Oceněná
Kód: SK0202K | Značka: Trenčianská medovina

Trenčianská medovina - Trenčianska medovina - tmavá - 10 l 12,5%, plast

2 250 Kč / ks 1 859,50 Kč bez DPH
Na dotaz
Výrazně tmavá barva a jemně nahořklá chuť nemá svůj původ v lesní medu, ale v pečlivě vybraném koření a bylinkách.
Možnosti doručení
Kategorie: Methegliny
Hmotnost: 10 kg
Země původu: Slovensko
Výrobce: EMKO, s.r.o.
Typ medu: nektarový
Způsob výroby: vařená
Příchuť: bylinná, kořeněná
Alkohol: 12,5%
Sladkost: sladká
Objem: 10 l
Cena/l: 225,00 Kč
Složení: voda, včelí med, výtažky z bylin a koření
Konzervanty: siřičitany
Vhodná k ohřevu: ano
Cena na prodejně: 2 250,00 Kč
Položka byla vyprodána…
Precizně vybraný sortiment
Pečlivý výběr sortimentu
Při výběru dodavatelů je pro nás kvalita na 1. místě! Pak samozřejmě ochutnáváme.
Netajíme složení produktů
Netajíme složení produktů
Většina prodejců záměrně neuvádí složení medovin. U poctivých medovin není co tajit.

Výrazně tmavá barva a jemně nahořklá chuť nemá svůj původ v lesní medu, ale v pečlivě vybraném koření a bylinkách.

Starobylý nápoj našich pradědečků, vyráběný z kvalitního včelího medu tradičním způsobem.

Tato unikátní medovina je vyrobena tradičním způsobem ze včelího medu a bylinek a není k ní přidáván cukr, líh, barviva ani aromata. Typická chuť a vůně je dosažena dlouhodobým zráním minimálně 1 rok. Je vhodná jako aperitiv a na přípravu míchaných nápojů.

Od světlé medoviny se liší pouze drobně odlišným výrobním postupem a zejména jiným složeným bylinných a kořenících příměsí. Tmavá medovina je jemnější.

Podávejte vychlazenou na 12-14°C nebo v zimě ohřátou na 50-55°C.

Medovina

Medovina je alkoholický nápoj kvašený z medu a vody s možností přídavku dalších ingrediencí jako jsou koření nebo byliny anebo v kombinaci s ovocnou šťávou. Medovina je nejstarší alkohol vyráběný člověkem a počátky výroby kvašených nápojů s medem sahají až desítky tisíc let zpět.

Metheglin

Tradiční kvašená medovina s přídavkem kořenění nebo bylin, které mohou být vyluhovány v různé fázi výroby.

Druh medu

Světlý med květový neboli nektarový je původem z nektaru rozličných květin. Včely pak v úle nektar přetvářejí na med. Obsahuje lehce stravitelné cukry.

Proces výroby

Tato medovina byla vařená před kvašením. Tepelný postup má určité technologické výhody, nicméně dochází k poškození některých drahocenných složek medu, zejména při delším varu. V chuti výrobní proces nepoznáte, ale pro vařené medoviny je typické, že jsou zlatavější barvy, neboť při vysokých teplotách med částečně karamelizuje.

Tato medovina je vhodná k ohřevu, avšak doporučujeme dodržovat vždy maximální teplotu ohřevu na cca 50-55°C. Při vyšších teplotách by mohlo dojít k poškození drahocenných složek medu. K ohřevu doporučujeme sladší a chuťově výraznější medoviny, zejména ty s přídavkem koření nebo bylinek, jejichž aroma příjemně vystoupí při ohřevu. Medovinu si však můžete ochutit dle vašeho přání, stejně jako svařené víno.

Ocenění v soutěžích

Devínský strapec 2013 - strieborná medaila

Jsme oficiálními dovozci medoviny a cideru do České republiky. V případě nákupu na firmu vás tedy ušetříme všech administrativních procesů spojených se spotřební daní.

Výrobce Trenčianská medovina

Tradiční kořeněno-bylinná medovina z Trenčína vyráběná z květových medů podle receptury z roku 1973

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Tradiční kořeněno-bylinná medovina z Trenčína vyráběná z květových medů podle receptury z roku 1973.

Začátky výroby Trenčínské medoviny sahají až do roku 1973, kdy ing. Milan Krivý st. zpracoval recept na její výrobu. Postupem času se recept zdokonaloval až do podoby, v jaké ho známe nyní. Podílel se i jako spoluorganizátor prvního ročníku výstavy Včelař na Trenčínském výstavišti. V roce 1991 po změně společenských poměrů vznikla firma EMKO s.r.o., zaměřená na výkup a zpracování včelích produktů a výrobu Trenčínské medoviny.

Tmavá medovina je vyráběná cca od roku 2000.

Medovina je vyráběna vařená, na dochucení se používá vlastní směs bylin a koření, u tmavé medoviny je trochu změněna technologie vaření a jiná směs bylin a koření. Kvašení je při teplotě 20-25 °C. Medovina zraje přibližně jeden rok.