Tip Oceněná
Kód: SK0702A | Značka: Tekovská medovina

Tekovská medovina - světlá - 0,7 l 12,5%

294 Kč / ks 242,98 Kč bez DPH
Skladem (8 ks)
Aktuální varianta Tekovské medoviny je vyráběna již bez přidání koření a bylinek a zachovává si výrazně přírodní charakter.
Možnosti doručení
Kategorie: Přírodní medoviny
Hmotnost: 1.27 kg
Země původu: Slovensko
Výrobce: Beramed, s.r.o.
Typ medu: nektarový
Druh medu: jarní
Způsob výroby: vařená
Alkohol: 12,5%
Sladkost: sladká
Objem: 0,7 l
Cena/l: 420,00 Kč
Vhodné jako dárek: na popíjení s přáteli, na návštěvu známých
Originální název: Tekovská medovina svetlá
Složení: voda, med
Konzervanty: E202
Pořadí novinky: M0200
Cena na prodejně: 320,00 Kč
Precizně vybraný sortiment
Pečlivý výběr sortimentu
Při výběru dodavatelů je pro nás kvalita na 1. místě! Pak samozřejmě ochutnáváme.
Netajíme složení produktů
Netajíme složení produktů
Většina prodejců záměrně neuvádí složení medovin. U poctivých medovin není co tajit.

Aktuální varianta Tekovské medoviny je vyráběna již bez přidání koření a bylinek a zachovává si výrazně přírodní charakter.

Základ výroby spočívá ve vykvašení včelího medu a vody při nízké teplotě (10°C) za přítomnosti více druhů kvasinek. Kvašení předchází uvaření vstupních surovin. Výsledná medovina zraje minimálně 6 měsíců.
Snahou je medovinu vyrábět s co největším podílem akátového medu, avšak vždy záleží na možnostech v daném roce. Někdy stane, že je akátového medu velký nedostatek. Proto je každá sarže chuťově jedinečná.

Medovina

Medovina je alkoholický nápoj kvašený z medu a vody s možností přídavku dalších ingrediencí jako jsou koření nebo byliny anebo v kombinaci s ovocnou šťávou. Medovina je nejstarší alkohol vyráběný člověkem a počátky výroby kvašených nápojů s medem sahají až desítky tisíc let zpět.

Přírodní medovina

Medovina se vyrábí kvašením pouze z čistého medového roztoku a následným zráním. Typický poměr medu vůči vodě je 1:2. Do medoviny označované jako "přírodní" se nepřidávají další přísady (jako koření, byliny nebo ovoce). Aroma a chuť medoviny odráží charakteristiku použitého medu. Tato kategorie medovin je nejžádanější a sommeliéry nejvíce ceněná.

Druh medu

Světlý med květový neboli nektarový je původem z nektaru rozličných květin. Včely pak v úle nektar přetvářejí na med. Obsahuje lehce stravitelné cukry.

Medoviny jsou z jarního tedy květového medu.

Proces výroby

Tato medovina byla vařená před kvašením. Tepelný postup má určité technologické výhody, nicméně dochází k poškození některých drahocenných složek medu, zejména při delším varu. V chuti výrobní proces nepoznáte, ale pro vařené medoviny je typické, že jsou zlatavější barvy, neboť při vysokých teplotách med částečně karamelizuje.

Ocenění v soutěžích

Zlatá medaile - Medovinka roka 2017
Zlatá medaile - Medovinka roka 2016
Zlatá medaile - Medovinka roka 2015, vítěz kategorie Classic

Jsme oficiálními dovozci medoviny a cideru do České republiky. V případě nákupu na firmu vás tedy ušetříme všech administrativních procesů spojených se spotřební daní.

Výrobce Tekovská medovina

Rodinná včelařská firma sídlí v Topolčiankách poblíž významného středověkého hradu Tekov. Kromě základních druhů medoviny vyrábějí i oblíbenou barrique medovinu dozrávanou v dubových sudech

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Rodinná včelařská firma sídlí v Topolčiankách poblíž významného středověkého hradu Tekov. Kromě základních druhů medoviny vyrábějí i oblíbenou barrique medovinu dozrávanou v dubových sudech

Název "Tekovská medovina" pramení z historie obce Topoľčianky, která se v roce 1561 stala sídlem Tekovské župy a byla jím až do roku 1723, tedy 162 let. Medovina, jako starobylý nápoj byla podávána slavnostně a s úctou, proto i Belicovi poctivou prací přistupují k výrobě tohoto medového vína.

Je to záliba ve včelaření a výrobě medoviny, díky které se rodinná tradice roky zachovává a rozvíjí. Osudovým spojením dvou starých včelařských rodin začala tradice výroby Tekovské medoviny. Staré tradiční postupy jsou vylepšené novou recepturou a používáním moderních technologií.

Tekovská medovina se vyrábí z akátového a květového medu, který pochází z produkce vlastních včelstev a od dlouhodobě prověřených včelařů z pomezí Pohronského Inovce a Tribečského pohoří. Tento vzácný, zdraví prospěšný přírodní produkt zanechává v medovině nezaměnitelnou chuť a vůni, která Vás myslí přenese na rodné louky, lesy, do klína přírody, tedy tam, kde se rodí.

Neméně důležitou složkou nacházející se v medovině je i voda. Tu poskytuje podzemní přírodní pramen, který se nachází v blízkosti provozu, v lese na úpatí Tribečského pohoří.

Vedle kvalitního medu a vody, i kvasinkám vděčíme za velký příspěvek do harmonie medoviny. Základ složitého procesu výroby medoviny spočívá v prokvašení včelího medu a vody za přítomnosti ušlechtilých kvasinek kmene Saccharomyces cerevisiae, které prošly výběrem zhruba z dvaceti druhů. Výjimečnost fermentace spočívá v nízké teplotě okolo 12°C, při které se lépe uchovají chuťové a vonné vlastnosti. Hladivé tóny medu v medovině jsou dosaženy dlouhodobým zráním po dobu minimálně jednoho roku.