Limitovaná edice
Kód: CZ1527 | Značka: Pleva

Pleva - Medovina jedinečná - meduňková - 0,5 l 13,3%, sklo

294 Kč / ks 242,98 Kč bez DPH
Na dotaz
Neuvěřitelně voňavá a slaďoučká medovina s meduňkou z rodinné zahrady. Podmanivá medová chuť s jemným bylinkovým nádechem, příjemně aromatická
Možnosti doručení
Kategorie: Methegliny
Hmotnost: 1 kg
Země původu: Česko
Výrobce: Pleva s.r.o.
Způsob výroby: za studena
Alkohol: 13,3%
Sladkost: sladká
Objem: 0,5 l
Cena/l: 588,00 Kč
Vhodné jako dárek: pro maminku či babičku, pro přítelkyni nebo manželku
Složení: voda, med, meduňka
Pořadí novinky: M0644
Cena na prodejně: 310,00 Kč
Položka byla vyprodána…

Neuvěřitelně voňavá a slaďoučká medovina s meduňkou z rodinné zahrady. Podmanivá medová chuť s jemným bylinkovým nádechem, příjemně aromatická.

Letošní novinka, která vznikla jako testovací vzorek, když na zahradě Lukáše Plevy narostlo opravdu hodně meduňky. Protože máme moc rádi meduňkový čaj, řekli jsme si, že by z ní mohla být také výborná medovina. Lukášovy dcery meduňku nasbíraly a Milan Pleva ji naložil do medoviny. Výsledná chuť meduňkové medoviny nás tak nadchla, že jsme se rozhodli umožnit její ochutnání i vám.

A jak medovina s meduňkou chutná? Na meduňkové medovině se nemůžeme nabažit její vůně, která by se dala připodobnit ke sladce vonícímu francouzskému parfému, jehož vůně vás neustále přitahuje. Po ochutnání vaše chuťové pohárky zaplaví velmi sladká, podmanivá medová chuť s jemným bylinkovým nádechem, která v podtónech lehce připomíná gumové medvídky. Ale najít přesné přirovnání, které by její chuť vystihlo je těžké, proto by nás zajímal váš názor a budeme rádi, když nám dáte vědět, jak byste chuť meduňkové medoviny popsali.

Medovina

Medovina je alkoholický nápoj kvašený z medu a vody s možností přídavku dalších ingrediencí jako jsou koření nebo byliny anebo v kombinaci s ovocnou šťávou. Medovina je nejstarší alkohol vyráběný člověkem a počátky výroby kvašených nápojů s medem sahají až desítky tisíc let zpět.

Metheglin

Tradiční kvašená medovina s přídavkem kořenění nebo bylin, které mohou být vyluhovány v různé fázi výroby.

Proces výroby

Tato medovina byla vyrobena za studena. To znamená, že při její výrobě nedošlo k ohřátí medu nad teplotu 40-45°C, což je běžná teplota v přírodě, vůči které je med odolný. Při vyšších teplotách může dojít k poškození a znehodnocení některých drahocenných složek medu. Medoviny vyráběné studenou cestou jsou tou nejlepší volbou.

Výrobce Pleva

Výrobna včelařské firmy Pleva zahrnuje sortiment nejen medovin, ale i dalších včelích produktů a kosmetiky. Medovina je vyráběna za studena.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Výrobna včelařské firmy Pleva zahrnuje sortiment nejen medovin, ale i dalších včelích produktů a kosmetiky. Medovina je vyráběna za studena.

Provozovna rodinné firmy Pleva se nachází v lázeňské městečku Potštejn v malebném podhůří Orlických hor. Specializuje se na zpracování léčivých včelích produktů (medu, mateří kašičky, pylu, propolisu a včelího jedu) do kosmetiky a potravinových doplňků. Pro nás je však nejzajímavější výroba medovin, v níž se Plevovi specializují na jednodruhové medoviny.

Chovem včel se zabývají již od roku 1969 a zpracováním včelích produktů od roku 1990. S výrobou medovin započali ale až kolem roku 2003, nejdříve v menším množství. Od počátku chtěli jít cestou šetrnou k medu a také měli cíl nabídnout něco nového, unikátního, co na trhu chybí. Oficiálně začali medovinu nabízet až v roce 2008. První medovina byla bylinná a výrazně hořká, vyráběli též i několik medových likérů s variantou ořechovou i bylinnou. Nakonec se však zaměřili na celkem unikátní avšak nejzajímavější kategorii medovin, kterou tvoří medoviny vyráběné z jednoho druhu medu. V současné nabídce mají medoviny akátové, lipové, slunečnicové a z lesního medu, které jsou opravdovými delikatesy a jsou oblíbené pro svoji výraznou vůni a chuť původního medu. Potštejnská medovina je kvašená z klasického květového medu.

Doba zrání medovin je minimálně 1 rok, avšak některé jim v tancích ladí svoji chuť již 5 let.

My v Muzeu medoviny od Plevů odebíráme i některé druhy medové kosmetiky.