek kmene Saccharomyces cerevisiae, které prošly výběrem zhruba z dvaceti druhů. Výjimečnost fermentace spočívá v nízké teplotě okolo 12°C, při které se lépe uchovají chuťové a vonné vlastnosti. Hladivé tóny medu v medovině jsou dosaženy dlouhodobým zráním po dobu minimálně jednoho roku.