Tip Oceněná
Kód: SK0702A | Značka: Tekovská medovina

Tekovská medovina - světlá - 0,7 l 12,5%

294 Kč / ks 242,98 Kč bez DPH
Skladem (>10 ks)
Aktuální varianta Tekovské medoviny je vyráběna již bez přidání koření a bylinek a zachovává si výrazně přírodní charakter.
Možnosti doručení
Kategorie: Přírodní medoviny
Hmotnost: 1.27 kg
Země původu: Slovensko
Výrobce: Beramed, s.r.o.
Typ medu: nektarový
Druh medu: jarní
Způsob výroby: vařená
Alkohol: 12,5%
Sladkost: sladká
Objem: 0,7 l
Cena/l: 420,00 Kč
Vhodné jako dárek: na popíjení s přáteli, na návštěvu známých
Originální název: Tekovská medovina svetlá
Složení: voda, med
Konzervanty: E202
Pořadí novinky: M0200
Cena na prodejně: 320,00 Kč

Aktuální varianta Tekovské medoviny je vyráběna již bez přidání koření a bylinek a zachovává si výrazně přírodní charakter.

Základ výroby spočívá ve vykvašení včelího medu a vody při nízké teplotě (10°C) za přítomnosti více druhů kvasinek. Kvašení předchází uvaření vstupních surovin. Výsledná medovina zraje minimálně 6 měsíců.
Snahou je medovinu vyrábět s co největším podílem akátového medu, avšak vždy záleží na možnostech v daném roce. Někdy stane, že je akátového medu velký nedostatek. Proto je každá sarže chuťově jedinečná.

Medovina

Medovina je alkoholický nápoj kvašený z medu a vody s možností přídavku dalších ingrediencí jako jsou koření nebo byliny anebo v kombinaci s ovocnou šťávou. Medovina je nejstarší alkohol vyráběný člověkem a počátky výroby kvašených nápojů s medem sahají až desítky tisíc let zpět.

Přírodní medovina

Medovina se vyrábí kvašením pouze z čistého medového roztoku a následným zráním. Typický poměr medu vůči vodě je 1:2. Do medoviny označované jako "přírodní" se nepřidávají další přísady (jako koření, byliny nebo ovoce). Aroma a chuť medoviny odráží charakteristiku použitého medu. Tato kategorie medovin je nejžádanější a sommeliéry nejvíce ceněná.

Druh medu

Světlý med květový neboli nektarový je původem z nektaru rozličných květin. Včely pak v úle nektar přetvářejí na med. Obsahuje lehce stravitelné cukry.

Medoviny jsou z jarního tedy květového medu.

Proces výroby

Tato medovina byla vařená před kvašením. Tepelný postup má určité technologické výhody, nicméně dochází k poškození některých drahocenných složek medu, zejména při delším varu. V chuti výrobní proces nepoznáte, ale pro vařené medoviny je typické, že jsou zlatavější barvy, neboť při vysokých teplotách med částečně karamelizuje.

Ocenění v soutěžích

Zlatá medaile - Medovinka roka 2017
Zlatá medaile - Medovinka roka 2016
Zlatá medaile - Medovinka roka 2015, vítěz kategorie Classic

Jsme oficiálními dovozci medoviny a cideru do České republiky. V případě nákupu na firmu vás tedy ušetříme všech administrativních procesů spojených se spotřební daní.

Výrobce Tekovská medovina

Rodinná včelařská firma sídlí v Topolčiankách poblíž významného středověkého hradu Tekov. Kromě základních druhů medoviny vyrábějí i oblíbenou barrique medovinu dozrávanou v dubových sudech

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Rodinná včelařská firma sídlí v Topolčiankách poblíž významného středověkého hradu Tekov. Kromě základních druhů medoviny vyrábějí i oblíbenou barrique medovinu dozrávanou v dubových sudech

Název "Tekovská medovina" pramení z historie obce Topoľčianky, která se v roce 1561 stala sídlem Tekovské župy a byla jím až do roku 1723, tedy 162 let. Medovina, jako starobylý nápoj byla podávána slavnostně a s úctou, proto i Belicovi poctivou prací přistupují k výrobě tohoto medového vína.

Je to záliba ve včelaření a výrobě medoviny, díky které se rodinná tradice roky zachovává a rozvíjí. Osudovým spojením dvou starých včelařských rodin začala tradice výroby Tekovské medoviny. Staré tradiční postupy jsou vylepšené novou recepturou a používáním moderních technologií.

Tekovská medovina se vyrábí z akátového a květového medu, který pochází z produkce vlastních včelstev a od dlouhodobě prověřených včelařů z pomezí Pohronského Inovce a Tribečského pohoří. Tento vzácný, zdraví prospěšný přírodní produkt zanechává v medovině nezaměnitelnou chuť a vůni, která Vás myslí přenese na rodné louky, lesy, do klína přírody, tedy tam, kde se rodí.

Neméně důležitou složkou nacházející se v medovině je i voda. Tu poskytuje podzemní přírodní pramen, který se nachází v blízkosti provozu, v lese na úpatí Tribečského pohoří.

Vedle kvalitního medu a vody, i kvasinkám vděčíme za velký příspěvek do harmonie medoviny. Základ složitého procesu výroby medoviny spočívá v prokvašení včelího medu a vody za přítomnosti ušlechtilých kvasinek kmene Saccharomyces cerevisiae, které prošly výběrem zhruba z dvaceti druhů. Výjimečnost fermentace spočívá v nízké teplotě okolo 12°C, při které se lépe uchovají chuťové a vonné vlastnosti. Hladivé tóny medu v medovině jsou dosaženy dlouhodobým zráním po dobu minimálně jednoho roku.